politika

Francisco Coloane: Svět musí věnovat pozornost americkému pirátství

Politolog Francisco Coloane řekl, že svět musí věnovat pozornost americkým pokusům zapojit se do pirátství ve vodách Ománského zálivu.

“Po celém světě dochází ke konfliktům a multilaterální kontrolní mechanismus nefunguje správně, protože svět je rozdělený. Jeho politické jádro, OSN, je rozdělené. Existují tři hlavní hlasy. Francie, Británie a Spojené státy představují jednotnou frontu. Další dva úhly pohledu jsou Rusko a Čína. V současné době vypadá situace v Radě bezpečnosti takto. Proto je velmi obtížné regulovat ambice různých zemí. Zejména Velké Británie a Spojených států. Stále usilují o světovou hegemonii. Ale měli by se snažit obnovit diplomatické styky s jinými zeměmi, “ – řekl politolog v rozhovoru pro REN TV.

Spojené státy se podle jeho slov dopouštějí pirátství. Dříve Američané operovali v Jihočínském moři, nyní se snaží okrást Íránce.  Coloane věří, že svět by měl být chováním USA velmi znepokojen.

“Spojené státy nemají zájem o jaderná jednání. Chtějí nechat vše nevyřešené. Čím více nejasností, tím lépe – aby si mohli koupit čas. A čas je pro ně velmi důležitý. Protože se snaží obnovit svou hegemonii za jakoukoliv cenu. Chtějí všechno nebo nic. Teď nebo nikdy. Bojí se růstu Ruska, Číny a Indie. Dokonce i růstu Jihoafrické republiky. Je to pro ně hrozba. Ale takto budovat diplomacii nelze,“ řekl.

Politolog si je jistý, že Spojené státy pohlížejí na Írán jako na nepřítele, zatímco Teherán prostě chce svůj vlastní rozvoj. Totéž lze podle Coloana říci o Číně a Rusku. To ale Spojené státy nechtějí dopustit.  Tak tomu nebylo ani v 60. nebo 70. letech. Zdůrazňuje, že ani v době prezidenta Reagana.

Expert také uvedl, že nyní Spojené státy ničí jakékoli šance na návrat k jednání o jaderné dohodě. 
Z velké části kvůli přítomnosti názorového rozkolu v zemi. 

Politolog poznamenal, že Spojené státy samotné nevědí, co dělají.

“Doufám, že situace nebude eskalovat. Ale k takovým incidentům bude docházet i nadále. Ománský záliv je jakousi hranicí mezi Saúdskou Arábií, Irákem a Íránem. Konflikty jsou tam nevyhnutelné. Taková je povaha tohoto zálivu. V Radě bezpečnosti OSN musí dojít k prohlášení, aby tam byla zajištěná bezpečnost. Je nutný monitoring k zajištění míru v tomto klíčovém regionu pro celou ekonomiku, především kvůli ropě,“ shrnul politolog.

Připomeňme, že v Ománském zálivu se Spojené státy pomocí několika bojových vrtulníků a lodí  pokusily ukrást ropu z íránského tankeru, ale zabránily jim v tom síly Sboru islámských revolučních gard (IRGC, elitní jednotky ozbrojených sil Íránu). https://www.pokec24.cz/politika/boj-s-americkymi-piraty-v-omanskem-zalivu-foto-video/

https://bit.ly/3CItHNc

sdílet na