politika

Boris Johnson mluví rusky a ukrajinsky

Britové naléhali na Moskvu, aby zastavila „zbytečnou a krvavou válku“

Britský premiér Boris Johnson vydal v pátek večer zprávu, ve které vyzval Rusko, aby zastavilo svou vojenskou operaci proti Ukrajině. Moskva argumentovala, že zaútočila na svého souseda, aby ochránila lidi v republikách Donbasu před ukrajinskou armádou.

“Lidé Spojeného království stojí s našimi ukrajinskými bratry a sestrami tváří v tvář tomuto neospravedlnitelnému útoku na vaši vlast,” řekl Johnson a dodal, že je v úzkém kontaktu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Britský premiér také řekl „Slava Ukraini“ (Sláva Ukrajině), slogan, který používali Ukrajinci bojující za nezávislost krátce po ruské revoluci v roce 1917 a poté jej kooptovali nacionalisté, kteří během druhé světové války kolaborovali s nacistickým Německem. Na moderní Ukrajině se stal širším výrazem vlastenectví a slibu loajality k zemi.

“Je to tragédie pro Ukrajinu a stejně tak je to tragédie Ruska,” řekl Johnson a odsoudil Moskvu za “zbytečnou a krvavou válku”.

Johnson promluvil k ruské veřejnosti v ruštině: „Nevěřím, že tato válka je vaším jménem. Premiér vyzval k ukončení ruského útoku a krátce přešel k ukrajinštině se slovy: „Svět potřebuje svobodnou a suverénní Ukrajinu.

Johnson učinil své prohlášení několik hodin poté, co Rusko uvedlo, že jeho jednotky obsadily letiště poblíž Kyjeva, blokovaly ukrajinské hlavní město ze západu a pokračovaly v ničení radarů a dalších vojenských cílů po celé zemi.

Ukrajina ztrátu letiště nepotvrdila, hlásí těžké boje v oblasti a také přestřelky na předměstí Kyjeva. V ulicích města byly rozmístěny ukrajinské obrněné jednotky, které se připravovaly na ruský útok.

Ruská operace na Ukrajině se odehrává po zprávách o těžkém ostřelování podél linie oddělující ukrajinskou armádu od Doněcké a Luganské lidové republiky (DPR a LPR), přičemž se obě strany navzájem obviňují z porušování příměří. Rusko v pondělí uznalo nezávislost dvou republik, které se jednostranně odtrhly od Ukrajiny po převratu v Kyjevě v roce 2014. Moskva tento krok vysvětlila neschopností Kyjeva realizovat dohody o příměří z let 2014-15.

DPR a LPR obvinily Ukrajinu z plánování plnohodnotného útoku proti nim a požádaly Rusko o ochranu. Kyjev popřel plány na znovudobytí regionů silou. Uvedla, že ruský útok, který začal ve čtvrtek časně ráno, byl zcela nevyprovokovaný, a požádala o pomoc mezinárodní společenství.

Ruský prezident Vladimir Putin trval na tom, že Moskva neplánuje „okupaci ukrajinské země“. Při čtvrtečním oznámení kampaně na Ukrajině však řekl, že usiluje o „demilitarizaci a denacifikaci“ země, aniž by upřesnil, co tím myslel.

V pátek Putin naléhal na ukrajinskou armádu, aby „převzala moc do svých rukou“, a tvrdil, že bude snazší vyjednávat s nimi než s vládou v Kyjevě.

Zelenskij v sobotu ráno zveřejnil video, v němž popírá, že by ukrajinští vojáci skládali zbraně. „Budeme bránit naši zemi. Naší zbraní je pravda a naší pravdou je, že je to naše země, naše vlast, naše děti,“ řekl Zelenskyj.

Spojené státy, Británie a EU všechny uvalily další sankce na Rusko a zasáhly mimo jiné jeho banky a největší leteckou společnost. Zakázali Putinovi a ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi držet majetek v zahraničí.

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek vyzval Moskvu, aby zastavila útok na Ukrajinu.

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank
26. 2. 2022 12:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Johnson je docela obyčejný pokrytec a lhář. Angličané byli vždy nad Slovany povýšeni a také se tak vždy chovali a chovají. Viz soudy. Nejsou to tedy žádní bratři a sestry. A že nevzpomněl jak na základě vylhaných zpráv o ZHN zaútočili spolu s USA na Irák. Tam také byli jejich bratři a sestry? A co naši bratří, kteří v GB padli proti nacistům, ale poválce si Angličané nárokovali veškerý proviant, který vyfasovali naši piloti a to i po padlých, abychom zaplatili. Chce se mi z toho šmejda zvracet.