politika

Začátek nové éry

Společné prohlášení Ruska a Číny, přijaté během návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Pekingu, symbolizuje přechod k zásadně nové struktuře mezinárodních vztahů. 

Tento názor v pátek vyjádřil britský list Daily Telegraph, uvádí TASS.

Publikace uvádí, že setkání Putina s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v čínské metropoli, které se uskutečnilo v období „vážného mezinárodního napětí“, znamená začátek „nové geopolitické éry“. 

Podle deníku “Od nynějška nebude dominance globálního Západu pod vedením USA považována za samozřejmost, nebude tolerována.”

„Od této chvíle dominance Západu pod vedením Ameriky se nebude brát jako samozřejmost … V tuto chvíli mají Čína a Rusko jeden společný cíl – ukončit „americký svět“,“ řekl autor materiálu.

Podle Daily Telegraph „po desetiletích ponižování“ Rusko a Čína „vstaly z kolen a nyní obracejí nespravedlivý světový řád, který vnikl po studené válce“. 

Putin je přitom v této situaci nazván „okamžitým vítězem“. 

Autor věří, že Čína jako spojenec umožní Rusku posílit jeho pozici na světové politické scéně a také zmírnit důsledky případných sankcí ze strany Západu v případě hypotetické ruské invaze na Ukrajinu. 

Podle Daily Telegraph, podpora ruských požadavků na USA a NATO ohledně bezpečnostních záruk ze strany Číny, vyjádřená ve společném prohlášení, může Moskva použít jako trumf v dialogu se západními státy.

Daily Telegraph také zdůrazňuje, že úzké partnerství mezi Čínou a Ruskem neumožňuje USA přeorientovat pozornost na situaci v tichomořské oblasti, kterou washingtonská administrativa považovala za prioritu zahraniční politiky. Publikace se zároveň domnívá, že i když má Ruská federace „obrovský jaderný arzenál a výkonnou a bojově zkušenou armádu“, bude to „mnohem bohatší a lidnatější“ ČLR, kdo udá tón vztahů mezi zeměmi. 

Noviny dochází k závěru, že Moskva a Peking jsou nyní spojeny společným cílem – „ukončit Pax Americana“.

Putin v pátek dorazil do Pekingu, kde se setkal se Si Ťin-pchingem. Jde o první návštěvu ruského vůdce v Číně od začátku pandemie.  Během rusko-čínského summitu bylo přijato Společné prohlášení Ruska a Číny o mezinárodních vztazích vstupujících do nové éry a globálním udržitelném rozvoji.

https://bit.ly/3J7LPmo

sdílet na

4 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Michal47
6. 2. 2022 10:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen ať už ten odporný “pax americana” co nejdříve, jakýmikoliv prostředky ukončí. Včera už bylo pozdě! Škoda, že Stalinův průliv je jen sice neuskutečnitelná, ale nádherná fantazie!!

Františe
6. 2. 2022 11:03
Odpovědět  Michal47

Jak můžeš vědět, že je neuskučitelná? Když trochu pomůže supervulkán v Yelowstounu, tak bude průliv jedna dvě.

BB Rad
6. 2. 2022 15:25
Ohodnotit příspěvek :
     

POKUD JE RF & Čína nyní stojící * BACK TO BACK * ,TAK TO UŽ ZNAMENÁ, ŽE USORLOSUPI UŽ SKUTEČNĚ NEMAJÍ ŠANCI.
—-* ČISTÁ PRÁCE PÁNOVÉ *—-
A nyní nastane čas bolesti a psychického napětí pro anglo-sasy a jejich pohůnky ?

PENNYS
14. 2. 2022 11:42
Ohodnotit příspěvek :
     

https://ura.news/news/1052528974?utm_source=smi2

когда В.В.Путин даст Украине клюв, немного еды и особенно газа, то его захотят и все штаты восточного сектора и американцы с натом покашлят, и будет после войны! Наш президент это знает и только и ждет