politika

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

18.04.2024 10:02 | Rozhovor

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí politolog, expert na mezinárodní vztahy a bývalý diplomat Petr Drulák přijetí Petra Fialy v Bílém domě. Návštěva podle něho neměla žádný obsah, tedy krom jediné věci. „Fiala má Fotku z Oválné pracovny, to je vše,“ míní profesor Drulák s tím, že jediný, kdo může z Fialovy cesty profitovat, je ukrajinský prezident Zelenský.

Sdílej

Foto: Screen FB Petra Fialy
Popisek: Premiér Petr Fiala jednal prezidentem USA Bidenem

Česká média zhusta informovala o přijetí premiéra Fialy v Bílém domě a zpravidla zazněla hodnocení, že jde o mimořádný úspěch české zahraniční politiky a podporu směrování české vlády. Je to tak i podle vás?

To nevím, ale určitě je pro každého českého premiéra hezké, když má fotku z Bílého domu. O to stojí všichni a z hlediska této fotky to úspěch je. Podobný úspěch měl Andrej Babiš, zatímco Sobotkovi před ním se to nikdy nepodařilo. Podstatné podle mého názoru je něco jiného, a to reálné výsledky Fialovy návštěvy. Jednalo se tam o něčem reálně? Získal tím nebo něco vyjednal premiér Fiala? V mediálním pokrytí jsem nic takového neviděl a přijde mi, že se jednalo o čistě rituální návštěvu. 

Byla to návštěva, kde Fiala ujistil Bidena svou neomezenou loajalitou vůči Spojeným státům americkým a Biden tuto loajalitu ocenil. Setkání v přátelském duchu, kde o nic nešlo a o ničem se nevyjednávalo. Že by tam byl nějaký efekt a přínos pro českou zahraniční politiku nebo tam byl jakýkoli moment, o kterém by se dalo něco napsat, já nic takového nevidím. Bylo to něco, čemu se říká non-event. Absence jakékoli události. Fiala má fotku, to je vše.

Některé komentáře ještě před přijetím Fialy u Bidena naznačovaly, že by mohlo jít o odměnu za český nákup F-35 nebo se mohlo řešit i jiné téma, které ale zůstalo veřejnosti skryto. Lze to považovat za možné?

Mohla to být návštěva za odměnu. Jak říkám, byla to rituální návštěva, kterou Američané dali najevo, že si cení loajality Fialovy vlády vůči všemu, co dělá Washington. Nepochybně oceňují i českou podporu Izraele. Dále 25 let od vstupu do NATO, česká podpora Ukrajiny. To není nic, o čem bychom s nimi mohli jednat. Jen se vzájemně ujišťujeme, že je všechno v nejlepším pořádku a bude to tak i pokračovat a všechno, co Američané potřebují, bude v Praze naplněno. Nevidím v tom žádný obsah.

Ta návštěva byla z hlediska reálné náplně o ničem, byla prázdná. Odpovídá to ostatně i obsahu české zahraniční politiky, která nemá obsah. V okamžiku, kdy se setkáme s nejmocnějším státem světa, jediným obsahem setkání je ujištění o loajalitě. Sice to obsah svého druhu je, ale kvůli tomu možná premiér nemusí jezdit do Washingtonu. Jenže to by neměl fotku, kterou se může chlubit. Stát v Oválné pracovně vedle amerického prezidenta může Fiala považovat za zahraničně-politický výdobytek. Otázka spíše je, zda tam Česká republika něco získala nebo ztratila a já myslím, že ne. Není tam nic. Hlavním výstupem toho jednání je fotka.

Drulak 1

Prof. Petr Drulák

Dříve než do Bílého domu zavítal premiér Fiala do sídla CIA, kam s ním dorazili i šéfové všech tří českých tajných služeb. Dříve tam byl i Babiš v roli premiéra. Je běžné, aby vrcholní představitelé zemí chodili navštěvovat CIA?

Součástí premiérského programu může být leccos a není to něco, co bych označil za divné. Spíše to ukazuje, že Česká republika má nadstandardní vztahy s americkými zpravodajskými službami. Když říkám nadstandardní, neznamená to, že by šlo o rovnocenné partnerství. Znamená to, že pro CIA patrně naše služby dělají víc, než je jinak zvykem. Každý aspekt Fialovy návštěvy potvrzuje vazalskou roli a vláda se tím ještě ráda pochlubí, nepovažuje to za něco negativního. Říkají, že je to cílem jejich zahraniční politiky. 

Při návštěvě amerického Kongresu český premiér především lobboval za to, aby schválili onen balík podpory Ukrajiny ve výši 60 miliard dolarů. Za to mu více než čeští občané bude děkovat především ukrajinský prezident. Nebo ne?

Říká se, že příroda nemá ráda vakuum a platí to i pro zahraniční politiku. Když vznikne prázdný prostor, který nemá obsah, nějakým obsahem se zaplní. Ve chvíli, kdy obsahem české zahraniční politiky není český zájem, zaplní ho zájem jiný a Fiala tam v podstatě kopal za zájem současného kyjevského režimu, a to zaplnilo prázdnotu této návštěvy. Je to však obsah, který s Českou republikou moc společného nemá. Pro české zájmy a české občany v této zahraniční cestě premiéra Fialy žádné reálné výsledky nevidím. Návštěva ani nebyla koncipována tak, že by měla naší zemi cokoli přinést.

sdílet na

43 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Joe Arp
18. 4. 2024 10:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Jsem tu první, abych oznámil, že na papíru v pazouře má tahák, kdo to přilezl na návštěvu.

Teuton
18. 4. 2024 11:02
Odpovědět  Joe Arp

Dezorientovaný a dementní americký stařík nás nejprve nazval Čečenskem,teprve poté dálkové ovládání zafungovalo správně.

Helena
18. 4. 2024 11:16
Odpovědět  Teuton

Pan Drulák se velmi mýlí: Foto s Bidetem je jen zástěrkou pravého důvodu proč tam ten pyj jel. Cituji: “Fiala tam v podstatě kopal za zájem současného kyjevského režimu, a to zaplnilo prázdnotu této návštěvy.” NE, NE! Fiala byl CIA donucen, aby kopal za zájem Kyjeva a prázdná ta návštěva na 200% nebyla-jinak už by byl Pyjala v propadlišti dějin. Dostal tam rozkazy: 1.dál udržovat penězovod z ČR na západ a na ukradinu. 2.Orvat a odrbat čecháčky na kost, ani drobek nenechat, aby se USA nažraly. 3.Strany brojící proti poslušné EU odstranit, zkriminalizovat, méédiálně zničit. 4. Dodat maso do ukrzákopů.
Tahle návštěva vůbec nebyla prázdná. Brzy její výsledky zaplní méééédia a vovcím polezou oči z důlku.

Spam Teuton
18. 4. 2024 12:05
Odpovědět  Helena

Nepovedlo se to ani napotřetí. Nejprve jsme pro toho dezolátního amerického geronta byli Čečensko, poté Československo, nakonec Čučkařsko. To mne docela zaujalo, respektive ví Bidet, že se těm halucinujícím jantarům z pražské Nárožní ulice, příslušníkům BIS, u nás slangově říká čučkaři ? Možné to je.

Francin
18. 4. 2024 18:46
Odpovědět  Spam Teuton

Nevzejde z toho klábosení na CIA pro nás jistě nic dobrého a to při vědomí, že je řízena prezidentem, kontrolovaná pouze kongresem s neomezeným financemi a ze zákona nesmí působit na domácím území a vždy ve prospěch USA. Jde tedy o hry v zámoří, rozuměj v Evropě a je potom opravdu s podivem, proč tam ti naši tŕi králové s premiérem vlastně jednali. Zřejmě se tady něco tajného kuje, ale proč máme my poslouchat rady cizi zahraniční rozvědky a spolupracovat ve prospěch USA je opravdu na pováženou. To jsme tady snad nikdy nezažili, aby náš vládní činitel pracoval tak otevřeně proti vlastní zemi kde byl jmenován a navíc placen z našich daní.

Ladislav 💤
18. 4. 2024 14:05
Odpovědět  Helena

👍👍👍👍👍👍👍👍👍1*******

Helena
18. 4. 2024 17:54
Odpovědět  Helena

Jinak příležitosti k tomu budou do voleb mít: oslava konce 2.SV, hokej…

Teuton
18. 4. 2024 10:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Bidet ? Myslíte toho dezorientovaného a posírajícího se amerického staříka, který už si plete jména svých dětí ?

Autor
18. 4. 2024 12:22
Odpovědět  Teuton

Pročpak jsem si tak najednou vzpomněl na císaře Frantu Procházku?
Je dnes stejně tak znakem blbosti věřit v naše “císaře”?

comment image

Byla by to skvělá diagnóza -tímto níže podepsaná lékaři bazírují na tom, že je to blázen, protože se vyjádřil, že bude volit SPOLU a zvláště Fialu …

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Administrátor
18. 4. 2024 19:36
Odpovědět  Teuton

18. 4. 2024 12:25
Noobody
18. 4. 2024 13:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Drulák ví moc dobře, která byje!!
Tady nabízím ještě něco dlašího, minimálně stejně zajímavého a srozumitelně formulovaného. Ve videu Drulák rozebírá úlohu našich politiků a NATO ve vztahu k RF a válce na Ua:
https://www.youtube.com/watch?v=-qqaSCq8X-g

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
18. 4. 2024 13:39
Odpovědět  Noobody

A kterej z těch rozebírajících je Drulák? Kamenský, nebo Sabela? Jinak dík za odkaz, jen jsem z hen toho Druláka volaako zmetený.

Noobody
18. 4. 2024 13:58

To Milan ze Zahrady Čech 18. 4. 2024 13:39

Chybka se vloudila, ale už je to opravené a na videu je skutečně Drulák, nikoli Kamenský.

18. 4. 2024 19:25
Odpovědět  Noobody

Ještě že jsem si to uložil, než jsi to změnil! Hm… Tak by mě zajímalo, jakým kejklem s to dokázal? Přece když už někdo vlípne odpověd, tak se už na změnu nedá dostat.

Noobody
18. 4. 2024 20:15

To Milan ze Zahrady Čech. 18.4. 2024 19:25

Holt jsem asi dobrej, Už skoro tak dobrej jako Ty.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
18. 4. 2024 20:27

Tak zkus trochu zakonšpirovať, já už tuším delší dobu. Jinak díky nevšiml bych si.😊

18. 4. 2024 21:34
Odpovědět  Slovan

A proč si myslíš, že jsem se na to asi tak ptal? No a konspiračka potvrzena – odpověd je přesně dle očekávání do autu.

P.S. Přilepím ti sem jednu dobovou náladovku:

Mamá Merkel zaklepala žilnákama a nedopatřením se dostala do nebe. A hnedka za nebeskou bránou kouká, a tam velikanánská zeď – to víš, korporace nebe na to má – a ta je plná hodin.
„K čemu jsou ty hodiny?“ ptá se svatýho Péti.
.„To jsou hodiny lží,“ děl svatý Péta. „Každý má jedny. A kdykoliv někdo zalže, ručičky na jeho hodinách se pohnou.“
„Hm… Čí jsou tyto hodiny?“ ukázže mamá.
„Ty jsou Jana Husa. Nikdy se nepohnuly, což znamená, že Mistr Jan nikdy nelhal“
„A tyto jsou čí?“
„Ty jsou Vladimíra Vladimíroviče. Pohnuly se dvakrát a to znamená, že už dvakrát zalhal.“
“A já mám hodiny kde?”
„Doted jsem je měl v pracovně místo větráku. Ale když jsi ted tady… Až mi skončí služba, vyměním je za hodiny Fialy.” 

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
19. 4. 2024 08:51

😊 👍 👍 🤣 🤣 🙋‍♂️

Slovan
19. 4. 2024 12:14
Odpovědět  Slovan

Muším se vrátit mi nedá jestli si rozumíme. Nemyslel jsem věcná ale technická připomínka. 😊

19. 4. 2024 13:48
Odpovědět  Slovan

No dyk jo. Kdo jinej by to asi tak technicky zmáknul, žejo.
Lidé, bděte!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
19. 4. 2024 16:04

🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
Důvěřuj, ale prověřuj. A jsme doma.
Ještě že ti zedníci mají tykev na logické uvažování a s tím se nepočítá. 🤣 Já to tedy tuším už hezkých pár měsíců zpět. Teď se ti ještě zeptám, má tohle někdo zapotřebí? Největší prča je, když si občas zajdu na PP, tak nestačím žasnout co jsem tam všechno nenapsal aniž bych tam byl. A teď finále, když jsem udělal hokus-pokus, tak jsem napsal něco pod cizím nickem s cizím mailem a do hodiny se vědělo, že to napsal Pave K alias kocourek, vožrala ze sklepa, ID a další registrovaný kompra.. Co z toho vyplývá ??? Uhádneš to?? 🤣

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
19. 4. 2024 20:11
Odpovědět  Slovan

Hádat netřeba.

Burák
18. 4. 2024 13:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Člověk by očekával, že když byl našincem dosažen, bude tam lobovat kupříkladu za nižší ceny plynu nebo ropy. Mohl by tam i dojednat i kontrakty pro naši slévárnu. Prostě cokoliv, co by pomohlo našemu státu ale on si tam udělá, ostatně jako celý zbytek vlády, pouhý výlet s fotografováním. To je ale premiér. Nejhorší blbec, který tu byl.

Pavel z Moravy.
18. 4. 2024 14:11
Odpovědět  Burák

Proč blbec ? Ten ví moc dobře co dělá. Tato banda nás promyšleně likviduje, slouží a slouží. A koneckonců nadnárodní sebranka teď v Evropě provádí úklid nepohodlných. Však si přečtěte co provedli v Bruselu na setkání konzervativců, totální diktatura liberálů je tady. Přijel Farage,on působí na ty dacany z EU samozřejmě jako rudý hadr na býka. Nu a když tam měl být ještě Orbán. Zakázat jednání, pohrozit všem, kteří se toho zúčastní a samozřejmě i provozovatelům a zase budou mít zelení fanatici na chvíli klid. Mohou si obléci růžové šatičky a blahem zavrčet jak zde mají tu hloupou omladinu pod kontrolou. A fakt mají. Tohle jsme vychovali, až na výjimky.

Pavel
18. 4. 2024 16:40
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Pravdu díš jmenovče,kdyby byl blbec, to by se dalo ještě nějak omluvit.Ale to jsou jen “profláklý prodejný děvky” co za prachy a příslib výhod jsou ochotni obětovat i vlastní matku!!! A není to jen Faila,Pavel, Řechka čí ty “Xantipy” Černochová a Pekarová. Bohužel náš problém je v tom, že takto se chovají a smýšlí drtivá většina našich politiků a již od komunální úrovně! Nedělejme si iluze, pro ně jsme jen obtížný hmyz a potřebují nás jen jako trubce k naplnění jejich měšce a uspokojení jejich potřeb.Vymést tento Augiášův chlév bude práce na generace a v pravdě práce u nás Sisyfovská a my se toho rozhodně nedožijeme.

Slovan
18. 4. 2024 17:26
Odpovědět  Pavel

To že je to už od Komunálu, tak to si piš!! Stačí se podívat kdo v jaké obci vlastní lukrativní pozemky a nemuší se už vůbec jít do dalších, třeba auditů za stavební a jiné finanční zakázky v obcích a ve městech. By se jeden divil.

PřemekJ
18. 4. 2024 14:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Z Whitehouse? Nebo z kulis? BK hlídají WH a nikdo tem nevchází ani neodchází. Je to vše komedie. Takže herci se domlouvají, někteří jen přijímají rozkazy a jiní je rozdávají. Sleepy Joe je umělá bytost řízená dálkově, což přiznávají i US zdroje. CIA také již není co bývala, ani v Langley již není pro zrádce vlasti bezpečno. Brzy pro ně nebude bezpečno ani ve Strakovce ani v okupovaném paláci ve Sněmovní…

Ladislav 💤
18. 4. 2024 14:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen nechápu proč ti, co se nazyvají “lidé” volí stejne voly ze zlodějské ODS???
Žasnu, co to jsou za magoři! hromadně a BEZTRESTNĚ kradou, ZDRAŽUJÍ a tupě jim to hodí!!

Pavel
18. 4. 2024 16:53
Odpovědět  Ladislav 💤

To máte Ladislave tak jako v nacistickém Německu, rozumní lidé tam věděli,co jsou “náckové” zač,ale nemohli s tím nic udělat,! Dav nepřemýšlí,ten je veden.A u nás je to to samé,lidé již nepřemýšlí, chovají se stádně a tupě jdou na porážku! Bohužel nebude nám souzeno se toho nedožít, zažijeme na vlastní kůži “dobro” Amerického vývozu demokracie a la Kosovo,Irák, Lýbie, Sýrie či Ukrajina! Té válce NATO versus Rusko se nevyhneme a my budeme ten “kanonenfutter” a naše země bude válčiště! A ti “zmetci” co se jezdí fotit za naše peníze do oválné pracovny to ví, tak jako Andrejovi tam zdělili instrukce pro Covid. Je to vlastizrada jak vyšitá,leč naše justice je stejně vlastizrádná jako politici!

Pravdomluvny
18. 4. 2024 17:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Jako zkurvysyna a vlastizrádce ho čeká jediný rozsudek 👎

pedro
18. 4. 2024 18:32
Odpovědět  Pravdomluvny

Všichni zdrhnou, musí mít slíbené zázemí, jinak by nebyli tak drzí.

jiří
18. 4. 2024 19:19
Odpovědět  pedro

Slíbeno mít můžou…

Slovan
18. 4. 2024 20:20
Odpovědět  jiří

Přesně tohle mě okamžitě problesklo hlavou, slibem nezarmoutíš. Vytěží, odkopnou.

Pravdomluvny
18. 4. 2024 20:22
Odpovědět  jiří

Přesně, kokaintranska Zelenssky měl taky slíbenou vyhranou válku 😃

Pravdomluvny
18. 4. 2024 20:21
Odpovědět  pedro

Trump je chránit nebude…..🤓

Ladislav 💤
19. 4. 2024 07:01
Odpovědět  Pravdomluvny

👍👍💀

Jura S
19. 4. 2024 14:33
Odpovědět  Pravdomluvny

Ulechtat americkým krocanem k smrti ? :-)) (hrůzná představa….)

Mee Twoo
18. 4. 2024 23:36
Ohodnotit příspěvek :
     

“jediným obsahem setkání je ujištění o loajalitě”
ne.
jestliže se u bidena a na hokeji nic zajímavýho nedělo, je vcelku jasný, že skutečným důvodem návštěvy premiéra a tří hlavních čučkařů v americe je výměna EPROMek v dílnách CIA.

Toncek
19. 4. 2024 09:34
Ohodnotit příspěvek :
     

…viděli jsme,slyšeli jsme,zvláště ty první záběry kamer byly nezapomenutelné,opravdu velmi důležitá a hlavně plodná návštěva,Fiala se cítil jako na hoře Monto p…,možná se z něho stane i světoznámý vědec, hlavní účastník Pride Prag a kandidát na Nobelovu cenu..

Jura S
19. 4. 2024 10:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Fotka pro Péťu stála daňové poplatníky 50 000 000 ? či více ?

cool
19. 4. 2024 11:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Bavorskou podržtašku posselta vystrčili na samořízení a máte “urvaný vagón. 🙂 au

Spam Marta
19. 4. 2024 22:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Fotografie dvou ubožáků hovoří za vše…