politika

The National Interest: dokončení “Nord Stream 2” je další vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina

Americké vydání časopisu The National Interest označilo dokončení výstavby plynovodu “Nord Stream 2” (SP-2) za další vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina.

Autoři materiálu se domnívají, že dokončením výstavby plynovodu bude Rusko schopno ovlivnit většinu Evropy.

„Rusko již ovládá přibližně 40% evropského trhu s plynem a tento podíl se pouze zvýší <…> Když a pokud budou dokončeny “Nord Stream 2” a “Turkish Stream”, téměř 70% ruského exportu uhlovodíků půjde na evropský trh,”- je uvedeno v publikaci.

Jak objasnili autoři materiálu, v Německu existují odpůrci výstavby plynovodu a „chápou, jaké politické škody“ může “Nord Stream-2” způsobit vztahům mezi USA a Evropskou unií. Podle publikace je navíc plynovod SP-2 nepřekonatelnou překážkou energetické rozmanitosti a bezpečnosti EU.

Ve stejný den německý politický analytik, ředitel německo-ruského fóra Alexander Rahr uvedl , že administrativa amerického prezidenta Joe Bidena se vyrovnala s tím, že bude dokončena stavba plynovodu “Nord Stream 2”. Podle něj se v tuto chvíli Washington připravuje na problémy s plněním plynovodu.

Bloomberg dříve, 19. února, uvedl, že USA neplánují zahrnout německé společnosti, které pracují na “Nord Stream 2”, na sankční seznamy. Bylo objasněno, že sankce, které Washington plánuje uvalit na projekt, se dotknou pouze malého počtu společností úzce spojených s Ruskem. Bylo poznamenáno, že takové rozhodnutí by mohlo být učiněno z důvodu přání Spojených států zpomalit stavební proces bez hádek s Evropskou unií.

“Nord Stream 2” je budován na dně Baltského moře od Ruska po Německo s cílem přímých dodávek plynu do EU, do států které projekt hlavně podporují a podílejí se na jeho realizaci. 

Proti plynovodu jsou Spojené státy, které nabízejí svůj plyn Evropě, dále Polsko, Ukrajina a pobaltské země.

https://bit.ly/3kmYt5L

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Drak
25. 2. 2021 11:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Ale? Američané nabízejí svůj plyn Evropě od kdy? Pokud je známo, Američané nabízejí ruský plyn, jako svůj a kasírují Evropany jakoby dodávali ten svůj. Oni jsou podvodníci ve všem, co dělají. Je jen otázka, proč jim to ostatní žerou. Opravdu jsou všichni evropští politici pod kuratelou USA, ať už z jakýchkoli důvodů? Opravdu si na ovládání Evropy, vybrali ty největší zrůdy?