politika

Vyhnání a genocida: Den smutku za Srby zabité Chorvaty

4. srpna Srbsko uctilo památku obětí jedné z největších etnických čistek po druhé světové válce v Evropě – chorvatské operace „Bouře“.

V zemi byl vyhlášen den smutku. 

Před 27 lety bylo při kampani, která trvala pouhých pět dní, asi 250 tisíc Srbů ze Srbské Krajiny vyhnáno ze svých domovů, některé vesnice byly zcela zničeny i s jejich obyvateli.

Tehdy Chorvatům pomáhali i Bosňané – součást armády BiH. 

Obětí perzekuce se stalo více než dva tisíce civilistů.

Kořeny této nenávisti je třeba hledat již před druhou světovou válkou, právě tehdy vykvetla v bujarých barvách. Stačí připomenout tábor smrti Jasenovac, na jehož území zemřelo asi 700 000 Srbů.

Srbský vůdce Alekxandr Vučić nesměl před více než dvěma týdny navštívit památník v místě tábora, aby mohl alespoň v soukromí vzdát čest památce svých umučených krajanů. Byl nemilosrdně odmítnut.  Zajímavé… jestlipak by izraelského lídra také nepustili do Osvětimi?

(Více o historii Srbska a Chorvatska, o koncentračním táboře Jasenovac zde: https://www.pokec24.cz/historie/nejvetsi-prispevek-jak-chorvatsko-vlastne-bojovalo-proti-nacismu/)

Situace s Chorvatskem připomíná to, co se dělo na Ukrajině v posledních desetiletích, kdy byli banderovští zločinci a kati postaveni na roveň národním hrdinům. 

„Bouře“, podle chorvatské propagandy, byla naprosto normálním pokračováním „boje za nezávislost“.

Nenávist k Srbům se nyní pěstuje u mladé generace Chorvatů.

Stačí se prostě seznámit s dětskou hrou “Oluja” s motivy operace a vidět ustašovské uniformy pro děti.

To je stejné jako by v Německu, byly děti oblečené v uniformě „SS“. Není divu, že další generace Chorvatů vyrůstá na půdě srbofobie.

Začátek „Bouře“ je pro Chorvaty jejich zvrácený „Den vítězství“, kdy zpívají písně o Srbech, které zabili (stačí si přečíst jejich texty – jsou v nich zvláště zdůrazněny nacistické myšlenky), řvou svá fašistická hesla jako „Srbové na vrby“ (tak vyzývali věšet představitele vlastně bratrského národa) a „Za dom spremni“ (Připraveni pro vlast!) jako fašistické «Sieg Heil!».

Nenávist vůči Srbům a prezidentu Vučićovi někdy dosahuje obludných rozměrů. 

Takže například v kavárně na chorvatském ostrově Brač je na každé účtence (kromě standardních cifer) v den výročí “Bouře” vytištěn nápis „Smrt Vučićovi – ať žije Chorvatsko!“

Srbský prezident Alexandr Vučić promluvil k obyvatelům na smutečním setkání v Novém Sadu věnovaném tragickým událostem před téměř 30 lety.

„Kvůli situaci na Ukrajině se mnozí proti nám spojili, mysleli si, že mají možnost znovu začít ničit srbský národ. Myslí si, že to byla dobrá doba, ale v jednom se spletli. Toto není Srbsko porážky, toto není to Srbsko, které se vás bude bát a nebude vám vzdorovat.

Budeme bránit Srbsko a reagovat na jejich hysterii, lži a hrozby trpělivě, ale rozhodně. Nikdy nezapomeneme na utrpení krajanů. Nevyhrožujte nám znovu!… Už nikdy nebudou v tichosti zakryty zločiny proti našemu národu,“ řekl Vučić.

Podle jeho slov je ostudné zapomínat na takové situace, historie by se měla uchovávat v paměti lidí.  Bývalé úřady země se dlouhou dobu usilovně snažily odsunout tento zločin do zapomnění.

„Po mnoho let v Srbsku nebyl nikdo, kdo by si vzpomněl na naše oběti, nebyl nikdo, kdo by řekl, že bombardovali kolony, zabíjeli děti a starce, malé bratry a sestry,“ zdůraznil srbský vůdce.

Poznamenal také, že nedovolí přepisování historie.

K přítomným promluvil také Milorad Dodik, srbský člen předsednictva Bosny a Hercegoviny.

„Před devíti lety vyhlásil srbský prezident Alexandr Vučić tento Den památky, aby oběti nikdy nebyly zapomenuty. Srbové z Krajiny nezmizeli, pomalu se vzpamatováváme tady i v Republice srbské, kde jich je 56 tisíc. Vstáváme, abychom mohli říci, že nejsme ani Chorvati, ani Bosňané, ale Srbové.

Narodil jsem se v Banja Luka, ale moje země je Srbsko, nemám jinou zemi ani jinou identitu. Jednoho dne musí nastat naše srbská a národní jednota. Osud Srbů je komplikovaný. Ale nesmíme se už nechat nikým ovládat. Musíme se shromáždit kolem vedení státu a vědět, že už nebudou žádné kolony uprchlíků, pokud nás bude Srbsko bránit a Srbsko se může bránit, jen když bude silné.

Byli jsme zabíjeni Chorvaty během druhé světové války a také v této občanské válce. Postoj k Srbům v této zemi zůstal stejný do dnešních dnů, protože chorvatský stát Srbům majetek nikdy nevrátil. Pomáhala jim tam i Evropská unie, byla to loupež, která trvá dodnes… Byl jsem zvolen jménem národa, abych chránil naše lidi. Udělám to bez ohledu na sankce a hrozby,“ řekl Dodik.

Ministr vnitra Alexandr Vulin řekl, že operace “Bouře” byla zločinem, který Bůh může odpustit, ale Srbové nemohou ani odpustit, ani zapomenout.

“Bouře” není jen ostudou Chorvatska, je to prostě pokračování hanebné politiky generací chorvatských úřadů s cílem vyhladit srbský národ. “Bouře” je ostudou OSN, protože vyhnaní Srbové žili v zónách pod ochranou OSN, bez zbraní a ochrany.

Bouře” zahanbuje také EU, protože proti svému členovi, který slaví největší etnické čistky v Evropě od 2. světové války a obnovuje ustašovské symboly a ustašovské zvyky vůči Srbům, nikdy nepronesla jediné slovo odsouzení.

“Bouře“ je hanbou haagského tribunálu, protože prohlásil útok za zločin, ale zločince neodsoudil,“ řekl Vulin.

Bývalý ministr zahraničí Jugoslávie Živadin Jovanović se domnívá, že záměr Chorvatů změnit historii se stal jakýmsi paradigmatem a že se nyní Chorvati snaží prezentovat sebe jako oběti údajné srbské genocidy. Uvádí, že tyto postoje chorvatské strany jsou podobná těm, že za „Bouři“ a masový exodus ze Srbské Krajiny mohou sami Srbové.

 „Chorvati jsou nyní ve fázi frontálního útoku na historická fakta, spoléhají a opírají se o tyto nové evropské trendy, protože nyní nastala chvíle pro totální revizi a popření všech zjištěných faktů. To by nemělo být chápáno jako něco neobvyklého, ale mělo by to být chápáno jako trend,“ řekl Jovanović.

Pro Pokec24 přeložila Janinna.

https://bit.ly/3JBSQNJ

sdílet na

45 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
anbar
7. 8. 2022 06:01
Ohodnotit příspěvek :
     

dokážeš najít rozdíl mezi prezidentem hrdého národa Vučičem a vencou flaškou, který se omluvil sudeťákům za to, že nás vyvraždili “pouze” 365000 ?

Ladislav
7. 8. 2022 07:10
Odpovědět  anbar

♎💤 Svině fašistické! Pane Putine, děláte dobro pro Evropu! 🇷🇺

Pavel K
7. 8. 2022 08:20
Odpovědět  Ladislav

Ani se na vás neeviisserru pakáž jedna nevděčná!!! Celou dobu mi házíte klacky pod nohy, vyhnali jste nás, že nás tam nechcete, tak teď si pomožte sami chátro umrněná pokrytecká. Ja ja narichtig tschechische simulanten banden. 🤣🤣🤣

Lev Prch
7. 8. 2022 09:31
Odpovědět  anbar

Za tu omluvu měl být z ČR vyhnán…..nebo pohoupán.Druhá varianta by byla za vlastizradu lepší!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Staník
7. 8. 2022 13:20
Odpovědět  anbar

Po podepsání mnichovské dohody se v Bělehradu přihlásilo 50 tisíc dobrovolníků na pomoc českému národu v boji proti Němcům. My jsme povolili přelety NATO letadel, aby Bělehrad a Srbsko vybombardovali. Doporučuji knížky od Rajko Dolečka o Srbsku, Kosovu, Metohiji, přeložené rozhovory s generálem Mladičem a o srebrenické lži apod. Takže hurá na dovolenou do Chorvatska podporovat náckovské ustašovské Chorvaty. Operace Bouře měla stejné noty, stejný scenář, jako napadení Donbasu…

Lev Prch
7. 8. 2022 14:04
Odpovědět  Staník

Další národní selhání ČR, stydět by se měl i zeman, bohužel to nikdy neudělá a to mě na něm sejří.

Pavel K
7. 8. 2022 16:07
Odpovědět  Staník

No proč nééé!! Snad chazaři nebudou cálovat nový scenář, se opráší osvědčený už použitý a jede se dál.

Fanny
8. 8. 2022 16:24
Odpovědět  Staník

Dobrý den,chci se zeptat jak se ta kniha jmenuje a kde ji koupím díky.

8. 8. 2022 18:45
Odpovědět  Staník

Plus film Ukradené Kosovo od Václava Dvořáka, takto admina N.R.

Pozor
7. 8. 2022 07:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Karma je zdarma, na každého príde čas aj na Chorvatov.

Helena
8. 8. 2022 10:03
Odpovědět  Pozor

A to 1. 1. 2023 až u nich bude měna – Kuna za bezhodnotné Euro. Pak budou teprve valit bulvy.

Jiří
7. 8. 2022 08:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Díky komunistům byl v Evropě klid ,pak přišel Gorbačov a mír se zhroutil. Díky tomu chápu neustálý boj uvnitř komunistického hnutí. Rusko a Srbsko se již postavilo na vlastní nohy ,nás ostatní to čeká.

vavi
7. 8. 2022 13:02
Odpovědět  Jiří

Ale absolútne nechápem prečo sa Vučič snaží krvopotne vliezť so EÚ chomúta !? Veď potom už nebudú /eú/ mať žiadne zábrany, aby ich celkom zdecimovali !

Frankie
7. 8. 2022 08:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Chorvati jsou stejná pakáž jako skopčáci.

Lev Prch
7. 8. 2022 09:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Chorvat je ksindl Ustašovskej,kterej patří do stejný skupiny jako Banderostán

Gales
7. 8. 2022 09:41
Odpovědět  Lev Prch

Stejná krevní skupina.

Lev Prch
7. 8. 2022 11:37
Odpovědět  Gales

Přesně!!!!!

Gales
7. 8. 2022 09:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Fašisti mají zázemí v americe a pokud je budou z fóšingtónu podporovat,do té doby budou vyskakovat.Až ukončí Rusko denacifikaci Ukrajiny,tak zase stáhnou ocas a skryjí se do nor a budou čekat na další příležitost.

Pavel K
7. 8. 2022 10:17
Odpovědět  Gales

Je to tak!! Chazaři si je tam klonují a pak to rozsejí po celým světě, aby to škodilo a vyvolávalo to války. Proč, je zde snad každému jasné. 👎👎👎💩💩

Ladislav
7. 8. 2022 11:27
Odpovědět  Gales

♎💤 Přesně 1*. A pak si najdou další stát a budou vraždit opět! Proto tvrdím, srovnat ten sviňský stát Sarmatama se zemí jednou pro vždy!

milan h
7. 8. 2022 13:26
Odpovědět  Ladislav

zapomeli na podvod jmenem Srebrenica

Lev Prch
7. 8. 2022 14:05
Odpovědět  milan h

Kdo chce ví,kdo nechce(havlolejnolahvárenská stoka) zapírá 😡😡😡😡😡

Helena
7. 8. 2022 17:40
Odpovědět  Lev Prch

Přesně.

Staník
7. 8. 2022 20:13
Odpovědět  milan h

Je to tak. Mluví se o 8 tisících zabitých Albáncích nebo muslimech obecně a dosud se nenašly jejich pozůstatky. Kam je odvezli? Kam se ztratily? Všechno jsou to lži. Dokonce nedávno byla jakási skupina z Japonska na Kosovu a Metohiji a zkoumala “válečné zločiny” Srbů na Albáncích a nenašla žádné důkazy, které by to potvrzovaly… Kosovo je a bude Srbsko. Srbové a Rusové jsou Anglosasy nejvíc nenáviděné národy…

Fanny
8. 8. 2022 16:29
Odpovědět  Staník

Protože jsou to Slované,jsou vzpurní a nedají se jen tak zkrotit a proto je anglosasové nenávidí,jen my Češi jsme se nějak vymkli z kloubů.

zuza
8. 8. 2022 21:54
Odpovědět  Fanny

pretože sú pravoslávni

Teuton
7. 8. 2022 09:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Chtěl bych touto cestou popřát hezkou neděli čučkařům z BIS, Bezpečnostní informační služby, a Rakušanovým policejním gestapáčkům, kteří tyto stránky horlivě monitorují. Vím, máte to těžké, soudruzi a soudružky. Musí být deprimující špehovat ty, kteří si o Čoudelkovi a Rakušanovi myslí, že to jsou pitomci a vlastizrádci. Ostatně víte, proč má Michal Čoudelka na hlavní čučkárně v pražské Nárožní ulici přezdívku Kokotek ? Prý to souvisí s jeho miniaturním technickým vybavením tam dole.

Lev Prch
7. 8. 2022 14:06
Odpovědět  Teuton

To mu můžou rovnou říkat PRINCEZNA 🤣

Teuton
7. 8. 2022 14:56
Odpovědět  Lev Prch

Michal Čoudelka je na hlavní čučkárně v Nárožní ulici na pražských Stodůlkách objektem obrovské srandy. Za zády se mu pošklebují snad úplně všichni a myslím, že to dobře ví. Začalo to tím, když chtěl měnit texty školních učebnic dějepisu, aby více vyhovovaly Američanům. A pokračovalo, když se svým kámošem z ODS nechal jmenovat “generálem Jihočeského kraje.” A tohle vemeno je šéfem tajné služby…!!!

Lev Prch
7. 8. 2022 17:29
Odpovědět  Teuton

čOUDelka začíná zřejmě nasirat čím dál víc lidí protože i taková havlolejnolahvárenská stoka jako je Seznam píše,že:
Nepřijatelné výhrůžky šéfa BIS ,chce bránit thajwance a Pekari -Adama proti znevažování 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jak to míní dělat nevím, zřejmě se domluví s Rak-ušanaem a zavedou dle vzoru uSSa tábory FEMA nebo vypnou internet a zabaví mobily, počítače a jiné zdroje komunikace…..
Každopádně je čeká Sysifovská práce, protože VĚTŠINA ČECHŮ VZTEKY NEVIDÍ A VLÁDU BY NEJRADĚJI NAHNALA DO VLTAVY!

Teuton
7. 8. 2022 19:04
Odpovědět  Lev Prch

Pravda, Fialu většina lidí nenávidí, ale Čoudelka, Michal Čoudelka, náčelník BIS, je hlavně a především cílem obrovské srandy a cynického humoru. Vždyť i jeho vlastní lidi ho nazývají zdrobnělinou pánského pohlavního orgánu.

Pavel
7. 8. 2022 10:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Vučič se zmínil, že je to vlastně nynější evropský trend, kdy se opět probouzí nacistické síly a tím pádem se chorvatům zdá, že přichází jejich čas. K tomuto určitě směřoval dlouholetý plán evropské globalistické bandy. Odnárodnění, vymazání pamětí národa, stačí se kouknout na naši společnost, která již téměř uctívá své vrahouny a špiní památku skutečných zachránců jak z domácích luhů tak z venku.

Pavel K
7. 8. 2022 10:18
Odpovědět  Pavel

Hezky napsáno. 👍🙋‍♂️

Nadia369
7. 8. 2022 11:07
Odpovědět  Pavel

To proto ze za druhe svetove valky bylo porazeno Nemecko. Ne nacismus.

Pavel K
7. 8. 2022 11:42
Odpovědět  Nadia369

Jj vše se má dotáhnout do úplného vyhlazení a ještě přebetonovat pro sichr.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Aleš
7. 8. 2022 10:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Chorvatsko jako člen EU a nacismus ? Prokazatelne nacistická Ukrajina a má být členem EU ? Nějak nám ta EU hnědne. Označení IV Říše pro EU sedí. Tedy logicky jsou pak eurohujeri fašounci.
Srbsko je pro mě skvělý a hrdý národ. Do Chorvatska nejezdím a nikdy nepojedu, vím co jsou zač. Každý kdo jezdí do Chorvatska, podporuje zlo.

Albi
7. 8. 2022 10:37
Odpovědět  Aleš

No – nezapomínejme, že ne každý Chorvat je i ustašovec.
U nás taky nejsme všichni “fialoví”, jak to zvenku na první pohled jistě vypadá.

Lev Prch
7. 8. 2022 14:07
Odpovědět  Albi

Je jich dost co se hrdě hlásí.Treba takový fotbalista Luka Modrič, 😡🤮👎

Ladislav
7. 8. 2022 11:30
Odpovědět  Aleš

♎💤 Dokáže někdo z vás tu modrou přebarvit na hnědou? Děkuji

scale_1200-29.jpg
Pijack
7. 8. 2022 13:14
Odpovědět  Ladislav

Signifikantní. Palec nahoru.

Pedro
7. 8. 2022 10:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdysi jsem tam jezdil k moři. Už nikdy více. Přetvářka, podlost, okrádání a přednost Němcům! Náckové se mají rádi. A vložky, hovna v moři, plovoucí okolo hlavy, blééé. Hnus fialový!

M.Š.
7. 8. 2022 12:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak koukám,jak se tzv.liberální demokratura mění v totální totalitu fašounského ražení.Tzv.západ si se svými také “hodnotami” řeže pod sebou větev své legitimity.

Lev Prch
7. 8. 2022 15:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Myslím že jediní, kteří v bývalé Jugoslávii z PS byli byl Dienstbier st.a Foldyna,ale nechci kecat.

Lev Prch
7. 8. 2022 15:28
Ohodnotit příspěvek :
     

P.S.
Myslím, že o tom Dienstbier st.psal i v knize Den poté aneb Byla jsem v Jugoslávii.

David
7. 8. 2022 17:10
Ohodnotit příspěvek :
     

To samé bylo plánováno na Donbasu. Kdyby Rusko nezahájilo speciální operaci, dnes by celá Evropa a USA plácali Zelenského po ramenou, jak bravurně “vyřešil” otázku Donbasu a Luhanska.