politika

Taliban zveřejnil soubor nových pravidel, zmínil i “tlumočníky”, oznámil co bude trestat smrtí

Tálibán v Kábulu uspořádal první oficiální tiskovou konferenci jménem nových afghánských úřadů.  Kromě prohlášení Taliban odpovídal také na dotazy novinářů.

Hlavním řečníkem byl mluvčí Talibanu Zabihullah Mujahid.

Podle něj už do země dorazil mulla Baradar, který se má stát prezidentem Afghánistánu.

Co bylo řečeno:

Hnutí Taliban (teroristická organizace zakázaná v Ruské federaci), které převzalo do svých rukou moc v Afghánistánu, vyhlásilo pro afghánské vládní představitele a úředníky všeobecnou amnestii a vyzvalo k „návratu k předchozímu životu“. Státní zaměstnanci musí nadále pracovat ve prospěch státu a společnosti. Obecná amnestie platí i pro ně. Amnestii dostane také veškerý afghánský vojenský personál, který pracoval přímo s okupačními silami.

Taliban končí své nepřátelství se všemi, kdo se jim postavili v Afghánistánu. Taliban je hrdý na to, že je silou, která dokázala osvobodit Afghánistán od zahraniční okupace po 20 letech bojů.

Bezpečnost zahraničních velvyslanectví a mezinárodních organizací je pro Taliban prioritou. 

Speciální bezpečnostní síly Talibanu zajistí perimetrickou ochranu jak těm, kteří opouštějí Afghánistán, tak těm, kteří zůstanou. Taliban se nechystá zaútočit na americké občany na letišti v Kábulu. Žádný z amerických občanů nebo občanů jiných zemí nebude v ohrožení.

V Afghánistánu bude vytvořena silná inkluzivní (!) Islámská vláda.

Zahraniční média budou moci pokračovat v práci v Afghánistánu. Bude příležitost kritizovat vládu Talibanu a učinit veřejná prohlášení o její práci. Svoboda slova v Afghánistánu musí být v souladu s islámskými hodnotami. Média musí pracovat pro jednotu národa, aby všichni Afghánci žili mírumilovně jako bratři.
 
Taliban nebude pronásledovat afghánské tlumočníky, kteří pracovali s okupačním režimem.  Nebudou obtěžováni ani trestáni.  Nepotřebují opouštět Afghánistán.

Taliban ujišťuje, že území Afghánistánu nebude využíváno k útokům na jiné země.

Taliban chce uznání mezinárodního společenství, které by se nemělo Talibanu bát. 

Taliban nepředstavuje hrozbu pro ostatní země a je připraven projednat všechny možné problémy ve vztazích v rámci dvoustranných nebo mnohostranných jednání o řešení problémů.

Taliban má velmi dobré vztahy s Pákistánem, Ruskem a Čínou. Taliban ale nemá žádné spojence a není součástí žádného vojensko-politického bloku.

Z pohledu Talibanu je afghánská válka oficiálně u konce. Taliban chce, aby doby války byly minulostí. Afghánistán již není bojištěm Afghánců a cizích mocností.

Taliban tvrdí, že nedovolí, aby se Afghánistán stal bezpečným útočištěm mezinárodních teroristů (silná narážka na ISIS).

Taliban zároveň zveřejnil soubor nových pravidel a jménem islámského emirátu Afghánistán pozval do země odborníky z celého světa.

Dokument uvádí body, které by měly ukázat světovému společenství, že Taliban nejsou jeskynní divoši.

Pravidla, která Taliban údajně zavedl v Afghánistánu:

1. Trest smrti za pěstování nebo prodej drog: Je zakázáno pěstovat mák a další rostliny, ze kterých se dají vyrábět drogy, a také obchodovat s drogami nebo podporovat jejich prodej. Od této chvíle se to trestá smrtí (90% světového opia se vyrábí na afghánské půdě).

2. Zrušení krevní msty. Všechny spory pouze prostřednictvím soudu šaría: Krevní msta je zakázána.  Nyní budou všechny spory posuzovány výlučně islámskými (náboženskými) soudy šaría. Neexistuje žádný jiný legitimní způsob řešení sporů (takové soudy fungují v mnoha muslimských zemích).

3. Pozvání inženýrů, lékařů a dalších specialistů na obnovu Afghánistánu. Vysoké platy zaručeny:
Do Afghánistánu jsou zváni inženýři, lékaři a další profesionálové z celého světa, aby pomohli zemi znovu vybudovat. Mají zaručenou bezpečnost a vysoké mzdy.

4. Zákaz čarodějnictví: věštění, kouzla lásky, čarodějnictví, zaklínání, polyteismus budou přísně trestány

5. Trest smrti za Bacha-bazi (homosexuální pedofilie): zhýralosti Bacha-bazi (forma sexuálního otroctví a dětské prostituce zahrnující předpubertální chlapce, kteří v převlečení za ženu předvádějí erotické tance před klienty, kteří si také mohou tohoto umělce „koupit“ za účelem sexuálního uspokojení) jsou zakázány. Od této chvíle se trestá smrtí.

6. Ženy mohou opustit dům samy: Ženy mohou opustit dům bez doprovodu, ale nošení hidžábu se stává povinným. Ženy budou moci získat vzdělání až po univerzitní úroveň. Ženy budou mít právo pracovat. Všechna práva žen budou zaručena v mezích islámského práva. Taliban považuje ženy za klíčovou součást společnosti, ale musejí dodržovat islámské normy. Taliban požádá všechny ženy, aby nosily šátky; nebude povinnost nosit burku.

Mluvčí Talibanu navíc médiím řekl, že ženy by měly být přítomny ve vládě, včetně vládních a obecních struktur. Vše však musí být v souladu se zákonem šaría.

7. Zrušena lichvářská činnost, veškeré dluhy a úroky: Veškeré činnosti související s úroky jsou postaveny mimo zákon a všechny související dluhy jsou zrušeny.

https://bit.ly/3CSVECt
https://bit.ly/3xTLttF

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Tartus
18. 8. 2021 08:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Nech im to vyjde.

BB Rad
18. 8. 2021 13:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Nejezděte tam na dovolenou ! Bach-buzi !!! Nebezpečí