blog

Západ odhaluje „černou magii“ Ruska

Západ odhaluje „černou magii“ Ruska

Vladimír Kornilov

Rusko-africký summit skončil. Není nic překvapivého na tom, že tak rozsáhlá akce získala široký ohlas v ruském tisku i v afrických médiích. Nejpřekvapivější je však vlna publikací, která tento summit doprovázela v západních médiích. Člověk má dojem, že v posledních dnech na pozadí fóra v Petrohradu ustoupily do pozadí všechny problémy samotných zemí Západu.

Ne, určitě jsme čekali, že se tamní média pokusí summit znevážit. Ale aby zůstal na předních stránkách velkých novin několik dní v řadě, to bylo poněkud neočekávané. Vtipné je zejména to, že se tyto publikace neustále snažily podceňovat význam akce a její reprezentace. U celých spreadů byla zveřejněna podrobná analýza složení účastníků. Vedoucí představitelé afrických států, kteří přijeli do Petrohradu, byli počítáni hlava po hlavě a snažili se dokázat, že jich bylo málo. Těžko si pamatovat, že by někdo dělal totéž, když pokrýval podobné události týkající se  USA nebo EU.

A to je úsměvné, protože redaktoři  západního tisku si vůbec nepoložili zcela logickou otázku: když je rusko-africký summit tak bezvýznamný a nereprezentativní, tak proč mu věnujete mnohem větší pozornost než třeba „osudovému” setkání amerického prezidenta a italského premiéra, které se konalo ve stejný den? Z nějakého důvodu jste na titulních stránkách přinesli fotky z petrohradské akce, a ne z Bílého domu.

Britské  The Times věnovaly obrovský článek tomu, že afričtí vůdci údajně „ignorovali summit“ a poskytli mu fotografie ze setkání s těmito vůdci na ruské půdě. Ale když si noviny uvědomily přítomnost těchto lidí v Petrohradu, pokusily se projít „po každém“ z nich zvlášť. Nelíbilo se jim například, že  do Ruska přijel „přestárlý diktátor Ugandy“  Yoweri Museveni (ve funkci od r. 1986). Z nějakého důvodu si nevzpomínám, že by tytéž noviny doprovázely své články o Bidenových návštěvách slovem „přestárlý“ a on je starší než ugandský vůdce. Nebo když se stejný Museveni setkal s americkými prezidenty, z nějakého důvodu nebyl označen za „diktátora“. Ruská půda je zřejmě taková: jakmile na ni vkročí nějaký Afričan, okamžitě se promění ve „starého“ a ještě k tomu v „diktátora“.

A k jakým primitivním padělkům a manipulacím se západní média uchýlila, aby zkompromitovala summit! Vezměme si například publikaci Financial Times. Zdá se, že jde o ruskou událost a v samostatném postranním panelu (pro upoutání pozornosti) jsou citována slova prezidenta Keni  Williama Ruta: „Všichni jsme nuceni jít na schůzku, která nemá žádný významný výsledek, kvůli vydírání.” Uvnitř článku samotného je zmíněno, že tato fráze zazněla v květnu a odkazovala spíše na minulý summit USA-Afrika. Ale vizuálně je to čtenářům prezentováno, jako by to byla událost v Rusku.

Ještě  špinavější manipulace provádějí západní média ohledně postoje afrických vůdců ohledně války na  Ukrajině a dohody o obilí. Publikum bylo nejprve přesvědčeno, že se v Petrohradě sešly jen „loutky Ruska“, a pak se vrhly dokázat, že  Afrika „něco diktuje Rusku“.

Zde můžete uvést příklady zkreslení velmi nízké kvality po dlouhou dobu. Zde je ale jeden z nejvýraznějších příkladů. Všechno to začalo zprávou  agentury Reuters s názvem „Prezident Zimbabwe říká, že jeho země má jídlo, ale děkuje Putinovi za nabídku obilí“. Zcela správně však v článku cituje prezidenta Emmersona Mnangagwy: “Jsme vděční. Nyní nemáme nedostatek obilí. Máme teď .zajištěno jídlo, on (Putin) jen přidává k tomu, co už máme.”

A pak pokračovala „kreativita“ rusofobních médií. Kanál Euronews představuje zjevný podvod: “Zimbabwe odmítlo obilí zdarma.” Mnangagwův citát můžete analyzovat tak a tak – nenajdete tam odmítnutí. Ale mate to protiruskou propagandu? Tento padělek byl vyvinut speciálně ukrajinskými médii. Zde je jen několik charakteristických titulků: “Ani darem není třeba”, “Prezident Zimbabwe naznačil Putinovi, že pomoc Ruska není potřeba”, “O obilí není nouze: prezident Zimbabwe odmítl Putinův návrh.” A to vše ve stejném duchu.

A opět o “logice” prezentace těchto padělků. Ukrajinští propagandisté si ani nevšimnou, že takové „zprávy“ sousedí s neustálým vytím jejich vlastních politiků (včetně samotného Zelenského), že Afrika prostě umře hlady, pokud se nepodaří odblokovat dohodu o obilí! Ale pokud  sám Kyjev předstírá, že Afrika nepotřebuje ani obilí zdarma, jak se to srovnává s nářky, že jen zaplacené ukrajinské obilí zachrání Afričany? Chápete sami, že kyjevská propaganda je neslučitelná s logikou.

Nyní západní politici vrhli veškeré své úsilí na „likvidaci důsledků“ rusko-afrického summitu v informační oblasti. Na obrazovkách jsou různí američtí experti a diplomaté, jejichž cílem je „odhalit černou magii“ demonstrovanou v Petrohradu. V tomto ohledu obviňují Rusko z „dezinformací“. Ale kvůli tomu musí stále více lhát. A v souladu s tím se jasně objevují logické nesrovnalosti, jako jsou ty výše uvedené. Pochopitelně to chápou i na africkém kontinentu, o čemž jeho představitelé hovořili přímo a upřímně v Petrohradu.

Ale, když západní propagandisté vidí marnost svých lží, zapnou jediný účinný mechanismus – diktát a vydírání. Američané již zahájili kampaň výhrůžek proti těm zemím, jejichž vůdci projevili „neposlušnost“ a šli na ruský summit. A všimněte si tohoto přiznání  CNN (doslova cituji): “Přítomnost (jihoafrického prezidenta) Ramaphosy a dalších afrických vůdců na summitu v Petrohradu tento týden podtrhla význam Ruska pro kontinent a neschopnost západních mocností izolovat Putina.” A z toho plyne závěr: to znamená, že je nutné podrobit samotnou Jižní Afriku tvrdým sankcím.

To je vše, na co se scvrkává dlouhodobá africká politika Západu: metoda biče. Ale bez cukru. Kolonialisté se jinak od Ruska nikdy nemohli a nechtějí naučit jiné metody.

https://ria.ru/20230731/sammit-1887234566.html Překlad Peter 008

sdílet na

9 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Markýza
1. 8. 2023 14:19
Ohodnotit příspěvek :
     

No tak bodejť by KoZa nekvílela, vlas si nervala a nepočítala africké prezidenty! Vždyť se jim na horizontu ztrácí slepice, co tak dlouho snášela zlatá vejce. A KoZa je přesvědčena, že teď bude snášet do ruské kukaně. Bodejť by v tom neviděli černou magii.

Albi
1. 8. 2023 16:37
Odpovědět  Markýza

Ten příměr se ti opravdu povedl! Skvělé: 🙂

Pavel z Moravy
1. 8. 2023 17:42
Odpovědět  Albi

Jo, taky si to myslím a oceňuji.😃🤣🥰

Jura S
1. 8. 2023 19:00
Odpovědět  Markýza

KOZA méééká, pastviny “kozí” jsou vyrabované, kopřivy a rulík, vespod šutr a šutr.. Šťavnaté pastviny “NEkozosvěta” ukrývají šťavaté travičkym vespod ropa, železo, nikl, hliník, kovy obecně a vzácné kovy obzvláště… ty koza potřebuje jak “prase drbání” ! že…. KOZA se ale rozhodla, že jaksi za ně nechce růsákům a africe platit “poctivý peníz” (včetně nákladů na slušné mzdy a ekologii navrácení půdy do rozumného stavu) . Rozčílení v králofobní englii a Juesej , že ty africké opice nechtějí nadále “komondrank” musí být stresující, že… že je někdo zastropí …na jiné fázi než “makej v dole a v 35 chcípni” – za 4 dolary denně…

unor 2022
1. 8. 2023 14:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Zapad zacina neodbytne pripominat jedno mistrovstvi sveta v hokeji, na kterem se nasi obetavi hokejiste vrhaji do strel souperovych utocniku.Tedy namisto toho, aby nasi utocnici hrali v obranne tretine soupere.
Koza patrim k trapnym a jeste trapnejsim. A my s nim. Je mi z nas prezalostne.

Pavel
1. 8. 2023 14:50
Ohodnotit příspěvek :
     

plně chápu naše noviny jsou za to placeni jiná věc je to že si lidi neudělají sami obrázek a nechají se tímto semlít to nebylo ani za socíku a ted něco pro zasmání útok ukrajinských kozáků a nebo že by samosběr jahod https://www.youtube.com/watch?v=pdx_Hua0MB0&ab_channel=TribunTimur

Vladimír
1. 8. 2023 14:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Na jedné straně Západ údajně bojuje proti rasizmu, ale jen do doby, než někdo z Afriky dostane nápad osamostatnit se. To se koloniální manýry vrací okamžitě…

Markýza
1. 8. 2023 18:14
Odpovědět  Vladimír

No jistěěě….myslete politicky, soudruhu, politicky!

unor 2022
1. 8. 2023 17:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Black Lives Matter po Rusku.
Zadne vyuzivani jednoho zkolabovaneho fetaka pro spolecenske a financni cile.
Zadny vykrm spanelskych prasat pochybnym obilim z Ukrajiny.
Kvalitni ruske obili zadarmo pro ty opravdu potrebne.

Frank
1. 8. 2023 23:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Celý oprohnilý a zločinecký západ jde do prdele, ale bude kolem sebe ještě nějakou chvíli kopat. Představitelé afrických států přestávají mít strach a posílají kolonizátory k čertu. Už nebude rabování nerostného bohatství. A to se děje hlavně díky Rusku.