politika

The Wall Street Journal: Energetický masochismus Západu

Ochota Evropy poškodit se ve jménu nedosažitelných klimatických cílů je jedním z největších aktů sebepoškozování v historii, tvrdí WSJ. Přitom Rusko z toho údajně těží. 

Čtenáři naznačují, že Putin je chytřejší než evropští a američtí vůdci.

Putin těží z neúspěšné klimatické politiky Evropy.

Zima se rychle blíží a Evropu, spoléhající se na milost ruského diktátora Vladimira Putina, čeká energetická krize. To je katastrofa její vlastní produkce, která dozrává už roky.

Ceny energií v Evropě jsou více než pětkrát vyšší než loni, protože spotřeba v Asii rostla a nabídka na celém světě klesala. Rusko na kontinentu zajišťuje asi 50% potřeb zemního plynu, který se používá k vytápění domů a výrobě elektřiny pro průmysl. Moskva plní své dlouhodobé smlouvy, ale odmítá velké dodávky za spotové ceny.

Putin minulý týden řekl, že jeho země dodává plyn na maximum, ale šéf Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol tento měsíc uvedl jiný odhad s tím, že Rusko by mohlo zvýšit vývoz do Evropy o 15%. Někteří ruští představitelé jasně uvedli, že zmírnit krizi pomohou politické ústupky.

“Pokud nahradí “nepřítele” výrazem “partner”, pak bude vše snazší vyřešit,” řekl nedávno Vladimir Čižov, ruský zástupce v Evropské unii. 

„Když EU projeví dost politické vůle k tomu, aby to udělala, tak vědí kde nás najdou.“

Další představitelé Kremlu, včetně Putina, naznačili, že krizi pomůže vyřešit regulační schválení nového plynovodu “Nord Stream 2” z Ruska do Evropy. Moskva chce, aby plynovod zvýšil energetickou závislost Evropy na Rusku, a také zbavil Ukrajinu značných příjmů za tranzit plynu, které dostává za čerpání plynovody, které procházejí jejím územím.

Poznamenává se, že Moskva nyní nehodlá dělat „laskavosti“ EU kvůli letitým sankcím ze strany EU a dalším napětí ve vztazích, zdůrazňuje agentura.

Vlivný ruský zákonodárce Konstantin Kosačev nedávno agentuře Bloomberg řekl: „Nemůžeme přispěchat na záchranu a kompenzovat chyby, kterých jsme se nedopustili”. 

Musíme mu poděkovat za jeho brutální poctivost.

Evropští vůdci se sami zahnali do kouta v otázce energetiky tím, že provádějí politiku v oblasti klimatu, která nebude mít žádný vliv na klima, ale která již zvyšuje ceny energií, poškozuje průmysl i soukromé spotřebitele a nyní posiluje pozici bezohledných kremelských lumpů.

Británie a EU se zavázaly dosáhnout nulových emisí skleníkových plynů do roku 2050 uzavřením uhelných elektráren a investováním miliard do solárních a větrných projektů. 

Kvůli tomu jsou evropští vůdci v pozici jako cestovatelé na moři v 16. století, kteří se modlili za příznivý vítr a dobré počasí – koneckonců nyní ceny energií rostou a klesají v závislosti na oblačnosti a větru.

Německo si také ublížilo, když se kancléřka Angela Merkelová rozhodla v zemi zlikvidovat jadernou energii, reagujíc na havárii v roce 2011 ve Fukušimě. Země příští rok uzavře svoji poslední jadernou elektrárnu. V Evropské komisi probíhá debata o tom, zda by měla být jaderná energie klasifikována jako udržitelný zdroj energie. Pokud takové rozhodnutí padne, pomůže to snížit finanční náklady jaderných projektů. Německo je ale proti.

Ochota Evropy poškodit se ve jménu nedosažitelných klimatických cílů je jedním z největších aktů sebepoškozování v historii. Evropští vůdci se však chystají na mezinárodní konferenci o klimatu, která se bude konat příští měsíc v Glasgow. Jsou pevně odhodláni nadále aktivně pokračovat v energetickém masochismu. A americký prezident Biden netouží po ničem jiném, než se k nim připojit a zapomíná na energetickou bezpečnost.

Putin musí být tímto strategickým úspěchem ohromen.

https://bit.ly/3jlz1ON

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Drak
21. 10. 2021 14:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyby byl pan Putin diktátor, tak by neměl ve své zemi, ani jednoho příslušníka páté kolony. On je ale tak slušný, že s nimi ještě neosázel kandelábry.