politika

V běloruském parlamentu oznámili uznání Krymu jako ruského

Prohlášení běloruského vůdce Alexandra Lukašenka o Krymu na zasedání Nejvyšší státní rady je jeho uznáním jako území Ruska, řekl předseda stálé komise pro mezinárodní záležitosti Sněmovny reprezentantů Andrej Savinyč.

“Bezpochyby,” odpověděl Savinyč ve vysílání kanálu YouTube «Соловьев Live» na otázku, zda prohlášení Lukašenka znamenalo uznání Krymu jako ruského.

Minsk podle jeho slov dlouho považoval Krym za ruské území, jen nebyl „formalizován pro ruský mediální prostor“.

“Jak de facto, tak i de iure, Krym byl dávno uznáván ruským běloruskou stranou,” cituje RIA Novosti Savinyče. „Pro nás byl Krym… i před měsícem nedílnou součástí Ruska,“ shrnul Savinyč.

Ve čtvrtek Lukašenko zahájil zasedání Nejvyšší rady Svazového státu, které se konalo prostřednictvím videokonference, pozdravem a gratulací obyvatelům Krymu.

Prezident Běloruska si také postěžoval, že ho ruský prezident Vladimir Putin nevzal s sebou na Krym a požádal ho, aby ho vzal alespoň do Petrohradu, a pozval ruského vůdce do Běloruska. Putin zase řekl, že je připraven ukázat Lukašenkovi v Sevastopolu památník, který tam po znovusjednocení Krymu s Ruskem nebyl. 

V reakci na stížnost běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka pozval ruský prezident Vladimir Putin svého kolegu na Krym.

“Pokud dovolíte, Alexandre Grigorieviči, ano, samozřejmě, vždy vás rádi uvidíme,” řekla hlava ruského státu.

Politolog Valerij Karbalevič řekl listu «ВЗГЛЯД», že „Lukašenko se uchýlil k filigránské diplomacii, aby uznal Krym jako ruský. Z nějakého důvodu zatím Minsk nemůže přímo uznat Krym jako ruský. Proto se běloruský vůdce uchýlil k tak exotickým způsobům částečného uznání ruského vlastnictví poloostrova”.

https://bit.ly/3bEpb6F

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Milan
4. 11. 2021 23:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to zkrátka klouzek, ten náš Baťka.

josef
5. 11. 2021 20:00
Ohodnotit příspěvek :
     

No konečně a taky by ti Ukrouši měli vrátit podkarpatskou rus co uchvátil baťuška Stalin. Co na to hoši ?