politika

Americké ministerstvo financí bije na poplach: „Naše sankce proti Rusku jsou přehnané“

Náměstek amerického ministra financí Wally Adeyemo v úterý 14. června během slyšení v Kongresu vyjádřil obavy z nadměrného používání protiruských sankcí. Adeyemo označil množství sankcí proti Rusku za nebezpečné. A nebezpečné pro samotné Spojené státy.

Adeyemo vystoupil v americkém Kongresu a řekl, jak špatné jsou věci v americké ekonomice. Pozornost kongresmanů zaměřil na skutečnost, že sankce proti Rusku by se mohly stát zbytečnými: nezpůsobí Rusku žádné škody, pouze poškodí Spojené státy a celý Západ.

Washington se obává zejména vedlejšího efektu restriktivních opatření v podobě inflace a negativního dopadu na ekonomiky západních zemí.

“Jen ve Spojených státech jsme během <zvláštní operace Ruské federace> uvalili tisíc sankcí proti ruským strukturám a jednotlivcům,” řekl úředník, C-SPAN.

Americký politolog James Dore dříve v ten den řekl, že americké úřady se mýlily při hodnocení stavu ruské ekonomiky a udělaly chybu, protože se domnívaly, že ruský prezident Vladimir Putin blafuje. 

Rubl se podle jeho slov stává nejspolehlivější měnou na světě a Moskva vítězí v ekonomické konfrontaci  Analytik porovnával ruskou ekonomiku s německou a japonskou a vyjádřil názor, že pokus o zastavení obchodní spolupráce s Ruskou federací by mohl vést k restrukturalizaci celého globálního trhu.

O den dříve turecké vydání Star Gazete zveřejnilo článek, ve kterém naznačilo, že plány západních zemí dostat ruskou ekonomiku do složité situace pomocí sankcí „se zhroutily pod tíhou ruských příjmů z ropy a zemního plynu.”

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pak 13. června prohlásil, že Rusko je příliš velká země na to, aby ekonomická válka proti němu nebyla bumerangem zpět do nepřátelských států.

Putin 12. května oznámil, že země se úspěšně vyrovnává se sankcemi a ti kdo je uvalují vyvolávají celosvětovou krizi. Hlava státu varovala, že „pokračování posedlosti sankcemi“ povede k „těžko zvrátitelným“ důsledkům pro Evropskou unii a nejchudší státy světa.

Pro Pokec přeložila Janinna.

https://bit.ly/3zDBqh4

sdílet na

6 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
15. 6. 2022 02:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Už jsem to tu jednou psal – jsme géniové! Od samého počátku počátku sanknčního blbnutí nám bylo jasné, co kolektivnímu záchodu teprve teď klopotně dochází.

Ladislav
15. 6. 2022 05:58

Mu to nikdy nedojde, dokud nepadnou úplně na držku!

Frank
15. 6. 2022 07:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak to jsou opravdu hlavy pomazané. A je vůbec s podivem, že na to ti kreténi přišli.

Helena
15. 6. 2022 08:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Ono existuje nějaké americké ministerstvo financí? Vždyť v té emerice už žádné finance nejsou, dolar je dobrý už jen k tomu si s ním vytřít zádel. Podařilo se jim to. Amerika je v úpadku, nikdo už se jí nebojí, nikdo už si jimi nenechá vydrancovat své přírodní bohatství a všichni se těm dementům jenom chechtají. To by si měl Pyjala uvědomit. Za zády už žádnou oporu nemá a němčour s anglánem udělají 3 kroky stranou, až Pyjala bude tvrdě padat.

Ladislav
15. 6. 2022 11:39
Odpovědět  Helena

1* amíci mají jen dvě ministerstva, ministerstvo války a ministerstvo nenávisti!

Gales
15. 6. 2022 19:22
Odpovědět  Ladislav

A v obou jsou zaměstnaní i naši politici.