politika

Izraelský expert: “Etnické čistky ve Srebrenici zahájili muslimové”

Gideon Greif, předseda Nezávislé mezinárodní komise pro studium utrpení všech národů v oblasti Srebrenice v letech 1992-1995, vysvětlil, proč je „genocida ve Srebrenici“ politicko-technologickým mýtem.

Magistr židovských dějin Tel Avivské univerzity, doktor Vídeňské univerzity o tom hovořil během projevu na III. mezinárodní konferenci konané v Petrohradě „Výsledky práce nezávislých mezinárodních komisí: srbské oběti v občanské válce v Sarajevu (1991-1995) a oběti všech národů v oblasti Srebrenica (1991-1995)“.

Jak informuje zpravodaj PolitNavigator Greif poznamenal, že mezinárodní komise pro Srebrenici, kterou vedl, začala pracovat v březnu 2019. Její členové byli experti z Japonska, Spojených států, Itálie, Srbska, Rakouska, Itálie, Německa, Nigérie a Austrálie. Rovněž dodal, že nezažil žádný nátlak ze strany Republiky srbské, ani nedostal žádné instrukce nebo směrnice.

„Komise vzala v úvahu, že její závěry se mnohým nebudou líbit. To nás ale nezadrželo, důležitá pro nás byla čistá pravda,“ poznamenal Greif. 

„Rozhodli jsme se prozkoumat každý dokument, každou fotografii, každou statistiku. Všechny informace byly pro nás důležité, nelitovali jsme úsilí, nelitovali jsme času. Myslím si, že časem bude tento dokument studován na všech univerzitách světa. Komise se nepokusila vytvořit novou realitu nebo předefinovat události, které se odehrály v létě 1995 ve Srebrenici. To je nemožné, protože historie je řetězec událostí v akci. Tam nemůžete změnit jediný detail.”

Expert říká, že etnický konflikt ve Srebrenici a na Středním Podrinji postupně narůstal od 80. let a v polovině 90. let se situace extrémně vyhrotila.

„První muslimská polovojenská organizace byla založena ve Srebrenici na začátku roku 1991. Byla to pobočka “Vlastenecké ligy”, velmi velké muslimské skupiny, jejíž ideologie byla založena na postulátech Muslimského bratrstva. V důsledku toho začaly střety ve Srebrenici a blízkých oblastech, v dubnu – začátkem května 1992. A pak se střety zhoršily. V lednu 1993 muslimské síly provedly velmi důležitou útočnou operaci, která jim umožnila konsolidovat území muslimské enklávy ve Srebrenici.

A byla to ve skutečnosti nejčistší muslimská enkláva. Zabírala 900 kilometrů čtverečních a zahrnovala pět obcí. V této době muslimské jednotky provedly etnické čistky v celém regionu Středního Podrinje a Srebrenice. A asi dva tisíce srbských civilistů a vojáků bylo zabito nebo zmizelo. Do konce války se tento počet zvýšil na 2 650. Rovněž bylo zničeno více než 200 srbských osad. Muslimové se v tomto regionu dopouštěli řady zločinů a to pravidelně a často,“ řekl Greif.

Podle jeho slov po uzavření dohody o přeměně Srebrenice na demilitarizovanou zónu v dubnu 1993 bosenští ozbrojenci nejenže neodevzdali své zbraně, ale ještě v letech 1993 až 1999 muslimská 28. divize armády Bosny a Hercegoviny pozabíjela asi 265 srbských civilistů a vojenských osob. 

Ve výsledku – 28. divize zahájila „velmi agresivní ofenzívu“, nazvanou „Křivka 95“, Srebrenici nezasáhla, ale v reakci na to se armáda Republiky srbské rozhodla tuto enklávu dobýt.

„28. brigáda se nejprve rozhodla bránit město a poté v Potočari dostala armáda rozkaz prorazit do Tuzly přes území kontrolované armádou Republiky srbské. V této koloně bylo 12 tisíc lidí. Jak se tato kolona pohybovala, bylo zdokumentováno. Účastníci těchto událostí jsou stále naživu, během tohoto průlomu bylo zabito 4 až 5 tisíc lidí, někteří spáchali sebevraždu. Pokud mluvíme o zajatcích, pak se domníváme, že minimální počet je 500 osob a maximálně 3 tisíce.

A byli zastřeleni [Srby]. Zcela se tak opakují výsledky, ke kterým dospěli kriminalisté, kteří zkoumali masové hroby. A i když předpokládáme, že v těchto společných hrobech jsou lidé, kteří byli pohřbeni již dříve, myslím, že bylo zastřeleno maximálně 3700 lidí,“ řekl Greif.

Podle šéfa nezávislé komise nelze masové popravy bosenských válečných zajatců kvalifikovat jako genocidu.

„Pokud jde o genocidu, zde je důležité vyzbrojit se kritickým přístupem k událostem roku 1995 a nikoli události posuzovat úzkým pohledem, který používá mezinárodní společenství. Protože absolutně nebere v úvahu akce 28. divize armády Bosny a Hercegoviny.  Podle definice OSN je genocida zabíjení z náboženských nebo nacionálních důvodů všech bez výjimky. Ano, ve Srebrenici byli zabiti lidé muslimského vyznání, ale nejednalo se o genocidu.

Komise rozhodla, že to genocida nebyla, ale došlo k masakru válečných zajatců. Události ve Srebrenici nelze prezentovat jako genocidu, protože to, co se tam stalo, nemělo za cíl úplné zničení určité kategorie obyvatelstva. Ve všech válkách ve světě armády páchají takové zločiny. Holocaust spáchaný na židovském obyvatelstvu je genocida, protože Němci ničili Židy zcela bez ohledu na věk a pohlaví,“ uzavřel expert.

https://bit.ly/3LW38cs

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank
24. 2. 2022 11:31
Ohodnotit příspěvek :
     

A co na to naše svícená hlava na kriplkáře, která souhlasila s bombardováním? A nejen Zeman ale všichni ti ostatní prolhaní šmejdi.

Braňo
24. 2. 2022 13:01
Odpovědět  Frank

Možno sa dočkáme reťazovej reakcie a poniektorí sa osmelia.