politika

Huawei převedl investice z USA do Ruska

Čínská společnost Huawei Technologies přesunula investice z USA do ruské ekonomiky, rozšířila tým ruských vědců a zvýšila jejich platy, uvedl zakladatel a majitel společnosti Huawei Ren Zhengfei.

“Poté, co nás USA zapsaly na černou listinu, převedli jsme naše investice z Ameriky do Ruska, zvýšili jsme investice do ruské ekonomiky, rozšířili tým ruských vědců a zvýšili jejich platy,” uvedl Ren Zhengfei.

Ve svém projevu před studenty na hlavních čínských univerzitách řekl:

„Pokud chcete být opravdu silní, musíte se učit od všech, včetně svých nepřátel.“

Zhengfei zároveň neskrývá skutečnost, že při vytváření Huawei převzal od Američanů to nejlepší a nejužitečnější. Navzdory svému prohlášení, že „američtí politici chtějí Huawei zničit“, tvrdí, že vůči USA necítí žádnou nenávist.

Huawei je nejen největším světovým výrobcem a prodejcem telekomunikačních zařízení, ale ve druhém čtvrtletí předčil i Samsung ve výrobě smartphonů. 

Společnost se však stala pěšákem v geopolitické hře mezi USA a Čínou. 

Washington vloni vyhlásil společnosti Huawei válku. Poslední zákaz přístupu čínského giganta na americký trh s polovodiči byl obzvláště bolestivý.

Podle médií se Američané obávají  čínského technologického růstu a  připouštějí , že Číňané v řadě oblastí (kvantové výpočty, umělá inteligence atd.) buď dohnaly USA, nebo je překonaly. Celková kapitalizace čínských technologických společností se již odhaduje na 20 bilionů dolarů – což je čtvrtina celého globálního akciového trhu.

Čína navíc zasahuje do výlučného vlastnictví USA globálních finančních institucí – vytváří paralelní struktury (Asijská infrastrukturní investiční banka), posiluje mezinárodní pozici jüanu a ve skutečnosti  uzavírá  pro sebe ekonomiku jihovýchodní Asie.

https://bit.ly/3i1gZ1y

sdílet na