politika

The Intel Drop: Kde je nyní americký „řád založený na pravidlech“?

Když se americké záměry odchýlí od mezinárodního práva, Amerika nemá problém ho porušovat.

Spencer Ackerman

Jakmile Rada bezpečnosti OSN téměř jednomyslně schválila minulý měsíc rezoluci požadující „okamžité příměří“ v Gaze, Spojené státy a Izrael se chovaly, jako by to byl nesmyslný cár papíru. Izrael, který nebyl ochoten přijmout mandát OSN, pokračoval v bombardování přelidněného jižního města Rafah a obléhání nemocnice Al-Shifa v sektoru Gazy. Krátce po hlasování označili představitelé administrativy Bidena rezoluci č. 2728 za „nezávaznou“, což vypadalo jako pokus popřít její status mezinárodního práva.

Byl to matoucí přístup administrativy, který umožnil, aby usnesení bylo schváleno, když se Amerika zdržela hlasování po vetování tří předchozích. Spustilo to také předvídatelný záchvat handrkování o hodnotě mezinárodního práva. Na tiskové konferenci ministerstva zahraničí po schválení rezoluce mluvčí ministerstva Matthew Miller řekl, že opatření nepovede k okamžitému příměří ani neovlivní ožehavá jednání o propuštění rukojmích.

Jeden reportér se zeptal: “Pokud je to tak, jaký má sakra smysl OSN nebo Rada bezpečnosti OSN?”

Otázka je oprávněná, ale také špatně směřovaná. Rezoluce OSN, které jsou napsány a přijímány bez donucovacích opatření, zjevně nemohou přinutit Izrael, aby zastavil to, co jeho vedení prohlašuje za ospravedlnitelnou válku potřebnou k odstranění Hamásu a zabránění dalšímu masakru 7. října. Ale stejně tak je zřejmé, jaká entita může přimět Izrael zastavit, a nedělá to: Spojené státy.

Ať už si Bidenova administrativa myslela, že dělá cokoli, když nechala rezoluci schválit a pak ji podkopala, tento manévr odhalil pokračující škody, které izraelská válka v Gaze způsobuje dlouhodobému ospravedlnění Spojených států být supervelmocí: garantovat to, co se americkým administrativám líbí a co nazývají mezinárodní řád založený na pravidlech.

Tento koncept funguje jako hvězdička umístěná do mezinárodního práva dominantní globální supervelmocí. Díky tomu jsou Spojené státy jedním z důvodů, proč mezinárodní právo zůstává slabé, protože řád založený na pravidlech, který osvobozuje Spojené státy a jejich spojence a poskytuje jim výjimky, zásadně podkopává koncept mezinárodního práva.

Američtí politici mají tendenci odvolávat se na tento koncept, aby demonstrovali výhody globálního vedení USA. Navenek to zní hodně jako mezinárodní právo: stabilní globální řád, zahrnující celou škálu mezinárodní pomoci a finančních institucí, v nichž pravidla přijatelného chování odrážejí liberální hodnoty. A když se americké výsady shodují s mezinárodním právem, Spojené státy je popisují jako synonyma. V předvečer ruské nezákonné invaze na Ukrajinu v roce 2022 ministr zahraničí Antony Blinken varoval před „nebezpečným okamžikem“ pro „základy Charty OSN a mezinárodního řádu založeného na pravidlech, který zachovává stabilitu na celém světě“.

Ale když se americké výsady odchýlí od mezinárodního práva, Amerika zjevně nemá problém ho porušovat – a to vše přitom deklarovat tak, že tato porušování v konečném důsledku prospěla globální stabilitě.

Nesmazatelným příkladem je americká invaze do Iráku v roce 2003, kterou administrativa George W. Bushe cynicky ospravedlňovala jako prostředek k prosazení odzbrojovacích mandátů OSN. Irák, domnělý narušitel, vydržel vojenskou okupaci, zatímco nepřekonatelná vojenská a ekonomická síla Washingtonu zajistila, že za invazi bez povolení OSN Amerika čelila jen malým následkům. Krátce před invazí schválily Spojené státy zákon, který ukládá použití „všech prostředků“ nezbytných k propuštění Američanů zadržovaných Mezinárodním trestním soudem.

Kohorta amerických akademiků a bývalých i budoucích amerických úředníků na Princetonu později obhajovala to, co v roce 2006 nazvali „svět svobody pod zákonem“. Rámcovali to jako řešení nedostatků a slabých stránek mezinárodního práva a navrhli, že když mezinárodní instituce nepřinesly výsledky, jaké preferuje „svět svobody“, existuje „alternativní fórum pro liberální demokracie, které by povolilo kolektivní akci“.

V praxi byl tímto fórem často Bílý dům.

Během libyjského povstání v roce 2011 Spojené státy a jejich spojenci využili povolení Rady bezpečnosti pro  bezletovou zónu, aby pomohli svrhnout Muammara Kaddáfího – jehož režim zabil mnohem méně protivníků, než zabil Izrael v Gaze od 7. října.

Američtí vojáci nyní operují ve východní Sýrii více než osm let, dost dlouho na to, aby všichni zapomněli, že jejich přítomnost nemá oporu v mezinárodním právu.

Tato hvězdička americké výjimečnosti se objevila po každém americkém vetu rezolucí o příměří v OSN. Vzhledem k obrovským počtům obětí v Gaze a hrozícímu hladomoru se lidem nelze divit, že se zamýšlejí nad tím, jaký má smysl mezinárodní řád Spojených států založený na pravidlech.

Mezinárodní právo je jednoznačně proti tomu, co Izrael v Gaze dělá. Dva měsíce před rezolucí č. 2728 rozhodl Mezinárodní soudní dvůr, že pokračující izraelskou kampaň lze považovat za genocidní, a nařídil Izraeli, aby přijal opatření k zabránění rozvinutí genocidy.

V očekávání přijetí rezoluce 2728 schválil kanadský parlament návrh, byť porézní, na zastavení nových transferů zbraní do Izraele. A v den, kdy Rada bezpečnosti schválila rezoluci, zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná území Francesca Albaneseová doporučila, aby členské státy „okamžitě“ uvalily embargo na dodávky zbraní do Izraele, protože Izrael „zdá se, že nedodržel závazná opatření nařízená mezinárodním soudem”.

Ale po přijetí rezoluce 2728 mluvčí národní bezpečnosti Bílého domu John Kirby objasnil, že americký prodej zbraní a transfery do Izraele nebudou ovlivněny. K údivu některých demokratů v Senátu ministerstvo zahraničí  tvrdilo, že Izrael neporušuje politiku Bidenovy administrativy, podle níž příjemci amerických zbraní dodržují mezinárodní právo.

Minulý týden Bílý dům zopakoval, že nezaznamenal „žádné incidenty, kdy by Izraelci porušili mezinárodní humanitární právo“ poté, co Izraelské obranné síly opakovaně bombardovaly konvoj humanitárních pracovníků z World Central Kitchen, kteří informovali Izraelce o svém pohybu, přičemž zabily sedm lidí.

Realita je taková, že Washington nyní vyzbrojuje bojovníka, kterému Rada bezpečnosti OSN nařídila zastavit boj, což je nepohodlná pozice, která pomáhá vysvětlit, proč Spojené státy trvají na tom, že rezoluce 2728 není závazná.

A tato realita neunikla pozornosti zbytku světa. Vraždění v Gaze odradilo některé zahraniční úředníky a skupiny, aby naslouchali americkým úředníkům v jiných otázkách. Annelle Sheline, důstojnice ministerstva zahraničí pro lidská práva, která nedávno rezignovala kvůli Gaze, řekla listu The Washington Post, že některé skupiny aktivistů v severní Africe se s ní a jejími kolegy prostě přestaly scházet. “Snaha obhajovat lidská práva je prostě nemožná, zatímco Spojené státy pomáhají Izraeli”, řekla.

Je to dynamika, která děsivě připomíná to, co se stalo mimo Evropu, když se američtí diplomaté před dvěma lety rozprchli po celém světě, aby získali podporu pro Ukrajinu. Setkali se ale s „velmi jasnou negativní reakcí na americký sklon utvářet globální řád a nutit země, aby se postavily na jednu stranu“, jak loni v projevu poznamenala Fiona Hillová, členka Brookings Institution.

Pokud byly tehdy Spojené státy frustrované touto negativní reakcí, představte si reakci po Gaze, která čeká Washington, až bude příště hledat globální podporu pro nepřátelský cíl. Schválení rezoluce 2728 a její následný bojkot si lze velmi dobře pamatovat jako inflexní bod v úpadku mezinárodního řádu založeného na pravidlech – což znamená světa, který se Spojené státy snaží vybudovat a udržet.

Rostoucí mocnosti budou rády citovat americký precedens, když budou prosazovat své vlastní výjimky z mezinárodního práva. Jak totiž děsivým způsobem ukazuje Gaza, svět s výjimkami z mezinárodního práva je světem, ve kterém nejvíce trpí ti nejméně mocní.

Spencer Ackerman je komentátorem zahraniční politiky The Nation a autorem knihy “Reign of Terror: How the 9/11 Era Destabilized America and Produced Trump”.

The Intel Drop
https://1url.cz/iumHj

sdílet na

26 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
18. 4. 2024 02:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Kde je, se ptáš? To je moc sprostá otáz… čo to tárám… odpověd.

Jaris
18. 4. 2024 02:55
Ohodnotit příspěvek :
     

OSN je bezzuba organizace, ktera byla zalozena na popud americkych zidu a zaroven zaklad byl jimi finacovan. Zatimco RF je v OSN neustale plisnena a kritizovana, tak teroristickemu Izraeli je vse predem odpusteno, jakoby se nic nestalo. OSN Izraeli neco naridi a ten si stejne jede svou genocidni cestou, protoze vi, ze se mu nic nestane.
Ve svem poslednim projevu Gadafi zkritizoval podstatu OSN a jejich dvoji metr. Pak mrstil jejich knihou zakonu do prvnich rad zamestnancu. Cele to bylo na youtube, ale jestli je to tam dodnes, netusim.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
18. 4. 2024 04:42
Odpovědět  Jaris

Nejen dnes se jisté události zamlčují, odstraňují, i tehdy se o tom moc radši nepsalo. Něco o tom bylo na https://legacy.blisty.cz/art/57397.html , dnes už by to tam taky nedali.

A co se stalo s Gadáfim o 2 roky později? Podobně pakistánský PM Imran Khan si dovolil něco podobného říct. A kde je dnes?

Monty
18. 4. 2024 06:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Gangsterpolitika USA je výkladní skříní dnešního západu .
.My USA jme to ..světové právo ! ..a je to vidět i na ..vybombardování velvyslanectví,to byl ještě před pár dny zločin ! Nyní ,pod rouškou USA ..? Když se bráním ,jsem zločinec .A vše ,souvisí se vším !

Helena
18. 4. 2024 08:22
Odpovědět  Monty

Souhlas.Pyjala musel do USA osobně, protože připravují jistě nějakou velkou prasárnu. A vzhledem k tomu co se děje v Německu i tady: v tento čas-jak přesně načasováno-agresivně se vrhli na AfD a tady na SPD, lze tušit, že na.ranost i ve skopčácku roste, a Swině v Bruseli to mají nahnuté, proto CIA-šéfové celé EU- chtějí udržet u koryt stávající EU-CIASLOUHY. Zapadá do toho čerstvý ANO křik, že s SPD nikdy, nikdy-tak se plní rozkazy CIA! A vybrali k tomu křiku ty správné drž.ky. Přesně to samé se děje v Německu. Takže je jasné, že CIA vytváří situaci k tomu, aby mohla provést prasárnu a svést to na AfD a tady na SPD..svědčí o tom i vypuštěný Voic-něco. Takže chystají cosi jako kdysi na chudáka Baldu, ale tentokrát pořádných rozměrů a hlavně, aby to bylo jakoovlivněno ruskou stranou, aby tyto strany dokonale odrovnali, aby se to dalo “trestně stíhat” a mediálně správně proprat. A hlavně odstranit tyto strany z voleb. Protože zakázat tyto strany jako na ukradině, by vovcím přece jen asi bylo divné. SPD BY MĚLA BÝT VELMI, ALE VELMI VE STŘEHU !!!
A možná tím spláchnou i vyslání masa na ukradinu a násun usarmády do ČR.Vždy se ptejme kdo z toho má prospěch a zisk. Šéf celé EU..USA,Angl.

Ladislav 💤
18. 4. 2024 14:15
Odpovědět  Helena

👍👍👍👍👍👍👍👍

Autor
18. 4. 2024 07:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak jsem si v té souvislosti vzpomněl – a varuji před velkými nadějemi – Trump vždy podporoval Izrael!! Stejně tak bude v případě jeho vítězství v bleděmodrém chování USA naprosto stejné i k EU, i k nám. Možná se změní v takovém případě u nás nějací lidé ve funkcích, ale ne naše vysávání, okrádání … spíš ještě poroste.

stan
18. 4. 2024 08:41
Odpovědět  Peter 008

Já si od Trumpa nic neslibuji, protože se to prostě američan a ty v zásadě dělaj jen to co je dobrý pro Amerika a ne co je dobrý pro celej svět.Takže stejně je nutné USA sesadit z pozice hegemona a začít budovat spravedlivý svět bez těch americkejch křupanů.

Slovan
18. 4. 2024 13:15
Odpovědět  stan

Samozřejmě, ten kdo v něm vidí spásu se šeredně mýlí. Je to namyšlený amík, který si myslí že nad ně není. Stačí pozorovat tu jeho arogantní mimiku a je doma. Tady bude rozdíl jen v tom, že nebudeme už mušet se dívat na tu trosku. No a kdybych se náhodou zmílil, tak ho brzo pošlou do Dalasu.

katango
18. 4. 2024 10:36
Odpovědět  Peter 008

Jeho zeť je žid a jeho dcera (manželka onoho žida) konvertitka.

Ladislav 💤
18. 4. 2024 14:16
Odpovědět  Peter 008

Říkám to pořád, je úplně jedno kdo těm amickým vypatlancům vládne! Jeden blb vedle druhého!
Chce to je vymazat, jako ten Bandrostán! Jinak bude peklo na zemi furt!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
19. 4. 2024 02:31
Odpovědět  Peter 008

Je smutne, ze amici nemaji nikoho lepsiho nez je opelichany dedek a tluchuba trumpeta. On je teroristickym Izraelem doslova posedly.

Autor
18. 4. 2024 08:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Pravidla – povidla.
Pokud jsou pravidla jasná a pochopitelná, jako BÝVALA např. ve fotbale ještě před cca dvaceti lety (nezdá se to, ale dost se změnilo především ve výkladu), není probléma. Ale pokud si někdo vytváří každý den, případ od případu, neustále nová pravidla,jak se mu zrovna “postaví”, tak kromě absolutní poslušnosti nic jiného neplatí.Pak ten americký svět pravidel není nic jiného než naprostý chaos. A nepředstavitelným chaosem to skončí, pokud se svět bude podřizovat. A právě proto je Rusko ve světě u myslících lidí TOU nadějí. Protože Rusko nepřátelé dovádí svou nepřátelskou činností k chaosu, ale to se vždy obnoví a stává se silné a mocné. I navzdory vnitřním nepřátelům.

zuzana
18. 4. 2024 09:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Nový zákon umožní Němcům po dovršení 14 let jednou ročně změnit pohlaví

https://aktax.cz/novy-zakon-umozni-nemcum-po-dovrseni-14-let-jednou-rocne-zmenit-pohlavi/

Francin
18. 4. 2024 15:01
Odpovědět  zuzana

Tak to těm našim spojencům přece přejeme. Jedna generace a je po nich jak po žabě i bez válek.

Gales
18. 4. 2024 10:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Z ajronetu… – Uběhlo ale 5 let a v kanceláři nového ředitele CIA Williama Burnse stojí už druhý český premiér údajně suverénní země a po boku má tentokrát nejen Koudelku, ale všechny 3 šéfy českých tajných služeb a přijímají instrukce a noty pro další operativní úkoly v nadcházejícím období. Situace je vážná a šéf CIA si pozval na kobereček přímo premiéra toho divného banánového státu, který je známý tím, že když ho okupuje nějaká mocnost, tak vždy je ten stát naprosto oddaný okupantovi se vším všudy.

Americký systém globální moci Pax Americana je v ohrožení a Petr Fiala a jeho rozvědčíci budou mít za úkol rozehrát před Evropskými volbami v EU velkou protiruskou hru, která se má stát casus belli kartou pro obvinění Ruska z ovlivnění evropských voleb, které dopadnou pro politické strany evropského establishmentu katastrofálně. A dopředu je jasné, že půjde o katastrofu hromadného politického ničení.

Petr Fiala na koberečku u šéfa CIA a s ním i všichni 3 šéfové českých rozvědek! To je hnus, velebnosti!

Francin
18. 4. 2024 15:06
Odpovědět  Gales

Určitě to není normální, aby premiér tzv. svrchované vlády jezdil pulírovat kliky k cizím rozvědkám, ale jak vidno mnoha lidem to je úplně jedno. To tak když jezdil Gusta do Moskvy, kdyby se cestou zastavil na velení KGB, to by naši disidenti ( např. Vondra ) nerozdýchali. Jo není nad dvojí metr.

Slovan
18. 4. 2024 16:38
Odpovědět  Francin

Holt jiná doba. A nevím co se vám nelíbí, když může být hlava státu člověk, něco jako major Těrazky, tak čemu se čemu?!!

Gales
18. 4. 2024 10:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Američané museli Německu překazit plán na konec fosilních paliv v Evropě kvůli záchraně petrodolaru

Proto Američané potřebují, aby fosilní éra ve světě dále pokračovala, aby éra elektromobilismu zkrachovala, a toho lze dosáhnout jen likvidací německého průmyslu, že bude odpojen od levných ruských fosilních paliv. A to se povedlo po vyprovokování Ruska k invazi na Ukrajinu. Poté, co Američané vyhodili do povětří Nord Stream 1 a 2 s cílem záchrany petrodolaru, aby došlo k likvidaci plánu Angely Merkel na plynofikaci Německa a laciné výroby elektřiny z ruského plynu, tak v tom okamžiku v Evropě zmizela jedna vážná hrozba pro petrodolar, a to byl plán na konec fosilních aut v EU.

comment image
Dvě linky Nord Stream měly odpojit Německo a celou EU od petrodolaru. Američané to zatrhli. Odstranili Angelu Merkel z funkce kancléřky, vyvolali válku na Ukrajině, vyhodili oba plynovody do povětří a odpojili celou Evropu od ruských paliv. Poté donutili celou EU nakupovat za petrodolar americký zkapalněný plyn.

Gales
18. 4. 2024 10:12
Odpovědět  Gales

 Alžírský ex-ministr financí o tom, jak je financovaný americký státní deficit zeměmi skoro celého světa

Shodou okolností bývalý alžírský ministr financí Ali Benoari poskytl rozhovor pro ruský Sputnik, kde kromě jiného odhalil, jak funguje americký petrodolar. Benoari popsal, co osobně jako ministr financí zažil. Když totiž dnes chcete nakoupit ropu, ale nově i plyn a další fosilní suroviny, musíte někde nejprve nakoupit dolar. A ten nakoupíte u Američanů.

Jenže Američané používají petrodolar jako nástroj financování svého státního deficitu, a to velmi triviálním způsobem: Každý, kdo chce nakoupit větší objemy dolarů na nákupy fosilních paliv, je automaticky nucen do nákupů amerických státních dluhopisů. Bez nich se k americkým dolarům pro nákupy fosilních produktů nedostanete.

Francin
18. 4. 2024 15:10
Odpovědět  Gales

Petrodolar byl právě kvůli těmto podrazům vymyšlený a prosazený všem hloupým vládám, ale stalo se to již v roce 1973.

jsladin
18. 4. 2024 10:47
Odpovědět  Gales

Ruský plyn 3x předražený a přejmenovaný na molekuly svobody.

Francin
18. 4. 2024 15:08
Odpovědět  Gales

No a jak jsou všichni pěkně v klidu, dnes byla nová nabídka slev v Kauflandu, tak o co jde.

Slovan
18. 4. 2024 16:34
Odpovědět  Francin

Ty zdebilizovaný čecháčské ovce jsou už tak otupělé, že slyší jen na slevy v Kaufu. I kdyby na nás letěly jaderné hlavice, tak se budou strkat u regálů o zboží ve slevě. Lidičky mě snad dnes nebude ani chutnat pivko, jak je mi s toho šaufl. Ani nevycházím na ulici mezi lidi, jen abych nepotkal ty všechny pokrytce.

Frank
18. 4. 2024 14:25
Ohodnotit příspěvek :
     

USA jsou zločinecký stát a nemá smysl to dále rozebírat. Dlouho si ale vyskakovat nebudou.

Slovák
19. 4. 2024 15:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Svet sa prepólováva, tak ako aj Slnko, prepóluje sa aj Zem, a jej politici…Bývalé židobolševické a rudé ZSSR sa posunulo aj s opilými kommie+cármi do Bruselu a EU, ako Gulag národov…A bývalé ” vzorové” a modré USA sa posunuli do Číny, kde symbolicky začína nové znovuzrodenie sveta s novým východom prvých lúčov znovuzrodeného slnka z lona Mliečnej dráhy…Modrá sa mení na Čiernu a Západ sa ocitá v duchovnej černote a tme, pričom červený Východ sa pretavuje v zlatý nový východ slnka, a v Zlatý vek, ktorý prichadza po kratkom veku satana, chaosu a vojen…Tí neokomunisti čo inklinujú k porazenému Západu, sa budú tiež musieť prepólovať k realite sveta…Zatiaľ sú v “Twillight Zóne” , ale realita nášho sveta ich dobehne a zasa obratia kabáty…