politika

Tři scénáře reakce Ruska na zavedení stropu cen ropy

Podle expertů realizace jednoho ze scénářů „srazí celý světový trh s ropou a ropnými produkty na kolena“.

Evropská unie oficiálně potvrdila rozhodnutí zavést cenový strop pro ruskou ropu. Toto rozhodnutí schválila Rada EU, píší Financial Times.

Limit je stanoven na 60 dolarů za barel. To bylo možné poté, co Polsko upustilo od požadavku 30 dolarů za barel. 

Andrzej Sadosz, polský velvyslanec při EU, uvedl, že nyní se může zahájit písemný proces schvalování dohody. Evropská unie to hodlá formálně oznámit 4. prosince. 

Je třeba poznamenat, že dohoda stanoví mechanismus pro přezkum limitu, který udrží cenovou hladinu 5 % pod tržní hodnotou.

Co bude rozhodnutí Evropské unie znamenat pro světový trh? Jak se zavedení cenového stropu dotkne Ruska a jaká bude jeho odpověď? Odpovíme v materiálu REN TV. 

Jak přijetí stropu cen ropy ovlivní Rusko

Stanovení cenového stropu pro ruskou ropu umožní Ruské federaci opustit nepohodlné a nepřátelské kupující. Tento názor vyjádřil člen výboru pro energetickou strategii a rozvoj palivového a energetického komplexu Hospodářské a průmyslové komory, přední odborník Svazu producentů ropy a plynu Ruska Rustam Tankaev. Podle jeho slov takové rozhodnutí ve skutečnosti ukáže světu ty země, které odmítají pracovat podle tržních pravidel. 

“Bude to úžasný okamžik, který Rusku umožní, aniž by ztratilo tvář, opustit nepohodlné kupující nepřátelské Rusku – USA, EU a tak dále. Stanovení cenového stropu nám ve skutečnosti ukáže ty země, které odmítají pracovat podle pravidel trhu. V souladu s tím budou porušeny všechny smlouvy a lze je považovat za nepodstatné. A konečně se můžeme dostat z té směšné pozice, do které jsme se díky těmto dohodám dostali,” řekl Tankaev pro REN TV.

Expert poznamenal, že v současné době motorová nafta dodávaná do Evropy na základě stávajících dlouhodobých smluv ve skutečnosti míří na Ukrajinu – do nádrží tanků. 

“Není jasné, proč to potřebujeme, ale nemůžeme nic dělat – smlouva je smlouva. A teď právě to, co potřebujeme abychom mohli sfouknout zrnka prachu z evropských politiků a říct panu Scholzovi: “Miláčku, pojď, zaveď nové sankce. Zaveď, ať vám konečně přestaneme dodávat naftu a vy přestanete zásobovat ukrajinské tanky,“ zdůraznil specialista.

Tři varianty reakce Ruska 

Podle Rustama Tankaeva existují tři scénáře vývoje událostí v případě zastropování ruské ropy. 

“První – nejmírnější – je, že Rusko využije mezery, které v těchto uvalených sankcích zanechávají všechny členské země G7 – to jsou jak Spojené státy, tak všechny země EU. Dobře si uvědomují, že se bez ruské ropy a ropných produktů neobejdou, takže je tam spousta mezer,“ vysvětlil přední odborník Svazu producentů ropy a plynu Ruska. 

Podle Tankaeva však měkký scénář nebude realizován, protože Ruská federace tyto mezery nevyužije. 

Druhý scénář, závažnější, bude ten, že Ruská federace odmítne dodávat ropu a ropné produkty všem zemím, které zavedou cenový strop.

“Možnost nedodávat ropné produkty při zavedení cenového stropu je vážná věc. Existuje však třetí, mnohem přísnější scénář, který srazí celý světový trh s ropou a ropnými produkty na kolena. Faktem je, že Rusko může ovlivnit dodávky nejen ruské ropy a ropných produktů.

Hlavní sdružení, kterého je Rusko účastníkem je OPEC+. A Rusko aktivně využívá své vedoucí pozice v této dohodě a bude ji využívat i nadále. Myslím, že je zde velmi vysoká míra pravděpodobnosti toho, že Rusko bude podporovat zákaz dodávek ropy a ropných produktů ze zemí dohody OPEC+ do všech zemí, které uvalí cenový strop vůči Rusku,“ upozornil host REN TV.

Realizace nejtvrdšího scénáře podle jeho slov spočívá v tom, že Rusko pomocí svých lobbistických možností vyloučí ze světového trhu ty země, které zavádějí netržní způsoby regulace. V takovém případě světový trh s ropou a ropnými produkty ztratí 50 % – a to je rána, kterou světová ekonomika neunese, uvedl člen Výboru pro energetickou strategii a rozvoj palivového a energetického komplexu.

“Přijde vlna, která zcela smete současnou politickou elitu. Přijde nová elita, budou velmi silné sociální nepokoje a velké problémy. Vše ale nakonec povede k tomu, že postavení Ruska na světovém trhu, které v posledních letech výrazně posílilo, bude ještě silnější,” věří Tankaev. 

Rozšíří se cenový strop na další suroviny? 

I podle Pavla Zavalného, ​​předsedy výboru Státní dumy pro energetiku, když bude stanoven cenový strop, bude pro Rusko prostě nerentabilní dodávat ropu a ropné produkty. 

Pavel Zavalnyj věří, že v případě zavedení cenového stropu pro ruskou ropu bude obdobné rozhodnutí přijato i ohledně dalších zdrojů vyvážených Ruskou federací. 

“Může to vést k tomu, že Evropa začne určovat ceny i pro jiné druhy výrobků, které se vyvážejí. Například hnojiva, obilí, ocel, hliník. Ve skutečnosti byla vyhlášena obchodní válka. Sankce, různá cla na zboží z Ruska, to může pokračovat. Není tedy třeba to nijak zdůvodňovat,“ je přesvědčen Pavel Zavalnyj. 

V menší míře je přitom třeba počítat se stanovením cenového stropu plynu, protože Evropa se bez tohoto zdroje ve střednědobém horizontu neobejde. 

“Pokud jde o kovy, ano, to může. Protože kovy nedodáváme jenom my, velmi mnoho kovů dodává také Čína. Mohou stanovit ceny tak, aby omezili naše příjmy z dodávek našeho kovu na evropský trh,” řekl předseda výboru Státní dumy pro energetiku.  

To se může stát v tom případě, pokud se vzdáme a budeme dodávat za nízké ceny, čímž podpoříme evropskou ekonomiku. Proto bylo na nejvyšší úrovni rozhodnuto, že pokud takové návrhy budou předloženy, nebudou přijaty”.

Ruská strana opakovaně zdůrazňovala, že se nechystá dodávat ropu do zemí, které zavedou cenový strop. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Ruská federace nepůjde proti zdravému rozumu a nebude dodávat energetické zdroje do zemí za ceny jimi stanovenými. Že Rusko přestane prodávat ropu zemím, které zavedou cenový strop, mají obavy i samotné země EU, protože to způsobí prudký nárůst cen energií.

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov také připomněl, že cílem Moskvy není obchodovat s ropou a plynem se zeměmi, které hodlají zavést cenový strop na energetické zdroje z Ruské federace Podle jeho slov se v Rusku v žádném případě nikdo „nestřelí do nohy“. 

Expert označil scénář, který srazí trh s ropou na kolena:

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3VPrw3o

sdílet na

29 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
josef
2. 12. 2022 23:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Tohle není třeba komentovat. To mluví samo za sebe.

Pavel
3. 12. 2022 00:53
Odpovědět  josef

To primo krici !!
Dobrej priklad, jak nenavist zacina a konci..
Co se stane se zakaznikem , kterej si prestane kupovat chleba , nadiktovanim ceny ,ktera je nizsi nez cena vyrobni..
Nekdo vyrabi prodava, co je treba a nekdo kupuje, co potrebuje..
Zrejme zapad a jeho populace, plne zavisla na rope a plne zavisla na vladach ,ktery zjistili ,ze nechteji ani ropu a v dusledku ani populaci..
Jak takhle muzou sabotovat usili U. vlady ,ktera potrebuje veskerou pomoc od zapadu..Nechteji asi pomahat,chteji rychlej konec Ukrajiny taky…
Kdyz cena ropy bude pod vyrobni cenou ,vsechny producenti prestanou za tyhle ceny prodavat..JInak zkrachujou..
Kdyz bude chybet kvalitni ruska ropa , ceny pujdou nahoru..
Podobne jako predtim.
Jako s odmitnutim ruskyho plynu./Cena je ted asi 10x vyssi ,pisou/..

janle57
3. 12. 2022 10:45
Odpovědět  josef

Ušišlaní Poláci a celá zapráskaná EU včetně nás se rozhodli,že budou jezdit na dřevoplyn,
konec konců za 2.sv.války to v Reichu a porobených zemích takhle fungovalo,takže
nejdříve přídělový systém s cenami 150,-českých za litr nafty a potom hurá na dřevoplyn,
pak,že nebudou mít české firmy práci,kapitalismus a demokracii si přece rozvracet
nenecháme,už to slyším,jak bude hřímat gauleterin Černochová do mikrofonu v PS.

2. 12. 2022 23:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyby to Rusové stopli na jaře všechno, tak dnes je celá Evropa už po revoluci…jen si řežou větev…tím jak dávají čas nepříteli. Nedodal bych západu ani barel…a východu bych dal ultimátum, přeprodáš západu,nedostaneš nic taky…přesně jak to dělá Amerika.
Kdyby to udělali za dva měsíce tu lovíme papaláše na koních….protože nic jiného pojízdného by tu nebylo…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Autor
2. 12. 2022 23:42
Odpovědět  Veny232

No tak si bedeme muset vzít teplé oblečení a jít. Protože v tom případě nic jiného není. Jdině dřevní plyn jako za války, ovšem toho dřeva na topení a na ježdění je celkově dost málo. Ndodávalo Rusko také do Evropy dřevo? Vím, že Ikea z něj dělala nějaký nábytek.

jiří
3. 12. 2022 12:53
Odpovědět  Peter 008

Prodávali i břízu na toaletní papír. Má být nahrazeno měkkými listnatými a smrkem. To je jako utírat si řiť kosou.

Gene
3. 12. 2022 18:30
Odpovědět  jiří

Nepouzivejte k vytirani riti toaletak, proste si prdel omyjte prdel vodou.

Pavel
2. 12. 2022 23:49
Odpovědět  Veny232

né né to nejde to by bylo moc rychlé ti viníci by hodně rychle obrátili a za pár let je zde problém znova takto budou evropské země vyždímány do mrtě a na pár dekád zase bude klid jen se podívejte na rozpočet německa to ten náš deficit je proti tomu nic a tak to půjde krok za krokem rok za rokem švajc i ten je s elektrikou na kolenou frantíci brečí co budou dělat tam maj topení většinou jenom na elektriku maloanglicko žebračenky nejsledovanější slovo na gůglu prostě evropa se musí vyždímat jako po válkách a lidi až budou mít holé prde…. tak to změní i když ale koukám na naši mládež tak nevím nevím

Vaska
2. 12. 2022 23:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Tento příspěvek jsem napsal u jiného článku – nyní se pokusím pokračovat –
Můj osobní názor – ti tu nejsou na cvičení ale jako záloha „naši“ fašistické protektorátní vlády a těch fašounů co je říděj na dobu až se začne lůza (lidi) bouřit – naši žoldáci a policie nejsou spolehliví a budou se rozpakovat střílet do lidí – banderovci mají v střílení do lidí 8 let praxi a jejich 5. kolona u nás čítá podle některých pramenů 600 000 až 1 milion .
Takže je možné i převzetí vlády a ustavení nového fašistického banderostánu a jeho následné nasměrování původního obyvatelstva na východ jako kanonenfutr.
Viz pokus (zřejmě předčasný) zatáhnout nás do války proti Rusku !!!

Máme nejdražší energie na světě – i tomu, kdo nemá ekonomické vzdělání (tedy i mě) musí být jasné že vše směřuje ke krachu celého státu (odliv kapitálu a zavírání fabrik) – v našem případě – a naše fašistická vláda to musí vědět (oni nejsou neschopný ale všehoschopný) – připadá mi že hraje o čas a pokouší se udržet lidi co nejdéle v klidu a na něco čeká – ale na co ? Až se zhroutí celej eurosojuz – (četl jsem že ve Welsu lidi jedi jídlo pro psy a kočky) a proběhnou fašistické převraty ?

Za velké hospodářské krize (začala 1929) se k moci dostal hitler (1933) protože zdánlivě nabídnul lidem východisko – že by čekala na toto – vytvoření fašistického eurosojuzu ? Doposud je proti tomu velkej odpor – podle průzkunu 85 procent našich občanů nevidí v Rusku nepřítele – zatím .
A ta ropa – je to součást všeho dění ?

ladik
3. 12. 2022 18:17
Odpovědět  Vaska

-Ten fašismus tu už je. Jen lidi to ještě nevidí.

Pavel
2. 12. 2022 23:39
Ohodnotit příspěvek :
     

cirkus evropa začíná vystoupení manéž je plná šašků a klaunů a ejhle hlavní návštěvník a mecenáš není spokojen s programem a již ohlásil odchod z hlediště-snížení těžby že by následovala změna programu aby si donátoři z obecenstva přišli na své né aby krmiči a poháneči určovali co a jak a vyřvávali s holým zadkem já jsem král mě všichni musíte poslouchat

Pavel
3. 12. 2022 01:02
Odpovědět  Pavel

Predevsim je vyhlasen Jihad na lidi zapadu a vlady fanatiku jsou v cele a stehuji vsechny jihadisty do EU..
Ofensiva je v plnem proudu , od zniceni potravinove zakladny, zakaz dovozu umelych hnojiv z Ruska, epidemie, zima bez moznosti si ohrat domovy ,vymena evropske populace, klimatici, tsunami milionu dovazenych uprchliku s ukolem znicit narody..Atd.
Irak , Jemen , Lybie, Jugoslavie ,Libanon ,Syrie ,Ukrajina ,valky na populaci se stehuji odtud do EU.

Administrátor
P.A.Semi
2. 12. 2022 23:44
Ohodnotit příspěvek :
     

V článku “Dobře si uvědomují, že se bez ruské ropy a ropných produktů obejdou” má být zřejmě “Dobře si uvědomují, že se bez ruské ropy a ropných produktů neobejdou” ?

(ve videu to říká v čase 00:33 – neobejdou – takže jsem to v článku opravil…)

πα½

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
RASputin
3. 12. 2022 00:17
Ohodnotit příspěvek :
     

G7 ropu koupí jinde (možná i tu ruskou přes šmelinářské strany)
ale v únoru, kdy zamezí ropné produkty, to položí celou diesel/naftovou ekonomiku

bez nafty, není dovoz/rozvoz = prázdné obchody = hladomor
plus kolik je elektrických traktorů na poli?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaroslav
3. 12. 2022 04:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Měli to Rusové udělat už dávno. Úplně zastavit plyn,ropu neprodávat obilí a zdálky se dívat jak jde celá EU do hajzlu.

Pavel z Moravy
3. 12. 2022 11:28
Odpovědět  Jaroslav

Přesně tak Jaroslave, jsem stejného názoru.

Pavel K
3. 12. 2022 11:41
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jestli se mohu přidat k vám, tak jsem taky pro. Vím týkalo by se to i mé rodiny, ale ten kvíkot těch okolních šmejdů, pokrytců, maloměšťáků by byla rajská hudba pro mé slechy.🤣🤣🙋‍♂️

Gene
3. 12. 2022 18:35
Odpovědět  Jaroslav

Rusove potrebovali obchodovat, jeste nejsou tak moc sobestacni.

Ijn
3. 12. 2022 08:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Jednoduchá otázka: kdy se spojíme o destruktory vlastí odstraníme od rozhodovacích (zkázonosných) procesů?

Chybí vůdce a sjednotitel odporu proti vládě ČR!!!

Kdo se obětuje a ještě k odporu ČR navrhne reálné činy, zachrání životy zejména starců a děti před umrznutím?

jiří
3. 12. 2022 13:06
Odpovědět  Ijn

Pavel Zítko se toho nebojí. Měří se všem na MINISTERSTVU VNITRA stejným metrem? Neměří! Ani náhodou!
https://www.facebook.com/pavel.zitko.prezident.2023/videos/539137001416991

Pavel K
3. 12. 2022 17:49
Odpovědět  jiří

Těch posledních šest minut je strašidelných i když by se mě to zřejmě netýkalo, ale to je defakto jedno. 🙋‍♂️

Aleš
3. 12. 2022 09:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Srazit nacistickou EU na kolena proč ne.

3. 12. 2022 10:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Kola půjdou na dračku. A kvalitní boty které vydrží rovněž. Ubude obézních a zdraví národa se celkově zlepší, protože slabší kusy odpadnou.
Energetickou a potravinářskou chudobou ke zdraví!
Hip hip hurá!
Ať žije Eurosajuz!
S Eurosajuzem do věčných časů a nikdy jinak!

Pavel z Moravy
3. 12. 2022 11:40

Milane, zase tě někdo nepochopil. Co to s těmi lidmi je? Ty, takový espéďák, milovník svobody a volnosti, můj alespoň věřím přitel jakých je málo. Musím ti dát palec nahoru, protože jsi dobře odhalil náturu dnešních lidiček. Oni místo toho, aby se zbavili zrádců a zaprodanců národa budou dělat přesně to, co ironicky navrhuješ. Hip, hip, hurá.

3. 12. 2022 17:44
Odpovědět  Pavel z Moravy

Myslím, že ani nechápou to do “do věčných časů”. Možná by pochopili ironii kdybych jim do ní strčil čumák a napsal: “S Eurosajuzem na smrt, jinak to dopadnout nemůže!” Jenže ani to by nemuseli pochopit. A kdybych napsal: “Eurosajuz vás žene na smrt, kret-téni!” tak by to už nebyl sarkasmus.
Jo jo, kamaráde, to jsme dopadli. Myslím jako národ. Taková nadúroda blbců tu nebyla ani ve středověku, v době radikálních kněží. Potřebovali bychom tu nějakou reinkarnaci bratra Žižky. Ten se s nimi aspoň dokázal vypořádat. Sice si zato teď o něj otíraj huby, ale udělal přesně to, co bylo třeba.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
PENNYS
3. 12. 2022 18:29

ANO,AT SCHNIJE eUROSOJUZ

Gene
3. 12. 2022 18:45

I kdyz to myslite ironicky, mate pravdu. Energetickou a potravinarskou chudobou za vetsi osamostatneni. Mohlo by pribyt remeslniku, kteri vymizeli. Krejci, svec, tkadleny. Meli bychom se poucit a proti slechte zacit pouzivat jeji vlastni zbrane. Jak se rika – bida naucila Dalibora houslim.

PENNYS
3. 12. 2022 18:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Da- ROSSIA ROSSIA ROSSIA !!!