politika

Indie požaduje, aby Spojené království vrátilo diamant z koruny Alžběty II. a další artefakty 

Indické úřady mají v úmyslu zahájit kampaň za navrácení vzácných artefaktů vyvážených do Spojeného království během koloniálního období, uvádí RIA Novosti s odkazem na zdroje z The Telegraph.

Ministerstva a diplomacie Indie se bude podílet na zajištění návratu tisíců artefaktů odvezených do Británie během koloniální éry.

Je třeba poznamenat, že by to mohl být největší požadavek na vrácení artefaktů, kterému kdy Spojené království čelilo. Indie hodlá do země vrátit zejména diamant KohiNoor, který zdobí korunu královny Alžběty II.

Proces vracení artefaktů by měl podle publikace začít ještě letos.

sdílet na

39 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Markýza
16. 5. 2023 19:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Toto nesouvisí s Indií, ale tuším Íránem (nebo jaká je to tam fangle) a dala jsem to na to machometánsko-křesťanské vlákno, ale už tam asi nezavítáte, tak to kopíruju ještě sem 😀

Děcka, tohle vám nemůžu odepřít! 😀 Aneb – jak arabský svět vidí Putina (chuděra Vovka) No neříkala jsem to? 😀
Vidíte Milane, intuice zase trefila.
https://1url.cz/cr72u

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
16. 5. 2023 19:53
Odpovědět  Markýza

Tak Irák, našla jsem fangli.

16. 5. 2023 19:55
Odpovědět  Markýza

😀

pája
16. 5. 2023 22:11
Odpovědět  Markýza

Díky Markýzo. Tady už ztrácím soudnost. Ty oči už mi nepřipadají pekelně unavené, spíš naopak. Mám sto chutí požehnat Tobě a rodině, což také učiním, psa nevyjímajíc. Na přechodníky jsem slabej, kdyžtak mě oprav.:)

Markýza
17. 5. 2023 09:01
Odpovědět  pája

Děkuji, požehnání je dnes málo, velmi se to zanedbává.
Taky to dělám – a tímto i vracím.

Albi
17. 5. 2023 09:57
Odpovědět  Markýza

Tady se podívej, jaké bohatství si Koruna nahrabala – co se týká drahokamů – viz čas 3.11 :
“Spis Král Karel III. – Odhalení za palácovou zdí”https://www.kla.tv/index.php?a=showlanguage&lang=cz&id=25983&date=2023-05-05

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
17. 5. 2023 12:22
Odpovědět  Albi

No však nad ní slunko nezapadalo. Já jí ovšem přičítám k dobru, že většinu svých kolonií pustila z pracek bez nějakých vyhlazovacích bojů – ať jsem spravedlivá.
Ale nahrabat, to zase nahrabala……třeba i vrátí 😀

Bety
17. 5. 2023 22:32
Odpovědět  Markýza

Oni totiž přišli na to, že stačí dosadit do kolonií místních pár hajzlů, kteří se za odměnu připustí k lizu a mají to stejně v kapse. Taková – fáze dvě. Po fázi jedna, kdy ty vyhlazovací války vedli.
Až poslední dobou jim to začíná haprovat a tak se zase bojuje. Doufám, že jim ta fáze tři – pobijte se mezi sebou a my si zase nahrabeme – nevyjde.

katango
18. 5. 2023 11:08
Odpovědět  pája

Pokud jste slabej, tak nevyjímaje.

16. 5. 2023 19:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Jojo. To akorát my máme takové idi-oty, že nejsou schopni ani trvat na reparacích a tlačit na skopčáky, kdyby už pro nic jiného, tak aspoň jako zbraň proti jejich nenasytné pažravosti.

Lubek
16. 5. 2023 20:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdesi som čítal, že v Grécku je v nejakom múzeu celé jedno poschodie prázdne, vraj pre ulúpené artefakty angličanmi, keď ich vrátia.
Keď sme boli s dcérou u kamaráta v Londýne a chceli ísť do Winsoru, odhovoril nás. Vraj čo tam chceme vidieť? Čo nakradli, nalúpili, narabovali po svete a ešte im za pozretie dáme 18libier?
Tak sme nešli. Boli sme ale v British muzeu. Dcéra sa za mňa hanbila, keď som stále komentoval, že to ulúpili v Indii, hento v Mezopotámii, tamto v Grécku, hento v Egypte a t.d. Kde je niečo echt anglické? Robin Hood na dube, alebo typický anglický čajovník, z ktorého sa vyrába anglický čaj pre celý svet?
Je to otázka uhla pohľadu a sympatií, či averzie. Čítal som napríklad o otrokároch. Že keby ich lode nepoisťovala anglická poisťovacia spoločnosť, nenavláčili by do ameriky milióny černochov.
Je to jednoducho od základu charakterný národ. Vymysleli aj FairPlay. …pre ich súperov. Oni sa chovajú ako im vyhovuje.

zuza
16. 5. 2023 21:09
Odpovědět  Lubek

British múzeum je to isté, čo je Windsor, všetky artefakty ukradnuté, ukradli aj sochy z aténskej akropoly (to, čo je tam teraz, to sú kópie) a argentínčanom ukradli Malvíny. S tými otrokmi je to tak, že keby im tých otrokov nedodali arabskí obchodníci s otrokmi, tak by nebol náklad, ktorý tie poisťovacie spoločnosti poisťovali. A tým arabským obchodníkom zas veľakrát tých otrokov dodal nejaký africký kmeňový náčelník , buď po víťaznej bitke nejakých porazených susedov alebo aj vlastných…. S otrokmi sa veselo obchodovalo aj v Carihrade a celom moslimskom svete. A v severnej Afrike aj v Carihrade bolo veľa otrokov bielych kresťanov. Briti odvážali do trestaneckých kolónií v Ameriky a Austrálii odbojných Škótov a Írov a boli to tiež vlastne otroci.
Ale zas aj Wiliam Wilberforce, človek, ktorý svoj život zasvätil boju za zrušenie obchodu s otrokmi, bol Angličan.

Editor
16. 5. 2023 23:27
Odpovědět  zuza

Pergamon (Berlín) je také dost naplněný lupem. No a Švédi si zobli zejména u nás. Všichni kradli.

Boomer
17. 5. 2023 08:36
Odpovědět  scipio

..a teď si představte, že by nám začali vracet voly, každoročně Václavem odesílané jako tribut. Už tak máme převolováno..

Editor
17. 5. 2023 16:17
Odpovědět  Boomer

třeba by bylo levnější hovězí 😛

anbar
17. 5. 2023 08:24
Odpovědět  zuza

jo kdyby “vyspělé západní demokracie” vč. Japonska měly odškodnit staletí vykrádané kolonie, to by se jejich životní úroveň pořádně zhoupla..

Markýza
17. 5. 2023 09:04
Odpovědět  anbar

No mně to připadá kapku jako blbost, protože to by pak museli vracet všichni všechno, zdaleka nejen vyspělé demokracie 🙂 I když – kdoví. Třeba se dočkáme i toho. Zase pomyslete, co vzácných věcí se zachránilo v těch muzeích……

zuza
17. 5. 2023 10:01
Odpovědět  Markýza

niečo na tom je, napríklad také Turecko stáročia vraždilo pontských Grékov až nakoniec ich zholokaustovali podobne ako Arménov a dnes ryžuje z turistov, čo tam chodia za starogréckymi pamiatkami. Podobne arabi takmer v lepšom prípade násilne asimilovali v horšom vyvraždili Koptov, čo sú potomkovia starovekých egypťanov a tiež žijú z turistiky k staroegyptským pamiatkam. A mohli by sme pokračovať – vlastne arabi násilne asimilovali a zlikvidovali všetky staroveké národy v celej Mezopotámii.
V Turecku som kedysi dávno obdivovala Hagia Sofia a turecký sprievodca tvrdil, že to postavili turci. Keď som mu povedala, že turci prišli do Byzancie ani nie pred 1000 rokmi, skoro ma zožral. Mali tam jednu populárnu speváčku zelenookú prirodzenú blondýnku, tak som povedala, že ona je taká turkyňa ako som ja eskimáčka, tiež bol z toho oheň na streche. Ani o janičiaroch nič z toho pre turkov nie je pravda. Je to hnusný národ, niečo ako ukroši

ANTIUKRAJINEC
17. 5. 2023 06:01
Odpovědět  Lubek

Vždyť to bylo i to první co předvedli USA & GB v Iráku po svržení S.Husseina že vyrabovali banky a muzea…

Helena
17. 5. 2023 08:24
Odpovědět  Lubek

Když přestanou rabovat a krást po světě, chcípnou hlady. No a teď už jim svá území na to rabování a kradení nikdo nechce dát. Jediný na světě, kdo jim to dovoluje je býv. vých. blok v čele s ČR.

Pedro
16. 5. 2023 20:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Obyčejní zloději si hrají na nadlidi.

Autor
16. 5. 2023 21:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Egypt byl také oloupn a nejen Brity a jinými hajzly. Znáte biblický příběh o odchodu “otroků” z Egypta?
„Egyptští právníci připravují žalobu proti Izraeli, požadují zaplacení odškodného za šperky a zlato vyvezené Židy před 3318 lety, píše list Ash-Sharq al-Awsat. Za vlády faraona Ramsese II. v roce 1290 př.n.l. Židé opustili Egypt a odvezli asi 300 tun šperků ze zlata, stříbra a mědi těm, které právníci považují za Egypťany a jejich potomky. Po 3365 letech odhadli egyptští právníci náklady na šperky na kvadriliony dolarů, ale jsou připraveni se spokojit s návratem 300 tun zlata, což má v současných cenách hodnotu přes tři miliardy dolarů. Nabil Hilmi, vedoucí skupiny 15 egyptských právníků, deníku řekl, že samotný Izrael vytvořil podobný historický precedens tím, že požadoval, aby švýcarské banky a Německo vrátily utlačovaným Židům nemovitosti, peníze, drahé kovy, šperky atd. zabavené nacisty. Izrael se považuje za právního nástupce všech Židů, takže musí platit za své předky, upozornil. Příprava egyptských právníků na budoucí proces, který se bude konat ve Švýcarsku, trvá již 5 let a již stála 250 000 $ … “

Editor
16. 5. 2023 23:31
Odpovědět  Peter 008

Pokud se nemýlím, při exodu si Židé brali sebou svůj majetek, nikoliv majetek Egypťanů. Má snad Egypt k dispozici podrobné jmenné seznamy jednotlivých Židů a jejich majetku? V případě švýcarských bank a kontech v nich jsou takové seznamy k dispozici, bez nich by ty banky nepustily chlup ani omylem. Totéž německý stát.

Jaris
17. 5. 2023 12:36
Odpovědět  scipio

Kdyz zidi opousteli po deseti katastrofach Egypt, nevzali si jen svuj majetek, ale oloupili zbidacele Egyptany o stribro, zlato a jine artefakty. Tak to stoji v Bibli. Exodus 12:34-36.

Editor
17. 5. 2023 16:26
Odpovědět  Jaris

A co začátek exodu, ten snad neplatí ? Exodus 1:1 až Exodus 1:22 ? Když citovat z Bible, tak vše, ne jenom co se hodí.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
18. 5. 2023 03:05
Odpovědět  scipio

Exodus 1, ktery uvadite, nema naprosto zadnou souvislost k memu vyse uvedenemu komentari. Tehdy novy faraon Egypta, ktery udajne drzel zidy v otroctvi, nebyl Egyptan, ale Egypt byl pod vedenim najezdniku Hyksos. Bible na zacatku knihy Exodus popisuje tuto dobu a o zadnem majetku, ktery by zide prinesli do Egypta neni zminka.
Neni nezajimave, ze zide prave pri svem putovani po pousti s laskou a nostalgii vzpominali na plne hrnce za egyptskeho obdobi. Ze by se opravdu meli tenkrat tak spatne?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Editor
18. 5. 2023 15:52
Odpovědět  Jaris

V Bibli nic o Hyksech (Hyksosech) není. Nelze si argumentačně vybírat z jednoho zdroje jenom to, co se hodí.
Exodus 1:8 V Egyptě však nastoupil nový král, který o Josefovi nevěděl. 
1:9 Ten řekl svému lidu: “Hle, izraelský lid je početnější a zdatnější než my.
 1:10 Musíme s ním nakládat moudře, aby se nerozmnožil. Kdyby došlo k válce, jistě by se připojil k těm, kdo nás nenávidí, bojoval by proti nám a odtáhl by ze země.”
 1:11 Ustanovili tedy nad ním dráby, aby jej ujařmovali robotou. Musel stavět faraónovi města pro sklady, Pitom a Raamses. 
1:12 Avšak jakkoli jej ujařmovali, množil se a rozmáhal dále, takže měli z Izraelců hrůzu. 
1:13 Proto začali Egypťané Izraelce surově zotročovat. 
1:14 Ztrpčovali jim život tvrdou otročinou při výrobě cihel a všelijakou prací na poli. Všechnu otročinu, kterou na ně uvalili, jim ještě ztěžovali surovostí.
 1:15 Egyptský král poručil hebrejským porodním bábám, z nichž jedna se jmenovala Šifra a druhá Púa: 
1:16 “Když budete pomáhat Hebrejkám při porodu a při slehnutí zjistíte, že to je syn, usmrťte jej; bude-li to dcera, ať si je naživu.”

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
17. 5. 2023 08:30
Odpovědět  Peter 008

.. jemináčku, už se těším na výslechy svědků.

Markýza
17. 5. 2023 09:05
Odpovědět  Boomer

Jo, však říkám, že je to kravina. Ale kdoví, kam to povede.

Boomer
17. 5. 2023 11:41
Odpovědět  Markýza

.. no já bych rád na vlastní vočadla viděl Nefertari, prime manželku starýho Ramsese II, prý to byla tuze krásná ženská. A chytrá.. to je vzácnost.

Markýza
17. 5. 2023 12:26
Odpovědět  Boomer

Jen jestli bude akceptovat předvolánku 😀 Mně by zajímalo, jak to chce egyptský soud dokazovat – kolik, čeho a kdo. Je to úchvatný bizár! Pokud to není černý humor ovšem.

Boomer
17. 5. 2023 17:03
Odpovědět  Markýza

.. tož v nejhorším případě ji předvedou. Preventivně jsem pátral a prý jsou někde mumifikovaná její kolena.. a kolena jsou vizuálně velmi důležitou částí ženské nohy.
V této souvislosti mi na mysl přišla definice dvou epochálních vynálezů v dějinách lidstva.. lodní šroub a minisukně. V obou případech už muži vášniví objevitelé nemusí čekat, až zafouká vítr..

aamater
16. 5. 2023 21:22
Ohodnotit příspěvek :
     

India vzniesla oprávnenú požiadavku!!!

KarelDar
16. 5. 2023 22:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Na každého jednou dojde. I na imperialistické zloděje s korunovanými hlavami.

anbar
17. 5. 2023 08:19
Odpovědět  KarelDar

bohužel se na vroucí vodu nedá spolehnout…venca flaška, balkánská řeznice, gorbi..odešli ze světa nepotrestáni,

luvboš
16. 5. 2023 23:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo si zvykl krást, tak jen tak nepřestane.

Gales
17. 5. 2023 11:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Šéf Británie – Sinak ,to zařídí že bude žádosti vyhověno.

Markýza
17. 5. 2023 12:27
Odpovědět  Gales

No, abychom se nedivili! 😀 Nastoupí na něj širší rodina a bude.

Kadár
18. 5. 2023 00:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Diamant je jen uhlík. Je nejtvrdší ale nevydrží vysoké teploty. To český granát je měkčí a levnější ale 3000C vydrží.