politika

Chávisté vyhráli ve Venezuele

V posledních regionálních volbách ve Venezuele drtivě zvítězili Chavisté. Pravicová proamerická opozice se voleb částečně zúčastnila, ale ničeho nedosáhla.


Chavisté zvítězili ve 20 z 23 států země, včetně hlavního města. Volební účast byla 42 % (nejvyšší procento od roku 2002).

Je celkem pochopitelné, že jak v gangu Guaidóa, tak i ve Spojených státech pokračovaly výkřiky o „nelegitimním režimu“, „nízké účasti“, „tyranii Madura“, „intrikách Ruska, Číny a Kuby“, atd. atd. 

Obecně – standardní sada propagandy v případech, kdy americké loutky prohrají demokratické volby. 

Volby přitom ukázaly, že opozice se může klidně voleb zúčastnit a Chávisty na některých místech i porazit. Ale protože opozice spoléhá více na souhlas Washingtonu než na podporu místního obyvatelstva, výsledek byl trochu předvídatelný. 

Lidé chápou, že navzdory všem objektivním sociálně-ekonomickým problémům Venezuely, z velké části způsobených dusícími americkými sankcemi, přívrženci Washingtonu zjevně nejsou tou silou, se kterou by měla být spojena budoucnost Venezuely. 

Chávisté na druhé straně znovu dokázali, že i přes řadu sociálně-ekonomických problémů si stále udržují významnou podporu ve společnosti, zejména mezi chudou a dělnickou třídou. Což nepopírá potřebu provést seriózní práci na zlepšení situace v ekonomice a překonání důsledků amerických sankcí.

Spojené státy se samozřejmě nezastaví a kromě pokračujícího sankčního tlaku jistě rozpracují nové operace s cílem zavraždit venezuelského prezidenta nebo jej svrhnout. 

To znamená dělat to samé, co dělali ve vztahu ke Kubě už desítky let. A co teď dělají ve vztahu k Venezuele, Kubě a Nikaragui.  Mimochodem, Nikaragua po vítězství Ortegy ve volbách vystoupila z OAS (Organizace amerických států), čímž výslovně naznačila, že tato organizace je nyní nástrojem amerického imperialismu. Obecně ignorujte hegemonické aspirace Monroeovy doktríny 2.0.

https://bit.ly/3cFCPGW

sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Michal47
23. 11. 2021 00:09
Ohodnotit příspěvek :
     

To je jasné, že pindostán a tzv. “eu” budou řvát jako pominutí, ale bude jim to h…. platné! Venezuela, Kuba a dneškem i Nicaragua už nejsou členy té prodejné děvky a hlásné trouby pindostánu tzv. “oas” a společně mají velkou podporu jak v RF, tak i v ČLR, takže kromě toho idiotského řvaní se na nic jiného kolektivní západ a pindostán nezmohou. Psi štěkají a karavana jde dál!!

ZRX1200
23. 11. 2021 12:59
Ohodnotit příspěvek :
     

No vida, a pak že to nejde. Proč se to u nás pořád nedaří. Že by tu bylo tolik tupounů, kteří věří, že s tou americkou pakáží nám bude lépe než dříve. Copak posledních 30 let prospali?

Michal47
23. 11. 2021 14:22
Odpovědět  ZRX1200

Zdravím, oni těch 30 let snad ani neprospali, ale nechávali se velmi rádi oblbovat tou skrz nazkrz prolhanou bednou! Ono holt myslet vlastní hlavou to je námaha a “bolí” sic! Pro převážnou většinu z těch tupounů jsou “jůesej” “paradise on the earth”sic! a “gods own country” sic! a s takovou masou blbců se těm zločincům, gaunerům a defraudantům krásně “vládne”?!????