politika

Lavrov: Pobaltí a Polsko tlačí Evropskou unii ke konfrontaci s Ruskem a Běloruskem

Pobaltí a Polsko tlačí Evropskou unii ke konfrontaci s Ruskem a Běloruskem.

Řekl to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v Moskvě na společné tiskové konferenci se svým běloruským protějškem Vladimirem Makeem, informuje zpravodaj PolitNavigator.

Polský vojenský expert Jerzy Kalicki dnes řekl, že situace na hranici mezi Polskem a Běloruskem mu připomněla rok 1939. Situace na polsko-běloruských hranicích je podle Kalického znepokojivá.

„Zatím nevíme, co bude dál, co migranti udělají, k čemu je běloruské bezpečnostní síly přesvědčují, jestli půjdou do útoku,“ řekl expert v rozhovoru pro RIA Novosti .

Domnívá se, že tak vážné situace na hranicích s Polskem nenastaly od roku 1939, kdy do země vtrhlo nacistické Německo, což vedlo k vypuknutí světové války.

Na tiskové konferenci ruského a běloruského ministra zahraničí padla otázka:  

Předseda vlády Polska Mateusz Morawiecki nazval bezpečnostní síly Varšavy na hranici s Běloruskem „první frontovou linií“. Jeden z vojenských expertů také označuje situaci v pohraničí za „nejvážnější od roku 1939“. Jak relevantní jsou takové paralely? Pokud Polsko skutečně vede válku nebo se na ni připravuje, tak s kým bojuje?

Ministr zahraničí Lavrov:

Už jsem zmínil, že v diskusích našich západních kolegů na politická témata je stále více tendence apelovat na historické příklady, dělat historické paralely. Vždy se používá to, co bych nazval „osekanou taktikou“.

„Pokud polští vojenští experti říkají, že situace připomíná rok 1939, proč si tedy nevzpomenou rok 1938? Možná by jim ta doba také něco připomínala, když se například dělilo Československo. Věřím, že takové paralely jsou absolutně nevhodné, odrážejí nedostatečnost myšlení těch lidí, kteří je vyslovují,“ řekl Lavrov.

„Takzvaní “mladí Evropané” nadále táhnou Evropu směrem k eskalaci konfrontace s Běloruskem i Ruskou federací. Opravdu doufám, že zodpovědní Evropané, projeví svou vůli a nenechají se vtáhnout do nekonečné spirály, která je velmi, velmi nebezpečná,“ shrnul ministr Lavrov.

Makej a Lavrov dnes schválili program koordinovaných akcí v zahraniční politice na léta 2022-2023. 

V návaznosti na jednání byl také podepsán plán meziresortních konzultací na rok 2022 a usnesení kolegií, které reflektovalo shodu v projednávaných otázkách.

https://bit.ly/3FkjRlN

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Dany
11. 11. 2021 09:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Ti jsou jeblí jak zákon káže.