politika

Putin a Lukašenko schválili Vojenskou doktrínu a dekret o Svazovém státu

Prezidenti Ruska a Běloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko na zasedání Nejvyšší rady Svazového státu, které se koná prostřednictvím videokonference, schválili Vojenskou doktrínu Svazového státu, podepsali dekret o Svazovém státu a schválili 28 unijních programů.

„Navrhuje se přijmout předložené rozhodnutí. Vladimire Vladimiroviči, máte nějaké připomínky nebo námitky?” zeptal se Lukašenko.  Putin s úsměvem zavrtěl hlavou. Běloruský vůdce požádal státního tajemníka Svazového státu Dmitrije Mezenceva, aby dokumenty schválené na schůzce poskytl k běžnému podpisu v souladu se stávající praxí, uvádí  RIA Novosti.

Mezencev uvedl, že přijetí tohoto dokumentu (Vojenské doktríny) je způsobeno změnou vojensko-politické situace v regionu, vznikem nových výzev a hrozeb pro Bělorusko a Rusko a bezprecedentním vnějším tlakem na země.

“Nová vojenská doktrína zvýší míru provázanosti obranné politiky, včas přizpůsobí úkoly ministerstev obrany s přihlédnutím ke změnám vojensko-politické situace v regionu,” dodal.

Na jednání byla navíc schválena nová koncepce migrační politiky. Dokument vymezuje činnosti ministerstev vnitra, orgánů státní bezpečnosti, pohraniční služby a zahraničních agentur v oblasti migrace s přihlédnutím k novým skutečnostem.

Stabilita na hranici mezi oběma zeměmi je podle Putina obzvláště důležitá. 

„Je velmi důležité zajistit užší interakci mezi ruskými a běloruskými ministerstvy a odděleními. Role stálého výboru Svazového státu samozřejmě roste. Zároveň je obzvláště důležité vytváření atmosféry stability a bezpečnosti na našich vnějších hranicích. Máme v úmyslu společně odolat jakémukoli pokusu zasahovaní do vnitřních záležitostí našich suverénních států,“ řekl ruský prezident.

Putin a Lukašenko schválili 28 svazových programů Ruska a Běloruska

Dekret schvaluje všech 28 svazových programů, které byly schváleny v září, a také základní směry realizace bodů Dohody o vytvoření svazového státu na roky 2021 až 2023.

Programy svazového státu jsou zaměřeny na integraci měnových systémů, společné principy vybírání nepřímých daní, boj s terorismem a přístupy k vládním zakázkám a nákupům.

Sjednotí se makroekonomická politika, státy také integrují platební systémy a harmonizují měnovou politiku. Vytvoří i společné trhy s ropou a plynem.

https://bit.ly/3k75OaS

sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
josef
4. 11. 2021 18:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak to chodí .Když bělorusy sankcinují ze západu dají se dohromady s těmi na východu a mají z nás díky Vystčilovi pěknou prču! Ti naši řeporyjci jsou vymaštění a dohromady to odsíříme s nimi a dobře nám tak když nejsme schopni tyto pitomce umravnit !

Drak
4. 11. 2021 21:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Dobrá zpráva.

Pavla
5. 11. 2021 09:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Na papíře to jo, tak teď zbývá jen, aby to Lexík dodržoval. To se mu za posledních pár desítek let moc nechtělo, pokaždé něco vyžebral v Rusku a doma na to rád zapomněl hledě k západu s úsměvem.