politika

„Bonjour, diktaturo!“ V den dobytí Bastily Paříž kvůli masovým protestům zahalena dýmem

Na severu Paříže použila policie proti demonstrantům slzný plyn, uvádí korespondent RIA Novosti

Záběry ukazují exploze granátů slzného plynu a demonstranty prchající do stran. Na scénu incidentu se blíží policejní speciální jednotky na bulváru vedle baziliky Sacré-Coeur.

„Bonjour, diktaturo!“ Zakřičel jeden z demonstrantů. Zbytek účastníků pochodu začal zpívat „Marseillaise“ a zastavil se před řadou policistů.

Po chvíli protestující začali ničit bariéry instalované na ulici a provokovat policisty. 

Policie znovu odpověděla slzným plynem.

Centrální Paříž kvůli masovým protestům zahalena dýmem

Ve Francii vyšly tisíce lidí na nejrozsáhlejší demonstraci od počátku pandemie, která se okamžitě změnila v pogromy a střety s policisty. V centru Paříže se šíří kouř. To vše v době, kdy země aktualizuje záznamy o počtu hospitalizovaných kvůli koronaviru, a úřady již zvažují možnosti opětovné karantény celé země.

Staré časy se vrátily do Paříže. 

Takové davy v pařížských ulicích byly naposledy viděny před pandemií – v době „žlutých vest“. Právě teď podle prvních hrubých odhadů je v ulicích asi 40 tisíc lidí. Pochodují přes Paříž.

Lidé vyšli demonstrativně bez masek a rukavic. Ačkoli je předseda vlády a prezident střídavě při každém projevu žádají, aby je nosili. Jejich povinné nošení na ulici bylo zrušeno před necelým měsícem, ale nyní se stále více hovoří o tom, že omezení budou vrácena. 

Shromáždění se rychle změnilo ve střety s policií. Ta nějakou dobu brzdila útoky demonstrantů, ale nakonec přešla sama do útoku.

Slzný plyn, obušky, gumové projektily – celá sada nástrojů. Ale ty, kteří hladovějí po svobodě, nebylo tak snadné zatlačit zpět do jejich domovů.

Francie již dvakrát zažila úplnou izolaci. A nyní přichází kmen Delta. Počet hospitalizovaných osob roste a nyní Francouzi připomínají: úřady slíbily brzké ukončení pandemie. 

To vše – na hlavní svátek Francie – Den Bastily. 

Ráno pozdravil občany Emanuel Macron a po Champs Elysees pochodoval průvod. 

Nyní úřady úzkostlivě očekávají noc, kdy by se protesty mohly proměnit ve velké pogromy.

https://bit.ly/3kkUetM
https://bit.ly/3kk6FGi

sdílet na