politika

Kapverdy vydaly venezuelského diplomata do USA

USA a Kapverdy se dopustily právního chaosu.

Kapverdy vydaly do USA podnikatele a klíčového spojence venezuelského prezidenta Nicolase Madura Alexe Saaba, který údajně „provozuje svou síť korupce“, uvádí CNN. 

Takový krok rozzuřil Caracas, v důsledku čehož venezuelské úřady vzaly do vazby několik amerických občanů z řad bývalého nejvyššího vedení ropné společnosti CITGO.

Kapverdské úřady vydaly venezuelského diplomata Alexe Saaba, který byl zadržen na žádost USA v roce 2020. Informuje o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na rozhlasovou stanici Caracol.

„Asi v 16:00 místního času odletěl Alex Saab z Kapverd do USA, kde bude souzen na Floridě,“ píše se v článku na webu rozhlasové stanice.

V červenci 2019 byl Saab zařazen na americký sankční seznam jako organizátor „rozšířené korupční sítě“ v zájmu venezuelského prezidenta Nicolase Madura. O rok později byl Saab na žádost USA zadržen na Kapverdách, kde letadlo, kterým letěl do Íránu, přistálo kvůli tankování. Kapverdský ústavní soud odmítl odvolání právníků Saaba, čímž vyhověl jeho vydání do USA.

Saabova obhajoba trvala na tom, že vydání Saaba, který má diplomatický status, do USA bylo v rozporu s Vídeňskou úmluvou. Mezi USA a Kapverdami navíc neexistuje žádná dvoustranná smlouva o vydávání.

Venezuelská vláda požadovala, aby kapverdské úřady diplomata propustily, s tvrzením, že zastává post zvláštního vyslance Caracasu v Africké unii. 

Podle kolumbijských médií má Saab údajně informace o tajných dohodách mezi venezuelskou vládou s Tureckem, Íránem a Ruskem, které podle USA ovlivňují jejich zájmy v regionu.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo situaci kolem Saaba za „pobuřující“. 

Ruské ministerstvo zahraničí poznamenalo, že Washington se rozhodl „dosáhnout nové úrovně“ a vytvořil tak katastrofální precedens pro vydání pověřené osoby s diplomatickým statusem.

V tomto světle vypadá zadržování a poté vydání vysoce postaveného vyslance Venezuely do USA jako vážný signál režimu Bolívarovské republiky. Maduro nezůstal nic dlužen. 

V neděli venezuelské úřady oznámily: v souvislosti s vydáním Saaba byl zastaven dialog s opozicí, kterou Maduro považuje za proamerickou pátou kolonu.

STEFANO POTZZEBON, novinář v rozhovoru se CNN

V posledních hodinách, v sobotu večer ve venezuelském hlavním městě Caracasu, Madurova bezpečnostní služba, nebo spíše jeho zpravodajská služba SEBIN, vzala do vazby pět amerických občanů a jednoho občana s povolením k trvalému pobytu ve Spojených státech.

Původně byli zatčeni v roce 2017 a Maduro je v posledních několika letech držel v domácím vězení.  Bezpečnostní síly je odvezly z jejich domovů jen několik hodin po vydání Alexe Saaba. Někteří z nich se dokázali spojit se svými rodinami ve Spojených státech. Šest z nich jsou bývalí vrcholoví manažeři ropné společnosti CITGO. Většina jejich rodin je v Houstonu nebo Texasu. Zadržení zároveň svým rodinám řekli, že jsou velmi znepokojeni, protože vědí, že jejich další osud je spojen s osudem Alexa Saaba, klíčového hráče v Caracasu a klíčového spojence Madura. Takže situace, je velmi obtížná.

Na afrických ostrovech Kapverdy, kde byla Natalia Poklonskaja jmenována velvyslankyní Ruské federace, byl zadržen venezuelský diplomat a předán Američanům. Zprávy inspirovaly Kyjev, který se teď nemůže dočkat vydání exprokurátorky „okupovaného“ Krymu. 

Kyjevské fantazie vyhrožují vydáním Natálie Poklonské z Kapverd (Kapverdské ostrovy) po jejím  jmenování ruským velvyslancem v této zemi. Na další demarš kyjevských úřadů reagoval právník bývalé poslankyně Státní dumy a bývalé prokurátorky Krymu, Maxim Mogilnitský.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba už slíbil, že Poklonské „zničí život“. V Kyjevě se snaží přejít od slov k činům. Ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo, že apelovalo na úřady ostrovů ohledně jmenování Poklonské jako ruského velvyslance, protože „bývalý prokurátor ruské okupační správy na Krymu je hledán pro velezradu“. 

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko připomněl, že na Poklonskou se vztahují sankce ze strany Ukrajiny, EU, USA, Kanady a Japonska. 

“Nebudete se moci schovat ani v Africe,” varoval diplomatický úředník.

Kapverdské úřady v reakci na to prohlásily, že Kyjev nemá šanci dosáhnout vydání nového ruského velvyslance. „Ne, samozřejmě, že ne,“ odpověděl zdroj z kapverdského ministerstva zahraničí v odpovědi na otázku, zda má Kyjev v případě žádostí o vydání šanci na úspěch.

A oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova připomněla Ukrajině diplomatickou imunitu a doporučila jí, aby lépe uplatňovala spravedlnost na svém vlastním území. 

O víkendu ale přišla zpráva z malého afrického státu o vydání diplomata Venezuely do USA a vyvolala pochybnosti, že ruskému diplomatovi je na Kapverdských ostrovech zaručena plná ochrana.

https://bit.ly/3n5P7gA
https://bit.ly/2YUvsYD

sdílet na