politika

Komentář ministerstva zahraničí Ruské federace k opatřením Kyjeva a západních zemí k eskalaci napětí na Ukrajině

Upozornili jsme na agresivní informační kampaň, kterou nedávno rozpoutala Ukrajina a řada západních zemí, které se snaží obvinit Rusko z eskalace napětí na Donbasu a na rusko-ukrajinských hranicích. 

Zhoršená situace na východě Ukrajiny vyvolaná samotnými kyjevskými úřady.

Plánované vojenské výcvikové aktivity ruských ozbrojených sil, které se v tomto období v Rusku pravidelně konají a nepřesahují rozsah minulých let, byly vybrány jako záminka.

Považujeme takovou politiku dezinformací a propagandy za akce určené k vytvoření nezbytného informačního pozadí a odvádění pozornosti od vlastních vojenských příprav Kyjeva na Donbasu, ukrajinské sabotáže provádění Minských dohod a zvýšení vojenské aktivity zemí NATO na Ukrajině.

V současné době Kyjev nadále táhne nové síly a zbraně na kontaktní linii na Donbasu a porušuje příměří.

Současně dochází k nárůstu aktivity ozbrojených sil zemí NATO na území Ukrajiny a v Černém moři v bezprostřední blízkosti ruských hranic. V roce 2021 se plánuje provést sedm společných cvičení na ukrajinském území s různými zeměmi aliance. 

Zpravodajské aktivity zahraničních států na Ukrajině podél hranic s Ruskem a kontaktní linie na Donbasu se pomocí letadel a elektronických zařízení výrazně zintenzivnily. Pokračuje finanční a logistická podpora ukrajinských ozbrojených sil ze zemí NATO, dodávky smrtících zbraní a výcvik ukrajinského vojenského personálu západními instruktory.

To vše nepřispívá k bezpečnosti v regionu, urovnání konfliktu na Donbasu a způsobuje vážné znepokojení ruské strany.  Vyzýváme Ukrajinu a země NATO, aby ukončily hysterickou rusofobní propagandistickou kampaň, zastavily vojenské přípravy a eskalaci napětí na Donbasu a aby se zdržely akcí, které by mohly vést k destabilizaci situace na východní Ukrajině. 

Stojíme za urovnání konfliktu na Donbasu výhradně mírovými prostředky na nesporném základě minského balíčku opatření schváleného rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2202.

Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace
https://bit.ly/2Ot376S

sdílet na