politika

Arménie ztrácí největší zlatý důl

26. listopadu ázerbájdžánské jednotky obsadily zlatý důl Sotk, který se nachází v arménské oblasti Gegarkunik, přímo na hranici se spornou oblastí Náhorního Karabachu.

Zásoby dolu se odhadují na více než 130 tun zlata. Společnost GEOPROMINING GOLD, která spravuje naleziště, je jedním z největších daňových poplatníků a zaměstnavatelů v Arménii. Podle arménských zdrojů společnost pouze od ledna do září 2020 přispěla do arménského rozpočtu 34 miliony dolarů.

Poté, co více než 80 ázerbájdžánských vojáků ovládlo zlatý důl a nedaleké město, Baku oznámilo, že oblast by mu měla být předána. Nové úřady poskytly pracovníkům jednu hodinu na vyklizení dolu. 

Mnoho let po rozpadu SSSR v této oblasti neexistovala žádná státní hranice mezi Arménií a Ázerbájdžánem. 
Nyní Baku tvrdí, že vlastní alespoň polovinu zlatých dolů.

Arménská vláda se pokusila tuto událost před veřejností skrýt a ministerstvo obrany dokonce zprávy o ázerbájdžánských jednotkách v Sotkově regionu označilo za lež. 

Arméni však později museli změnit oficiální verzi. Bylo naznačeno, že ázerbájdžánské jednotky vstoupily na území dolu, ale pouze z jejich strany. Jak to bylo možné a proč arménské ministerstvo obrany nevědělo o pohybech ázerbájdžánských vojsk, zůstává záhadou. 

Nyní Jerevan tvrdí, že ázerbájdžánské síly zřídily 3 stanoviště poblíž zlatého dolu, zatímco proces vypořádání hranic pokračuje pod ruskou kontrolou.

Arménie nezveřejňuje, kdo bude spravovat zlatý důl, ale podle prohlášení arménského generálního štábu bude stav dolu vyjasněn během rusko-ázerbájdžánských jednání. 

Vláda Pašinjana se pravděpodobně snaží ospravedlnit tím, že jaksi zapomněla zajistit svůj největší zlatý důl a zaručit arménské zájmy v procesu řešení kontroverzní otázky.

Za současných podmínek se Baku pravděpodobně pokusí jít ještě dále a získat kontrolu nad celým dolem. 
Jediným faktorem, který mu brání, je přítomnost ruských sil a obchodní zájmy v této oblasti.

https://bit.ly/3ofIwzc

sdílet na