politika

Veškerá politika EU byla založena na levném ruském plynu

Sergej Aleksov

Inosmi.ru publikoval článek Bruna Waterfielda pro The Times (Velká Británie). Autor v článku rozebírá krizi, která začala v Evropě kvůli vysokým cenám plynu.

“Současná krize představuje hrozbu pro iniciativy ke snížení emisí uhlíku. Dnešní cenová hladina a její volatilita jsou z politického hlediska nepřijatelné. To je problém nejen pro jednotlivé státy, ale pro celý regulační mechanismus v Evropě, … “, – píše autor článku.

V Evropě vsadili na levný ruský plyn, který měl podpořit evropskou iniciativu přechodu na obnovitelné zdroje energie. Připomínám, že plyn v Evropě stál méně než 100 dolarů za tisíc metrů krychlových. 

A v Evropě mysleli, že to tak bude navždy.

Evropská unie navíc věřila, že to jsou oni, kdo bude diktovat náklady na plyn Gazpromu. Proto upustili od dlouhodobých kontraktů a vsadili na tržní ceny plynu. V reálném čase můžeme pozorovat k čemu to vedlo (veškerá vychvalovaná alternativní energie, na kterou Evropa spoléhala, se nám hroutí doslova před očima). Ukázalo se ale, že Rusko má vlastní plány dodávek plynu do Evropy a celý systém selhal.  Evropa jako vždy nebrala v úvahu zájmy Ruska, a doplatila na to.

A teď je rozhovor o tom:

„… že by Evropa mohla čelit masové vzpouře proti politice v oblasti klimatu, pokud zvýší spotřebitelské výdaje. Existují obavy, že se zvyšování cen bude shodovat s opatřeními EU na omezení emisí CO2, což také zvýší náklady na bydlení pro majitele domů, protože fosilní paliva budou zdaněna,” píše autor článku.

Celá evropská politika poslední doby praská ve švech. Evropa nemůže žádným způsobem přijmout, že bez Ruska jako rovnocenného partnera nemůže vyřešit své problémy. Navzdory všemu však Evropa nechce zlepšit vztahy s Ruskem. Všechno to souvisí s tím, že Evropa chce donutit Rusko, aby prodávalo velké objemy plynu a levně.

„Španělsko vyzývá EU, aby spojila kupní sílu svých 27 členských států při nákupu zásob plynu, což EU umožní v zásadě stanovit cenový strop a zároveň chránit země a spotřebitele.“

“Díky takovému plánu bude snazší stanovit strop cen plynu v celé EU. Rovněž to umožní zvýšení dodávek pro zaplnění zásobníků plynu v celé Evropě. To se stane ochranným nárazníkem pro evropské země před volatilitou trhu a před ruským tlakem,“ píše autor článku.

Je vidět, že Evropa neopustila myšlenku diktovat/kontrolovat ceny ruského plynu. Evropa chce hodně levného ruského plynu. A co je nejdůležitější, Evropa chce tento plyn podle svých podmínek. 

Pro Evropu je levný ruský plyn politickou otázkou. A pro Evropu je otázkou prestiže přimět Rusko, aby jednalo podle jejích vlastních podmínek,

Abych to shrnul, v Evropě jdou cestou Ukrajiny. Ta si také nevážila dobrých vztahů s Ruskem, ale přitom chtěla levný ruský plyn…. A kde je teď Ukrajina.

https://bit.ly/3i7EWGy

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Dany
26. 9. 2021 09:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak ti je, když zemi řídí zdegenerovaní a zdemoralizovaní politici, kteří ničemu nerozumí..

xyht
26. 9. 2021 13:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Zanedlouho bude postaven plynovod Síla Sibiře II….ber ..neber Evropo…