politika

Koudelka se na nás kření, že má frčku k povýšení… Jan Schneider ke kauze „BIS poslouchala Zemana pro Američany“

06.02.2023 19:54 | Rozhovor

Manekýn s generálskými prýmkami, vyjádřil se veterán disentu i českého zpravodajství Jan Schneider k novému prezidentu Petru Pavlovi. Obává se jeho nulové zkušenosti s demokracií a obavy podle něj potvrzují první kroky, které ještě neinaugurovaná hlava státu předvedla.

Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik a komentátor Jan Schneider

reklama

Petr Pavel začal úřadovat ještě před složením slibu prezidenta. Večeře ústavních činitelů, telefon s prezidentkou Tchaj-wanu či schůzka s ředitelem BIS. Jak jeho první kroky po zvolení vidíte? Budeme mít mimořádně aktivní hlavu státu?

Máme spíše mimořádně atraktivní hlavu státu, manekýna s generálskými prýmkami, a to je asi tak všechno, co se o tom dá říci kladného, a týká se to estetické stránky.

Krásně hubatá Klára Samková to řekla naplno – ten člověk nebyl ani zastupitelem v Horní Dolní. Jeho zkušenosti se zastupitelskou demokracií jsou nulové. Jako voják se před třiceti lety zachoval na Balkánu statečně. V bruselské centrále NATO ale dělal předsedu, nikoliv velitele. A jelikož se v armádě velí, tak byl zase jen ceremoniářem a funkcionářem, jako kdysi ještě v československé lidové armádě byl taky jakýmsi předsedou jakési organizace jakési strany – ale to všechno už je pryč, už to prý všechno odnesl čas, jen ty funkcionářské zkušenosti zůstávají, protože jsou univerzální a hodí se za jakéhokoliv režimu, který není příliš demokratický.

Pokud jde o večeři s ústavními činiteli, tam celkem o nic nejde. Telefonovat ovšem s cizím státním představitelem a avizovat nějaké postoje české zahraniční politiky, to je už zcela mimo rámec nejen dobrých mravů, a podle bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové by to mohlo naplnit skutkovou podstatu § 328 trestního zákoníku, zvaného „Přisvojení pravomoci úřadu“, v němž se praví, že „kdo neoprávněně vykonává úkony, které jsou vyhrazeny orgánu státní správy, územní samosprávy, soudu nebo jinému orgánu veřejné moci, nebo kdo vykoná úkon, který může být vykonán jen z moci úřední orgánu státní správy, územní samosprávy, soudu nebo jiného orgánu veřejné moci, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta“.

Petr Pavel je civilní osoba a nemá co uvádět v omyl představitele cizích států, byť by to byla „jenom“ prezidentka Tchaj-wanu. Příliš to totiž připomíná ústřední námět z filmu „Vrchní, prchni!“. Před soudem by se z té šlamastyky možná ale chtěl vykroutit výmluvou, že on uznává princip jedné Číny a jakási představitelka Tchaj-wanu je pro něj zcela civilní osobou, takže šlo v podstatě o rozhovor mezi dvěma soukromými osobami, které pouze předstírají, že jsou něco víc. Každopádně předpokládám, že nejvyšší státní zástupce není zcela mimo informační toky, a tudíž že o skutku ví a že učiní zadost své zákonem mu uložené povinnosti stíhat všechny trestné činy, o nichž se dozví.

Zvláště jednání s Michalem Koudelkou vyvolalo diskuse. Zvolený prezident po schůzce vyhlásil, že šéfa BIS jmenuje generálem při první možné příležitosti. Jakkoli se to dalo očekávat, mnohé mohla překvapit reakce novináře Jaroslava Kmenty v časopisu Reportér o tom, že Pavel možná zbrkle pospíchá, aniž zná veškeré okolnosti. Překvapil vás Kmentův názor? Co říkáte na jeho argumenty?

Pavlovo chování vypadá komicky. Jako by spěchal se nahlásit do služby k nadplukovníku Koudelkovi. Povídal k tomu něco v tom smyslu, že s kvalitními informacemi se mu bude vládnout mnohem lépe. Jistě má dobré tušení, že s kvalitními informacemi by se mu vládlo lépe, nicméně ten zádrhel je jinde. Je totiž docela pravděpodobné, že Koudelka mu nebude dávat informace, ale předávat instrukce. Pracovní kontakty ředitele kontrarozvědky a prezidenta jsou zcela v intencích zákona, stejně jako pracovní kontakty ředitele kontrarozvědky s jeho zahraničními protějšky, jejichž pracovní kontakty s politickými špičkami jejich zemí jsou též zcela v intencích zákona.

Nepřekvapil mě Kmentův názor, ale Kmenta. A nejenom on. Více novinářů začíná mít blbé předtuchy ze současného normalizačního vývoje. Buďme ale upřímní, jde zejména o rozdělování tučných státních úplatků přítulným médiím. Ty seznamy nejpřítulnějších a nejvšehoschopnějších nejsou dlouhé, stojí se fronta, aby se do nich jeden dostal, a aby se z té tlačenice někdo nějak výrazně odlišil, musí provádět takové kousky, které prý odmítají dělat i laboratorní myši.

Pokud jde o Kmentovy argumenty, kterými podrývá Koudelkovu pověst skvělého zpravodajce, neohroženě odhalujícího ruské špiony, slyším je rád, protože mediální mainstream doposud Koudelkovi posluhoval, aby byl zcela mimořádně mediálně viditelný. Koudelka přestupuje zákonné kompetence zpravodajské služby, jak naznačuje Kmenta. Uvádí Koudelkou podepsané výroční blouznění BIS o obsahu školních osnov dějepisu nebo Koudelkou onálepkovanou veřejnou kritiku z božího dopuštění českých političek a politiků coby rozvracení státu, na které tajná služba bude muset reagovat.

To mě přivádí nazpět do minulosti, takže se nevyhnu dvěma anekdotám týkajícím se Plastiků.

Tou první je zhudebnění dvou „slepených“ básní Egona Bondyho. První byla jakýmsi disclaimerem:

„Státy nehanobím. Vůbec žádné. Nikdy. Bondy.“

Načež bezprostředně následovala skladba s textem:

„Ach to státu hanobení, nad to není, nad to není, příslušník se na nás kření, že má frčku k povýšení.“

Tou druhou anekdotou je, že trestní stíhání Plastic People podepsal vyšetřovatel StB Václav Koudelka. Proto jsem Bondyho báseň aktualizoval následně:

„Ach to státu rozvracení, nad to není, nad to není, Koudelka se na nás kření, že má frčku k povýšení.“

Již na podzim Jaroslav Kmenta psal o pozadí případu nelegálních odposlechů prezidenta Zemana a jeho okolí a dal to do souvislosti s případem, který mohla BIS řešit na základě žádosti CIA. Leckdo by to jinak označil za konspiraci, ale vzhledem k autorovi textu si to nikdo nedovolil. Dává to podle vás smysl?

Myslím, že to celé dává smysl ten, že to má pravdivé jádro, ale zádrhel je v tom, jak to trestněprávně dotáhnout. Takže to vyšumělo, protože soustava státního zastupitelství zase nedodržela zákon a nekonala, přestože jí to zákon ukládá, neboť o tomto podezření z extrémně závažného trestného činu se nepochybně někdo ze státních zástupců věrohodně z tisku od Kmenty dozvěděl. Takže to skončilo jako za normalizace, v čemž je nejvyšší státní zástupce velmistr. Kdo ho za to potrestá, šéfa nejmocnější státní instituce?

Pakliže by informace z dotčených Kmentových článků byly reálné, co všechno to znamená? Nakolik lze označit za normální, že kontrarozvědka na žádost služby jiného státu odposlouchává prezidenta vlastního státu?

Kontrarozvědka skutečně může získat cestou vládou povolené zahraniční zpravodajské spolupráce informace, na jejichž základě by soud odposlech prezidenta povolil. Nikdo není mimo zákon. Musí to ale projít zákonným postupem, to znamená, ten zdrojový skutek musí být trestný v naší zemi. Nevím však nic o tom, že by u nás bylo trestné ovlivňovat volby v cizím státě.

Dá se říci, že Koudelkova autorita je natolik silná a jeho pozice neotřesitelná, že zjištění pana Kmenty nezpůsobila celonárodní skandál?

Domnívám se, že si možná nikdo příliš nepřál, aby se v tom někdo extra šťoural, protože kdyby někdo u soudu šermoval s usvědčujícím důkazem, že BIS protizákonně monitorovala prezidentovo okolí, což by bylo mrzuté pro BIS, musel by však předložit záznamy odposlechů, k nimž by se BIS jinak nemohla dostat, jenže jejich obsah by zase mohl mrzet někoho jiného, a to nikoliv ve smyslu toho údajného zahraničního zadání, ale z mnohem přízemnějších důvodů. Takže to skončilo remízou, což je ale pro budoucnost státu ten nejhorší výsledek.

Koudelkovu pozici vůbec nepokládám za silnou, ale zřejmě dokáže manévrovat v silových polích politiků, kteří mají kila másla na hlavě, takže když někdo jen zmíní tu tajnou instituci, ti politici se zpotí až na řiti a jdou Koudelkovi na ruku.

Když si však vzpomenete, kromě toho fušování do dějepisných osnov, i na další zpravodajské výstřednosti Koudelkou řízené BIS, bude to jednou velmi tristní kapitola české zpravodajské historie. A nejde jen o tu navýsost trapnou ricinovou aférku.

Jde i o ten „novičok“, když se hádají, zdali se tu vyráběl, nebo jen probíhala mikrosyntéza, a nikdo prezidentovi neřekne, že jeden z vynálezců novičoku byl v době kauzy Skripal už čtvrt století ve Spojených státech, kam odjel v plné formě, s laboratoří i s dokumentací.

Anebo ty proslulé Vrbětice, kdy Koudelka vrtěl Babišem i Zemanem – a dodneška není vůbec nic vyšetřeno, nikdo není obviněn, pouze se o někom vedou pomlouvačné, doslova pavlačové drby. Na nejvyšší státní úrovni.

Co si z toho celého vzít a jaké závěry vyvodit? Dá nakonec budoucnost za pravdu Miloši Zemanovi a jeho vztahu vůči současné BIS, za což byl kontinuálně kritizován?

Pěkné jsou Kmentovy čtyři otázky pro generála-prezidenta:

1. Schvalujete nezákonnosti tajné služby?

2. Kdo zaručí, že BIS se takhle nebude chovat i v jiných případech?

3. Proč to expremiér Andrej Babiš nechal zajít takhle daleko?

4. Jak Koudelka nad rámec zákona sloužil Babišovi?

Doplnil bych to dalšími – třeba:

Jste si jist, že ty podrazy, které Koudelka udělal Zemanovi a Babišovi, neudělá i vám?

Nebylo by rozumnější držet si zpravodajce více od těla a tlačit státní instituce, aby řádně vykonávaly zákonem jim uloženou kontrolu zpravodajské komunity?

Jste připraven na to, co mají dělat dobré zpravodajské služby, tedy nosit špatné zprávy, s tou ale výhodou, že je vládě a prezidentovi donesou včas, přesné, ověřené a dokážou je okomentovat a vyhodnotit variantní reakce? Nebo budete chtít jen zprávy dobré, pěkné a plné optimismu?

Zamýšlíte a jste schopen zadávat zpravodajské dotazy akademické komunitě, abyste dostal srovnávací materiál k výstupům zpravodajských služeb?

Dáte – ve svém vlastním zájmu! – podnět trestněprávním institucím, aby se zabývaly podezřeními pana Kmenty?

Zdroj : Parlamentní Listy

sdílet na

9 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Markýza
6. 2. 2023 20:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Pane Schneidere, že se nestydíte – klást takové těžké otázky Babočce Jenerálovi! Chudák hajnej.

6. 2. 2023 22:13
Ohodnotit příspěvek :
     

“Poslušně hlásím, že ten pán je hotovej nezmar. Jako nějakej Bouška z Libně. Vosumnáctkrát za večer ho vyhodili vod Exnerů a dycky se jim tam vrátil, že si něco zapomněl. Takovej byl vytrvalej, že se moh stát ministrem.” … nebo jenerálem.

ijn
6. 2. 2023 22:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Proč nám nevládnou vlastenci? Žádné jsme nevychovali,..Již od sedmdesátých let dvacátého století prochází západní společnost hlubokou krizí projevující se rezignací na produktivní síly kapitalismu a tvořivý potenciál rozumu, zaměřením na finanční spekulace jako hlavní zdroj zisku, konzumním způsobem života, podléhání iracionálním ideologiím a aktivismu, rozkladem školství a celkovým kognitivním úpadkem. Jsme zastínění novými ohnisky civilizačního a technologického pokroku nacházejícími se především v Asii. Tragédie české společnosti spočívá v tom, že v okamžiku, kdy jsme byli připraveni k rozmachu a využití našeho potenciálu, jsme byli strženi do dlouhodobé stagnace ústící do nevědomosti, chudoby a zaostalosti. Dva předchozí prezidenti se navzdory svým osobnostním zvláštnostem snažili tomuto osudnému procesu vědomě či instinktivně bránit či alespoň jej brzdit. Nově zvolený prezident nic takového dělat nebude. Naopak, je poslušným a snaživým nástrojem této „cesty do hlubin noci“.

ijn
6. 2. 2023 23:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Arogance moci projevující se stále častěji ústy médií a mluvčích souběžně vyhlašuje informace odlišující se od mediálních a vládních manipulací za dezinformace a konspirační teorie, zároveň po uplynutí určité doby, většinou nepříliš dlouhé, přichází s tím samým, co ještě nedávno negovala, ovšem jako s vlastním objevem. A samozřejmě to podává po svém a bez ochoty přiznat, že pravdu měl dříve někdo jiný.

Přesto se stále dokola opakuje stejný způsob. Lži, manipulace, postupné procitání a zametení pod koberec. Nejjednodušším způsobem, jak předejít trapasům a nepokojům, je rozprášit jakoukoliv názorovou opozici. Pozavírat ty nejaktivnější. A dál pokračovat ve vlastní cestě vedoucí k naprosté destrukci státu. Zní to hrozně, ale takto fungovali komunisté, jen s tím rozdílem, že po nich zůstala hospodářsky vcelku solidně udržovaná země. Jde tedy o návrat do doby temna.

No a my dezoláti opět přejdeme do ilegality, ti odvážní se vrátí k samizdatům, bajkám a alegoriím, možná dojde na motáky z vězení. Dobře už bylo, jsme ve válce. Nikoliv s Ruskem, ale s vlastními žlutomodrými diktátory. V té skutečné díky nim možná už brzy také……!!!!!

janle57
7. 2. 2023 11:25
Odpovědět  ijn

Jestli měl někdo pochybnosti co je to BIS a komu slouží, tak mu to pan Schneider
názorně vysvětluje,ted´ teprve lidé poznají,co tahle novodobá Stb dokáže,velký bratr
přes dezinformace Klíma jen ukáže,revoluční lidové soudy budou konat a kriminály
se budou plnit nepodvolenými za potlesku čummobilů a pražské kavárny a Koudelka
je odešle na převýchovu do znovu otevřených uranových dolů / Temelín je už nasuchu /,
Rajchl oslovil všechny opoziční partaje a seskupení ve státě ke sjednocení a vytvoření
jednotného vlasteneckého bloku do voleb,brzy bude následovat celonárodní
demonstrace,lidi by se měli už konečně probrat a něco začít proti té odporné chátře dělat,
nikdo jiný to za nás nevybojuje !!

!SDÍLEJTE! !!!!! ZASTAVME JE !!!!!! JUDr. Jindřich Rajchl (PRO – Právo Respekt Odbornost) – YouTube

Frank
7. 2. 2023 00:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak že by ten nejvyšší čučkař to konečně dostal? Takový snaživý poskok CIA a stále není jenerál.

sergej
7. 2. 2023 09:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Psáno na zvědavce a ne vždy se tam zobrazí z jakýchkoliv příčin tam poslané.
https://www.zvedavec.news/komentare/2023/02/9533–generalovo-pokani-za-cervenou-knizku-si-odtrpime.htm
dnes 2023-02-07 09:31:02
No a i proto?Pisatel si přeje zůstat v anonymitě 185.?.?.?
Tu máme rovné a rovnější. Jako komorníky a členy rodin atd. nenahraditlné kteří pod válečný pluh běsnění walkýry nemusí ale hlavně že čelní ví proč ostatní musí jejichohulibé záměry s ovcemi bači? No páni co mne to napadá za kacacířství? Není to totalita? Ne ne ne, to je jenom jejich zdatný intelektuální počin který prosťáčci nechápou s třeba s premierovým vysvětlením jeho nadsázky že jme ve válce což tedy aparát “obratně popřel s nadsázkou a tak dále, píp.
Moment ? Tohle nemají čistě náhodou konkrétní vyhnutí se bezprostřeně válce pro kýžené zájmy se snad nevolníky a choutkami seurčených adorantů vlastních líbezností francimóru a dokonce se snažících určovat co jsou to dezinformace podařenou obdobou inkvizice konqisty jakýmsi ministerstvem pravdy, rouhači a kacířové s lotry lůzy cu grunt nevděčné držkující, dodrbané. Au
https://www.facebook.com/rajchl.jindrich/videos/23

proruské pitomio 5.2.2023 11:36:44 / 5.2.2023 09:27:50
https://pravyprostor.net/?p=155920#comments
99999

Gales
7. 2. 2023 10:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Američtí velvyslanci v Evropě jsou de facto v roli amerických místodržitelů nad jednotlivými evropskými državami, které už dávno nemají roli suverénních států.

Čím je občan v zemi, ve které je jeho vláda sluhou cizích pánů? Svobodným člověkem, nebo podešví, se kterou lze dřít podlahu nebo do ní vpichovat zkušební roztoky?

Velvyslanec v Ankaře plánuje státní převrat proti Erdoganovi, velvyslanec v Budapešti kritizuje vládu hostitelské země, ve které je velvyslancem, to prostě je pouze ukázkou toho, že demonstrace v listopadu 2014 v Praze proti Miloši Zemanovi byly jen slabým odvarem a čajíčkem, ve skutečnosti je to mnohem horší, a to natolik, že nyní v roce 2023 o vměšování amerického velvyslanectví do vnitřních záležitostí státu nepíše už jenom Aeronet, ale mluví o tom ministr vnitra Turecka nebo ministr zahraničí Maďarska. Pouze země, které se postaví místodržiteli z USA, je možné označit za nepoddané a suverénní země

Jan
7. 2. 2023 14:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Ze se tady divite mne udivuje. Vsechny tajne sluzby ve vazalskych statech pracuji pro USA pod vedenim CIA a ostatnich 14 sluzeb USA.
Kdy se dozvedela megera Merkelova, ze ji odposlouchavala BND na prikaz z USA tak se zmohla jen na pipnuti ‘mezi spojenci se toto nedela’.