politika

Čínské ministerstvo zahraničí oznámilo společný boj s Ruskem proti politickému viru

Čínské a ruské orgány bojují bok po boku proti šíření politického viru uprostřed pandemie, uvedl čínský ministr zahraničí Wang Yi.

“Viděli jsme tváří v tvář epidemii století, že Čína a Rusko stojí bok po boku a úzce spolupracují, bojujeme společně s COVID-19 a pracujeme společně, abychom odolávali “politickému viru,” řekl Wang Yi na tiskové konferenci konané v Pekingu v průběhu zasedání nejvyšších legislativních a poradních orgánů ČLR, zprávy RIA Novosti .

Poznamenal také, že Čína se zavázala společně s Ruskem bránit autoritu OSN a mezinárodní právo, TASS.

“Naše země se staly příkladem toho, jak by měla být uplatňována rovná a spravedlivá politika. Společně hájíme mnohostranné formáty spolupráce,“ uvedl Wang Yi.

Jak uvedl diplomat, Peking usiluje o posílení komplexního partnerství s Moskvou. 

“Bereme v úvahu historickou zkušenost, navíc v podmínkách moderní doby je to nutné,” zdůraznil.

Wang Yi navíc zdůraznil, že Spojené státy pod záminkou ochrany lidských práv neustále drze zasahují do vnitřních záležitostí jiných zemí. 

“To ve světě vytváří velké množství problémů a v některých případech to vede k turbulencím a konfliktům,” dodal.

Ministr zahraničních věcí pořádá každoročně na zasedání nejvyššího zákonodárného orgánu Číny, Národního lidového kongresu (NPC), velkou tiskovou konferenci, během níž formuluje čínskou zahraniční politiku pro aktuální rok.

Mluvčí Bílého domu Jen Psaki dříve uvedla, že Washington je znepokojen tím, že Rusko a Čína údajně používají vakcíny proti koronavirům jako prostředek diplomacie.

https://bit.ly/3rpJ0EX

sdílet na