politika

Lavrov řekl, jak Borrell přesvědčil Rusko „nepracovat“ v Africe

Lavrov řekl, jak Borrell přesvědčil Rusko „nepracovat“ v Africe.

Ministr zahraničí Lavrov: Borrell vyzval Rusko, aby v Africe „nepracovalo“, protože to je „jejich místo“.

OSN, 25. září – RIA Novosti. 

“Šéf evropské diplomacie Josep Borrell vyzval Ruskou federaci, aby „nepracovala“ v Africe v oblasti bezpečnosti, protože to je „naše místo“, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Jak mi řekl Josep Borrell – vy raději v Africe vůbec nepracujte, protože Afrika je naše místo. Přímo tak to řekl,“ řekl Lavrov na briefingu.

Podle jeho slov by bylo lepší synchronizovat akce i EU i Ruské federace s ohledem na boj proti terorismu – „nejen v Mali, ale v Sahara-Sahelském regionu jako celku“.

„Ale říkat: … „Jsem tu první, takže odtud odejděte“ – za prvé je to urážlivé pro vládu Mali, která pozvala externí partnery. Zadruhé takto mluvit obecně s nikým nelze,“ řekl rozhořčeně Lavrov.

Lavrov: Ruské úřady nemají nic společného se spoluprací Mali se soukromými společnostmi.

Lavrov připomněl, že na tyto otázky dříve upozorňovali francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian a vysoký představitel EU Josep Borrell. Ministr poznamenal, že přechodné úřady v Mali vynakládají úsilí na návrat k životu podle ústavního pořádku, přípravu voleb a návrat k civilní formě vlády.

„Jasně zdůrazňují, myslím přechodné orgány Mali, že dodržují mezinárodní závazky, bojují proti terorismu,“ zdůraznil Lavrov.

Dodal, že úřady se obrátily na soukromou společnost z Ruska kvůli tomu, že podle dostupných informací Francie „chce výrazně omezit svůj vojenský kontingent“, který tam byl a „musejí bojovat s teroristy, kteří se tam usadili na severu v oblasti Kidalu a „pořád tam pořádají show“.

“Vzhledem k tomu, že malijské úřady vyhodnotily své schopnosti jako nedostatečné bez vnější podpory, a protože vnější podpora ubývá od těch, kteří se tam zavázali přispět k vymýcení terorismu … 

Nemáme s tím nic společného, ​​tato činnost je prováděna na právním základě a týká se vztahů mezi hostitelem – to je legitimní vláda – a těmi, kteří nabízejí služby prostřednictvím zahraničních odborníků,“ uvedl vedoucí ministerstva zahraničních věcí RF a jeho projev odvysílala televizní stanice «Россия 24».

Lavrov potvrdil spolupráci orgánů Mali s PMC Wagner a omezil se na konstatování, že se jedná o soukromé partnerství, do kterého ruská vláda nemá co mluvit, a že toto je vztah vlády Mali se soukromou společností z Ruska.

Soudě podle tohoto prohlášení Moskva nevidí žádný problém v nasazení ruských PMC v Mali. 

V tomto ohledu bylo vzato v úvahu utrpení Francouzů, ale na jakýkoliv požadavek z Paříže lze směle říci, že se jedná o soukromé záležitosti PMC Wagner, se kterým Moskva nemá co do činění, stížnosti je nutné adresovat Wagnerovcům a vládě Mali s přihlédnutím ke skutečnosti, že vláda Mali po převratu hodlá Francouze poslat do háje.

https://bit.ly/3u9SNB8
https://bit.ly/3zKOIo6

sdílet na