politika

Palcové titulky väčšiny švajčiarskych médií. Referendum na Slovensku vyhralo so zdrvujúcou prevahou

Bratislava 23. januára 2023 (HSP/Foto:Pixabay)

Snívame? Nie taká by bola švajčiarska realita. Referendum by bolo úspešne, lebo za zmenu ústavy hlasovalo až 97,5 percenta tých ktorí sa zúčastnili. Vo Švajčiarsku totiž neexistuje kvórum. Logika je veľmi jednoduchá. Pri voľbách žiadne kvórum neexistuje. Vyhráva ten, kto dostane najviac odovzdaných platných hlasov. Každý má právo zúčastniť sa volieb alebo referenda. Mnohí neprídu. Z rôznych dôvodov. Zdravotných, pracovných, rodinných, lebo sa im nechce alebo ich to vôbec nezaujíma. Nikto nie je povinný prísť. Je to slobodné rozhodnutie slobodných občanov. Hlasovať alebo nie. Je to na zodpovednosti každého. Neskoršie sa sťažovať nemá zmysel. Demokracia znamená aj zodpovednosť za svoje rozhodnutie

Načo by bolo kvórum pri voľbách alebo referende? Aby tí čo neprídu, rozhodovali o všetkých? Či už tých ktorí hlasovali za alebo proti? To by bolo predsa nespravodlivé voči tým ktorí sa zúčastnia. Navyše slovenský systém podporuje neúčasť. Načo hlasovať proti? Predsa stačí zostať v teple doma  a neúčasť prakticky znamená zakrúžkovať NIE.

Keby nebolo kvórum, prišlo by oveľa viac ľudí. Aj tých, ktorí zakrúžkujú ÁNO, aj tých ktorí zakrúžkujú NIE. Každý by mal motiváciu, aby jeho hlas neprepadol a nezvíťazil opačný názor. Čiže účasť by nebola 27 percent, ale možno až 40 alebo 45 percent.A bolo by tiež jasnejšie, ktorý názor má väčšinu. Nemuseli by mnohí tzv. politici, novinári a politológovia často demagogicky argumentovať a interpretovať čo si myslí väčšina obyvateľstva.

V demokratickej spoločnosti sa jednoducho nepatrí aby ústavní predstavitelia, ani politici a médiá odignorovali referendum, alebo dokonca brojili proti nemu. Bojuj za svoj názor a povedz to otvorene. Keď chceš zakrúžkovať ÁNO alebo NIE, choď a urob to. Neklam ľudí a nemanipuluj s nimi. Ľudia nie sú dobytok.

Švajčiari majú množstvo referend. Na celoštátnej, kantonálnej a miestnej úrovni.

Referendá majú tri formy“

1. Ľudová iniciatíva, kedy občania môžu sami presadiť nový zákon bez ohľadu na to, čo schváli parlament. VoxPopuli, VoxDei–Hlas ľudu je hlasom Boha. Hlas ľudu stojí nad hlasom parlamentu. Netreba dodatočné schválenie parlamentu. Zákon je platný, ak za neho hlasovala väčšina z tých, čo sa zúčastnili. Nie oprávnených. Stačí vyzbierať 100 000 platných podpisov a hlasovať v referende. Žiadne Kvórum nie je potrebné.

2. Voliteľné alebo nepovinné referendum v hlavne vo forme ľudovej iniciatívy zrušiť existujúci zákon – treba vyzbierať 50 000 podpisov.

3. Povinné referendum v prípade napríklad zmeny ústavy alebo vstupu do nadnárodnej (medzinárodnej) organizácie. V tomto prípade je potrebná jednoduchá väčšina hlasujúcich a jednoduchá väčšina kantónov.

V súčasnosti sa účasť vo voľbách vo Švajčiarsku znížila z okolo 80 percent do 45 percent a účasť na referende z 50-70 percent na okolo 40 percent. Treba ale dodať, že švajčiarska priama demokracia predpokladá a môže fungovať iba v prípade sofistikovaného a zodpovedného obyvateľstva. Keby sa tento systém zaviedol napríklad vo Francúzsku, tak by asi Francúzsko skončilo v občianskej vojne. Francúzsko stále zaostáva za Švajčiarskom v politickej kultúre a vyspelosti. Sklony k haštereniu, osobnému urážaniu a netolerancie sú značne vyššie vo Francúzsku ako vo Švajčiarsku. To isté sa týka výšky osobnej zodpovednosti Francúzov a Švajčiarov. Zodpovednosť priemerného Švajčiara je vyššia oproti tej francúzskej. Na druhej strane Francúzov je ľahšie manipulovať cez médiá ako Švajčiarov. Preto nie je jednoduché a efektívne mechanicky kopírovať švajčiarsky politický systém. Čo funguje v jednej krajine, nemusí automaticky fungovať v druhej. A čo funguje dnes, nemusí fungovať zajtra.

Dezider Štefunko

Zdroj : Hlavné Správy

sdílet na

32 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel z Moravy
23. 1. 2023 17:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Jindřich Kulhavý velmi dobře píše ve svém článku Blíží se bod zlomu ? , a varuje. Tady se všichni dohadují, který z těch dvou špatných zel je lepší a komu dát hlas a globalisté zatím připravují bezhotovost, na papu brouky a sociální kredity. Jak říká, na covidu si ovce otestovali a s těmi 20 – 30 % neposlušných a vzdorných si poradí, pokud jim to dovolíme. Říkám úplně to stejné, přátelé jenom vás rozptylují hovadinami, aby mohli připravit závěrečný mat. Někde už prý na čerpacích stanicích za hotovost nenakoupíte, teď myslím v cizině, začínají rušit bankomaty atd. Se.ru na nějaké prezidentské klání, které nemůže nic vyřešit. Tito grázlové mi nic nedali, v ničem nepomohli, tak je mám totálně v prd.eli a jestli mne jako neposlušného zničí a zlikvidují, ať si poslouží. Ale co dnešní 40 letí, až půjdou do důchodu v 75 a nebudou mít nic, leda ten kredit otroků. V tomto je potřeba bojovat, jak říká Jarda, ne se dohadovat kvůli dvou lidem, který je jeden za 18 a druhý za 20 bez dvou.

Pavel z Moravy
23. 1. 2023 17:58
Odpovědět  Pavel z Moravy

Článek najdete na http://www.inadhled.live.

jiří
23. 1. 2023 18:43
Odpovědět  Pavel z Moravy

Už jsem psal, je to jako strčit dva prsty do ho vna a volit který olíznout.

Pavel K
24. 1. 2023 11:40
Odpovědět  jiří

🤣 🤣 👍 👍

Jaris
23. 1. 2023 23:18
Odpovědět  Pavel z Moravy

Skvely, ale zaroven smutny komentar,kam smeruje budoucnost.

sergej
24. 1. 2023 04:59
Odpovědět  Pavel z Moravy

Naivové jedou 1% neoliberály a mladé hřeje mládí a ta představa že jim bude všem svět ovšem to mezi ně to 1%,nebudou, ne nikoliv ani ho.no. To že i je vyržují jako užitečné idioty a v pravý čas vypřáhnou z panské jízdy na zdechnutí v pangejtu jim nedochází.A třeba ani nechtějí přepřahat a usmýkají je mladými voli v zápřahu, blbí jsou na to dost.
https://www.badatel.net/wef-si-najima-neockovanych-pilotov-pre-lety-do-davosu-bezpecnost-nasich-clenov-je-priorita-c-1/
Svetové ekonomické fórum (WEF) nikým nevolení brutopýráci hrůz zrůd.

Aragonit
24. 1. 2023 12:14
Odpovědět  sergej

Niekedy aj voľba menšieho zla je lepšia ako nehať na seba dopadnúť to najväčšie zlo. Hrá sa o čas. Možno Babiš nepôjde dobrovoľne do vojny s Ruskom a získa pre ľudí viac času niečo ešte urobiť.
Na Slovensku budem jednoznačne voliť menšie zlo ak voľby ešte vôbec budú lebo v prípade stanného práva už nič nebude. Tak že budem voliť Fica ktorého okydali hnojom tak aby smrdel na sto honov a to je taktika toho najväčšieho zla na svete. Ak nebudem voliť menšie zlo môj hlas s veľkou pravdepodobnosťou prepadne. A potom nás to veľké zlo zahubí v zničujúcej vojne.
Pozrite sa čo povedal Prigožin šéf Wagnerovcov na to že PMC Wágnwr USA prehlásili za zločineckú organizáciu:
https://aragonit11.blogspot.com/2023/01/zelenskemu-volali-z-domu-zo-slonoviny_23.html

Gales
23. 1. 2023 18:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Na TV Barrandov proběhl pořad Jaromíra Soukupa o české energetice.Ten to
tedy rozsvítil !!! Rozkryl vazby státního podniku Vysokonapěťové energetické
 soustavy ČR a skutečnost, že se tato část energetické soustavy tajně
oddělila od ČEZu. Tento podnik byl napojen na soukromou firmu OSINEK a
všichni na soukromou banku, kam tekly nekonečné miliardy z veřejných
prostředků. A.protože šlo o soukromou banku, neskládala nikomu žádné účty.
Prsty v tom měli kmotři ODS v čele s Patrikem Aulickým z Ústí nad Labem,
Novákem a Ježkem, všichni z Ústí nad Labem.Napojeni byli další politici z
ČSSD i ODS, včetně Petra Gandaloviče, který je velvyslancem v USA. Zde se
točily miliardy z peněz zákazníků platících nesmyslné ceny za odběr
elektrické energie. Všichni to věděli, včetně politiků a všichni drželi
ústa, protože z toho fantasticky profitovali. Kteří ? No především ti z ODS
a ČSSD ! Ona soukromá banka byla akciovka s akciemi na doručitele, tedy
utajení vlastníci se sídlem na Kypru. Proč tam ? No, aby se dobře kradlo ve
velkém a bez rizika….

Každý spotřebitel platí měsíčně zálohy za odebranou elektrickou energii. Z 
toho se odděluje velký podíl, který jde do podniku “Vysokonapěťové 
soustavy” a odtud do výše uvedené soukromé banky se sídlem na Kypru.To je
tunel jako hrom, ale policie ani justice nekoná!

Tak se buduje ten Fialův kapitalismus v Česku a nová politickaá kultura dle
Fialy,

skeptik
23. 1. 2023 18:23
Odpovědět  Gales

Okrademe Děti Starce

hledani.jpg
Pedro
23. 1. 2023 21:01
Odpovědět  skeptik

Kámoši z KSČ.

dca044a2af2b06cd81d6c7bf4e311b8702f58619dba89fe81d79ef50a1b6d69b.jpg
Pavel z Moravy
23. 1. 2023 18:43
Odpovědět  Gales

Galesi, kdyby to rozkryl někdo jiný než Soukup, tak bych řekl, zase někdo něco důležitého vidí, ale Soukup, nu vím co si o něm myslet. Nejprve nepřítel Kalousek a poté asi dobrák Mirda, to mi stačí. Tento člověk převlékne kabát, kdy se mu to hodí. Kdyby třeba hovořil o tom, co nám dnes s manželkou říkala jedna paní ze vchodu, která pracuje ve fabrice a říkala, že je tam spousta Ukrajinek a že se tam nedá vydržet. Ukrajinky se prý chovají jako královny a češky jim prý doslova slouží. Říkám jí, nu když volíte pětikolku, dle mne tedy šestikolku, tak se nedivte. Dostal jsem odpověď koho tedy volit? Říkám, nu na to musíte přijít sami, určitě ne ty, kteří to tady 30 roků rozkrádají. Jenže je to 50 letá obyčejná holka, která má finanční problémy a jak říká manželka, tito se nevzbouří, ti jsou rádi, že mají nějakou práci, to jsem již zaznamenal vícekrát. Nu ani se nedivím. Já bych to ale nevydržel, já bych šéfům vyčistil bachor, byl bych ale určitě bez práce. Já ale buzeraci a nespravedlnost nesnáším.

.

Gales
23. 1. 2023 18:56
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jak jsem dostal tak předávám.Soukupa též beru jako převlékače.

Burák
23. 1. 2023 23:35
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pokud je bábě 50, měla být dávno nezávislá na státu. To jest vlastní bydlení a trošičku jiné uvažování směřující k soběstačnosti. Pokud má tzv holý zadek a celý svůj život na to kašlala, ani se nedivím. Znám takových fůru a pak jenom čumí. Být svobodný není o lenosti. A pokud je člověk skutečně svobodný, nenechá si kalet na hlavu. Za takových podmínek bych v práci nedělal. Ale jak jsem zmínil, díky skutečné svobodě si mohu dovolit z práce odejít a třeba i rok zůstat doma. A to upozorňuji, že mou rodinu to ani o chlup neovlivní!

Helena
24. 1. 2023 08:34
Odpovědět  Burák

Ono stačí, když takového junáka třeba v 35 letech, jako vy, zčista jasna začne bolet břicho – a ejhle rakovina. A máte po výdělku, po úsporách, když budete mít štěstí, a odmarodíte to bez následků, jste nejen bez výdělku, úspor, ale ani žádnou práci neseženete ani toho moc sám na sebe nevyděláte, protože na to nebudete mít žádnou sílu. Nemoc vás vyždíme jak citron. Život se vám může ve vteřině převrátit třeba na silnici.

Pavel K
24. 1. 2023 08:48
Odpovědět  Helena

Život je pes a my jsme jeho štěňata. 😢😢😢

Pavel z Moravy
24. 1. 2023 10:35
Odpovědět  Burák

Příteli, mohu li ti tak říkat, tato paní je samoživitelka se 13 letým synem, v oblasti kde sehnat slušnou práci je problematické. Dívat se na to sobecky ze svého hlediska bez pochopení co kdo prožívá není slušné. Kapitalismus je odporné zřízení, je to zřízení kde jedinec ožebračuje a vykořisťuje druhého a to, že já mám zrovna štěstí neznamená, že i ten druhý ho musí mít. Lidskost v této společnosti vymizela. Kdyby se takto chovali k lidem a obzvláště dělníkům lidé za socialismu, to by bylo řevu. Tenkrát odbory vše jistily a myslím, že díky tomu jsme se cítili jako lidé. Nikdy a to říkám nikdy jsem se necítil méněcený jako běžný pracovník a pracoval jsem jako vyučenec i v jiných oborech. Donutil jste mne, abych znovu řekl, díky za to, že jsem mohl téměř 40 roků prožít v socialismu. Tenkrát jsme si my obyčejní lidé dokázali pomáhat, kdyby tak současná děcka věděla o co svojí sobeckostí přichází. Nu, každý ku svému.
.

24. 1. 2023 15:35
Odpovědět  Burák

Hergot, to to zadunělo…

Jan1
24. 1. 2023 09:15
Odpovědět  Pavel z Moravy

Soukup je ten nejhorsi bulvar a podlost sama. Vydava se za dobraka a pro lidi. Je to ale hnusny smejd, podporujici mocipany jako cirkev!

Pijack
23. 1. 2023 18:21
Ohodnotit příspěvek :
     

U nás je zase nejvyspělejší systém v předstírání na demokracii. My takovými neduhy netrpíme 🙂

Pozor
23. 1. 2023 21:04
Ohodnotit příspěvek :
     

S obsahom tohto článku sa nedá nesúhlasiť. S týmito istými argumentmi som v podstate diskutoval na rôznych iných diskusiách. Autor tohto článku má môj 100% súhlas.

Jan1
24. 1. 2023 09:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Zlo, ktere se vydava za dobro usiluje o genocidu populace:
https://tadesco.org/preco-sa-zlo-na-zapade-preoblieklo-za-dobro/

Zloduch Soros nejenom finacuje Open Society vsude kam mu to dovoli. Uplaci i vsemozne politiky a vlivne lidi:
https://www.infovojna.bz/article/george-soros-dlhe-roky-platil-54-vplyvnych-medialnych-osobnosti-vratane-novinarov-zo-cnn-nbc-cbs-bloombergu-npr-a-washington-post

Jan1
24. 1. 2023 09:40
Odpovědět  Jan1

Neni to jenom Soros, ktery uplaci i novinare. Nemecky zurnalista Ralf Ufkotte se pred smrti na infarkt vsem ctenarum omluvil, ze pod svym jmenem publikoval clanky ve Frankfurter Allgemeine, ktere mu dodala CIA a dostal za to ruzne vyhody a penize! Takovych budou stovky…

Jan1
24. 1. 2023 09:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to nestastne koncipovany clanek. Odkaz na Slovensko zde nema co delat. Slovensko ma diktaturu loutkovodicu, dirigovanych zapadem.
Vase vyzdvihovani a popis mechanismu Referend ve Svycarsku je na clanku to jedine pozitivum.
Je si ovsem treba uvedomit, ze Referendum je posledni moznosti suverena (ve Svycarsku je to lid, volici) zvratit lidmi neprijatelna rozhodnuti legislativy, nebo predejit skodlivym rozhodnutim, ktere by poskodily obyvatelstvo. Znam Svycarsko 55 let a spatruji v Referendu nejsilnejsi nastroj demokracie na zapade ke korekci spatnych hlavounskych rozhodnuti. Jenom kvuli moznosti vyhlasit Referendum ke vstupu do EUhnie neni Svycarsko jejim clenem! Uz jednou Svycari odmitli vstoupit! Zejmena ted Svycari vidi, jaka negativa by clenstvi v EUhnii a i v NATO lidem ve Svycarsku prineslo: Lifrovani vyzbroje a vojaku na podporu Ukrajiny, penezni pujcky do cerne diry mafie na Ukrajine, ktere jsou nesplatitelne.
Ani Svycarsko ovsem neni suverenni stat. Plandemie a vynucene ockovani a lzi US mainstreamu tam funguji stejne tak jako v EUhnii.

Jan1
24. 1. 2023 09:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Tema COVID.
Uz pred rokem se objevily na alternative zpravy, ze ockovani lide proti Covidu maji pak pozitivni HIV test! Tenkrat to byla konspirace, dnes je to pravda.
https://www.badatel.net/sokujuci-dokument-nemeckej-vlady-u-alarmujuceho-poctu-ockovanych-sa-rozvija-aids/

Jan1
24. 1. 2023 09:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Kvuli cenzure v mediich lide stale nejsou informovani o skodlivosti ockovani proti COVIDu na jejich imunitni system a zdravi. Tyto informace je treba sirit dal.
https://www.badatel.net/prelomova-studia-zistila-ze-4-davky-covidovych-vakcin-sposobia-takmer-uplny-kolaps-imunity/

Jan1
24. 1. 2023 10:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Pro vojenske strategy: Dodavky zapadnich tanku po desitkach kusu nezmeni vyvoj operace. Rusove uz znicili 7600 tanku! (to neni preklep. Je to dukaz, jak zapad napumpoval Ukrajinu zbranemi). Ukrajinsti vojaci umiraji po stovkach denne. Uz neni kde brat a jedine zoldaci zcasti kompenzuji ztraty. Opevneni betonova – nekolik poschodi do zeme jsou postupne od sebe oddelovana a vytvareji se kotle obkliceni. Po prekonani opevneni se otevre cesta na zapad Ukrajiny.
https://www.topcz.net/rusko-ukrajinska-valka-detailni-prehled-analyza-situce-k-20-01-2023/

Pavel z Moravy
24. 1. 2023 10:52
Odpovědět  Jan1

Nu, když tak člověk čte na sk.news-front.info ruské brífinky co Rusové každý den zničí, tak si říká, že celá Ukrajina je jeden obrovský sklad zbraní a opevnění. Tedy to je síla, co tak zápaďáci vybudovali i když dost toho bude ještě z dob SSSR. Teď chápu, že takto vyzbrojený stát není lehké zdolat, obzvláště když nechcete aby utrpělo civilní obyvatelstvo. Doufám, že jednou se budou západní grázlové ze všeho zodpovídat. Celé společenství západu je pro mne stále odpornější, přestože vím, že tam žijí lidé jako my, kteří milují svoji rodinu, přátele a klidný život. Dostali jsme se totiž do pasti. ” Pár grázlů ” , možná statisíce, proto jsem to dal do uvozovek nám všem ostatním ničí život a všichni ostatní přihlíží. Je na nás to změnit.

Pavel z Moravy
24. 1. 2023 11:48
Odpovědět  Jan1

Jane, díky za info, přátelé přečtěte si tento dopis pana Michalkova, stojí za to. Takto se máme chovat my všichni. Pak nás škůdci neporazí.

Jan1
24. 1. 2023 10:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusove hledaji cesty jak prodavat suroviny za realne hodnoty, ne za natistene $ bez ceny. Uz maji reseni – digitalni menu podlozenou zlatem! Vyzkouseno ve Venezuele. Kdysi to zkousel Khadafi, chtel zavest zlaty Dinar a tak ho zabili. Nemel atomovku a nemohl se branit utokum NATO.
Uz se nad $ smraka…
https://cz24.news/dalsi-drama-pro-usa-rusko-digitalizuje-finance-s-cilem-oslabit-dolar-a-rusky-dvouhlavy-orel-pritvrdil/

Pedro
24. 1. 2023 12:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Už se kavárenská mládež těší?
https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2023/01/MAr3.mp4?_=6

Zmatený
24. 1. 2023 14:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Nadarmo se u nás neříkalo že “čumí jak Slovák na hodiny”. U nás se bude za čas říkat ” čumí jak Stanjura na rozpočet”. Ale to budeme čumět všichni, dočkejme času…