politika

Spojené státy oznámily riziko války s Ruskem o Bělorusko

Mezi Ruskem a Spojenými státy by mohla vypuknout válka o Bělorusko, řekl Ted Galen Carpenter, vedoucí pracovník institutu Cato.

Upozornil, že vztahy mezi Minskem a NATO se kvůli militarizaci hranic Běloruska s pobaltskými zeměmi a Polskem zhoršují a znepokojení vyvolává rozmístění ozbrojených sil v regionu.

Podle článku 5 Charty NATO jsou Spojené státy povinny pomoci spojenci, který se stal obětí agrese, napsal Carpenter ve svém článku 19Fortyfive.

Podle autora může na hranicích Běloruska a zemí Severoatlantické aliance dojít k provokaci, ve které bude těžké najít skutečného organizátora. Carpenter se také domnívá, že stupňující se napětí mezi zeměmi NATO a klíčovým vojenským spojencem Moskvy by mohlo vést k tragédii.

Věří, že by tuto otázku měli projednat prezidenti Ruska a USA. Washington by navíc podle Carpentera měl Varšavě vysvětlit, že další militarizace hranice s Běloruskem je nejen zbytečná, ale také nebezpečná

Vedoucí výzkumný pracovník institutu Cato je přesvědčen, že Polsku a zbytku amerických spojenců je třeba vyjasnit, že pátý článek charty NATO jim nedává carte blanche (volnou ruku) v provokacích.

Dříve vedoucí severního velení amerických ozbrojených sil Glen Van Herk řekl, že Rusko je hlavní vojenskou hrozbou pro Spojené státy. Podle generála je-li Čína dlouhodobou hrozbou, pak je Ruská federace nebezpečná již nyní, protože má velkou vojenskou sílu.

https://bit.ly/3aQnwun

sdílet na

11 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
paw
21. 10. 2021 02:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Uz ani neni mozny vedet ,vsechny duvody, vedouci ke svetovy valce. Je to skoro vsechno. Samotna existence a vyskyt planety Zeme je tez asi hlavni duvod k valce, nebot jest prave ona nepolepsitelny nepritel a otepluje se tvrdohlave a navzdory usili reformatoru..Tak co s ni..Neda se nic jineho delat.
I kdyz nekdy ,vesmirem pluje a se neotepluje. A naopak,vecne a samozrejme.
Dalsi zlocin ,ze bez ni nejsou zadny valka ani mozny..Sve nenapravitelne zlocinnosti tentokrate neunikne.
Taky lidi zijou na ty planete. Poskytla jim podminky pro jejich zivot. Zkratka, dela si co chce..
Nekolik dni to trvalo ,ale Polsko si ihned taky kleklo. To je v mnoha zemich potreba , nez se usekne hlava tem ,kterym se prikazala jejich vina za vsecko a nejsou ukazneny dost aby to ihned priznali a zadali o odpusteni za vsecko. Co vsecko pak rozhodnou vrchnosti..,
Neco se ale odpustit neda..Nektery zvrhlici napriklad,muzou za vsecko jsou zdravy navzdory covidu ,odmitaji onemocnet a umrit i na vakciny ,takova zvrhlost a sou spatnej priklad i pro deti.Navic odmitaji se priznat k tomu ,ze budou taky jednou nemocny a z toho duvod uz umrou, ale nikoliv kdyz to je narizeny.,umrit chteji az kdyz budou nekdy se nevi kdy, nemocny a tak spolu se zlociny Zeme ,neni ani mozny naplanovat petiletku krasne budoucnosti…..Jednim slovem,anarchicka sabotaz.
Nasledujici text ,neni pro akapandemiky a jine EU Alarmenty,yntelektu-tahly vhodny,jest nebezpecny,vede je ke stresu a depresi v jakemkoliv veku..Az do vyzvatla vaciho stari.

paw
21. 10. 2021 03:03
Odpovědět  paw

” To trace something unknown back to something known is alleviating, soothing,gratifying and gives a feeling Power.
Danger, disquiet, anxiety attend the unknown – the first instinct is to eliminate these distressing states. First principle: any explanationis better than none. The cause – creating drive is thus conditioned and excited by the feeling od Fear “../F.Nietzsche/.

Drak
21. 10. 2021 14:44
Odpovědět  paw

Nešlo to napsat takhle?

Vystopovat něco neznámého zpět k něčemu známému je zmírňující, uklidňující, potěšující a dává pocit Sílu.
Nebezpečí, znepokojení, úzkost se účastní neznámého – prvním instinktem je odstranit tyto stresující stavy. První princip: jakékoli vysvětlení je lepší než žádné. Příčina – vytváření pohonu je tak podmíněna a vzrušena pocitem strachu “.. /F.Nietzsche/.

Editor
21. 10. 2021 23:10
Odpovědět  paw

Pokud se něco cituje, tak v originále nebo v jazyce toho, kdo cituje. Nietzsche byl Němec, co více, německý nacionalista.

Drak
21. 10. 2021 23:12
Odpovědět  scipio

Čtou to Češi

Editor
21. 10. 2021 23:30
Odpovědět  Drak

To bezesporu, právě proto jsem napsal, že buď v originále nebo v jazyce citujícího. Sice bez diakritiky, ale i tak pod nickem paw vystupující jedinec píše česky.

paw
22. 10. 2021 13:28
Odpovědět  scipio

Ja za nic nemuzu,kdyz sem jenom linej a nesnazivej. Dik za preklad , doufal jsem..

Drak
21. 10. 2021 14:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Spojeným státům nestačí, že všude, kam vlezli dostali na prdel? Úspěšní byli vždycky jenom proti neozbrojenému civilnímu obyvatelstvu. Divím se jejich drzosti, ale oni tohle zastrašování mají snad v krvi.

BB Rad
21. 10. 2021 22:34
Odpovědět  Drak

Jako všichni Anglosasové , příteli. Historie hovoří sama za jejich činy – historie ta ukazuje pravdu

Drak
21. 10. 2021 23:14
Odpovědět  BB Rad

Vím. Dokonce ten citát, že když my, anglosasové něco chceme, jdeme a vezmeme si to znám, ale nedalo mi to.

paw
22. 10. 2021 13:36
Odpovědět  Drak

Problem vidim v tom , vezmeme si to..
Muze se stat, ze prijde nejakej obr a rekne tohle chci a beru to. Ale.
Kdyz napriklad jeste nebyl vynalezenej covid, davali dobrosrdecne na zahrati indianum infikovane prikryvky..
Ukazuje to na darce,ktery ale nejsou nejak vubec normalni..
Tedy,ze zalezi ,nejen ze, neco delas ale, jak to delas..
Dneska zase posilaji vsude zbrane..I s navodem na pouziti.