politika

Nápověda v orientálním stylu: Ursule von der Leyen na jednání s Erdoganem nedali židli (foto, video)

Pohovka místo křesla: šéfka Evropské komise byla na jednáních v Turecku „ponížena“.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen nedostala křeslo během jednání 6. dubna v Ankaře s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, kterého se také účastnil předseda Evropské rady Charles Michel.

Záběry zveřejněné na webu ukazují, že šéfka exekutivy EU nezískala místo odpovídající jejímu postavení. Odehrálo se to v místnosti, kde turecký vůdce přijal dva nejvyšší politické představitele EU. 

Byly tam jen dvě židle, z nichž jednu obsadil Charles Michel. Nakonec byla Ursule von der Leyen nabídnuta béžová pohovka asi 4 metry naproti tureckému ministrovi zahraničí Mevlutovi Cavusogluovi, který je podle diplomatického protokolu nižší hodnosti než šéf Evropské komise.

Podle těchto nastavených norem bylo místo vyhrazené pro bývalou německou ministryni obrany „obvykle vyhrazeno překladatelům a dalším účastníkům schůzky“.

Před „incidentem“ všichni tři pózovali pro protokolární fotografii a stáli pohromadě: Ursula von der Layen nalevo od Recepa Tayyipa Erdogana a Charles Michel po jeho pravici, což „typičtěji odráželo jejich stav“. 
Teprve poté byla von der Leyen odvedena na stranu a usazena na pohovce.

Po jednání se šéfka Evropské komise o incidentu nezmínila, ale vyjádřila znepokojení nad situací v Turecku v oblasti práv žen. “Jsem hluboce znepokojena skutečností, že Turecko odstoupilo od Istanbulské úmluvy, řekla novinářům. – Jde o ochranu žen a ochranu dětí před násilím. A teď je to zjevně špatný signál.“

Ursula von der Leyen a Charles Michel jsou obvykle považováni za rovnocenné v diplomatické pozici. Ursula von der Leyen dohlíží na přístupová jednání Turecka.

Poslankyně Evropského parlamentu Sophie Ying Weldová se domnívá, že incident nebyl náhodou.

„Bylo to úmyslné … Proč @eucopresident něco neudělal?“ – napsala na své stránce na Twitteru a zmínila účet Charlese Michela.

https://bit.ly/31VRoRy

sdílet na

4 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavla
8. 4. 2021 09:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Není bez zajímavosti, že Erdogan má kravatu v barvě turecké vlajky, Leyen taky v červeném bez kravaty nebo např. šátku (ve Španělsku při tanci žena představuje toreadorovu muletu) a Michel má kravatu v barvě EU. Vypadá to jako tým červených, kde žena je přívěšek a tým modrých. Vzhledem k tomu, že prezident EU je v týmu červených není důvod mu dávat křeslo…
Spíš by mě zajímalo, co jsme jim zase slíbili.

Administrátor
8. 4. 2021 11:11
Odpovědět  Pavla

Nepřímo jim tam veze další a další peníze. Lídři unijních institucí v Ankaře zároveň nabídli možnosti rozšíření celní unie, o něž osmdesátimilionová země velmi stojí. Členské státy EU, která je pro Turecko klíčovým obchodním partnerem, již podle Michela pověřily komisi, aby připravila podrobný návrh. Ve hře je podle něj také možné usnadňování cest mezi unijními zeměmi a Tureckem, které usiluje o zrušení víz pro své občany.

Pavla
9. 4. 2021 14:24
Odpovědět  josh-xy

dík za odpověď, jo slyšela jsem, že jsou na mizině, tak už se to řeší…

zdena
8. 4. 2021 10:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Když se Leyenová neumí chovat a navíc přijde v kalhotách a svetříku, tak mohla být ráda, že ji tam vůbec pustili….. dobře jí tak, káče… navíc ponižující pozici přijala….. dostala, co si zasloužila.