blog

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova ovšem nebyla optimistická. Podle něho Rusko na Ukrajině zvítězí. Přitom kdyby Evropané byli schopní vyvinout dostatečný tlak na USA, k takovým potížím by nedošlo. Odmítl na historickém základu, že by Rusové chtěli dobývat baltické země. Ale i tak, prohra Ukrajiny bude znamenat oslabení důvěry v NATO a také ve Spojené státy.

Profesor má za to, že EU a NATO jsou dvě nejúspěšnější instituce v historii, co se společné zahraniční politiky týče. Nicméně evropská zahraniční politika do značné míry závisí na vztahu se Spojenými státy. Pravil, že Evropané přijali svět, ve kterém bezpečnost evropským státům zajišťuje Amerika. „Na oplátku Evropané dělají to, co od nich USA chtějí v oblasti zahraniční politiky,“ poznamenal. Tedy Evropa samostatnou zahraniční politiku nemá. Dle profesora to není zdravý vztah.

Evropa se prý nikdy nestane regionálním hegemonem, bez USA rozhodně ne. USA jsou dle něho lepidlo, které drží Evropu pohromadě, a kdyby se Evropané museli starat sami o sebe, muselo by si například Německo bezpečnost zajišťovat samo a to by vyvolávalo nespokojenost u okolních států. Proto se evropským státům americké zajištění bezpečnosti zamlouvá, neboť mezi sebou nemusí soupeřit a mohou místo toho bohatnout. Jenže to vytváří závislost a nutnost poslouchat USA. Expanze NATO na Ukrajinu je perfektní příklad, míní Mearsheimer, a vzpomenul, jak Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy byli v roce 2008 proti se slovy, že to bude katastrofa, ale USA si prosadily svou. Kdyby tehdy dokázali USA vzdorovat, nebyla by Evropa v dnešních potížích, odhadl ještě.

Více na:

Parlamentní listy

sdílet na

26 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pijack
27. 4. 2024 18:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Lidé netuší? Vidno, že profesůrek Mearsheimer je také Američan. Oni se s těmi geny nadpozemskosti a neomylnosti rodí. Milý profesůrku, jsou na světě lidé, kteří to věděli již od skončení války, když se začaly korporace zase formovat a zakládat spolky, jako je právě EU. Hezky pomalu salámovou metodou. Vy v USA jste vychováváni tak, že Rusko je váš odvěký nepřítel, aniž byste našli jeden důvod proč. Věříte propagandě Hollywoodu a Bílého domu. Je vám natloukána na všech fakultách. A když jste vtrhli do Evropy a začali jste rozšiřovat NATO, tak nejméně 1/2 Evropanů už tušilo, že je zle. Vás prostě nikdo nezastaví, dokud vás nevyhladí do třetího kolena. A když jste oblbli Ukrajince hromadou lží a probouzením fanatizmu, tak my chcimírové jsme věděli dávno to, co vy na svých fakultách objevujete až dnes. Jste hovna a jako s hovnama bude svět s vámi jednat. Na to se spolehněte.

ModrýKlokan
27. 4. 2024 19:05
Odpovědět  Pijack

Skvělej koment. S dovolením podepisuju. Není co dodat.

Martin23
27. 4. 2024 19:26
Odpovědět  Pijack

To je zajímavá metoda.
Vymáchat v tom někoho, kdo má rozumný názor.
Jenom jsem nepochopil, co má být výsledkem?

Pijack
27. 4. 2024 19:35
Odpovědět  Martin23

Výsledkem? Pozastavit se nad tím, že to co lidé v Evropě vědí desítky let si najednou uvědomil i nějaký Američan až tento rok. Nic víc, nic méně.

Tupý hulvát
28. 4. 2024 08:50
Odpovědět  Pijack

Obojí co píšete je lež a přání otcem myšlenky..Tento “profesůrek “na katastrofický výsledek přibližování NATO upozorňuje už dlouhé roky.A že nějací “lidé”v nějakém významném počtu něco vědí nebo tuší je naivní blábol,jen přání,které se skutečností nemá nic společného.Ten pán má na mysli lidi na tzv.západě a pokud si myslíte,že ta banda zmanipolovaných tupců má podobné názory jako vy,jste ,mírně řečeno,naivní.

Jaris
28. 4. 2024 06:51
Odpovědět  Martin23

Tento opozdeny nazor americkeho profesurka, je vlastne noseni drivi do lesa.

Tupý hulvát
28. 4. 2024 08:52
Odpovědět  Jaris

Lžete,tvrdí totéž už roky,že to nevíte o vás hodně napovídá.

Evžen
28. 4. 2024 08:20
Odpovědět  Martin23

Dlouhodobě připravovaný plán oslabit Rusko a jeho rozparcelování na slabé státečky a vydrancování jeho nerostného bohatství…!

27. 4. 2024 23:22
Odpovědět  Pijack

1++++

Jaris
28. 4. 2024 06:49
Odpovědět  Pijack

Bravooo!!!

Janaz
28. 4. 2024 17:40
Odpovědět  Pijack

Výborne zhrnuté.

pedro
28. 4. 2024 22:27
Odpovědět  Pijack

Super, mnoho let můj názor, nejsme příbuzní?

Autor
27. 4. 2024 19:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Evropa bude mít a vlastně má potíže jen díky Americe, která se z ní snaží udělat stejnou kolonii, jako svého času byla Indie, africké země. Jen díky Americe a Anglii byly v minulém století velké války, jen díky Americe umírá spousta lidí každý rok.
Jen americkjými neziskovkami a i jiným způsobem vychovaní zrádci Eropy ji prodávají ji za třicet stříbrných. Jen Amerika vychovává a pěstuje celé státy jako svoje úderné pěsti, vražedný nástroj, jako katy, jen aby vypadala jako nevinný kojenec. Pche.
Jen tupí a hloupí nevědí o Americe, že jsou hlavním zlem v současném světě.
A že jsou nejúspěšnějšími? Protože nejvíce používaly hrubou sílu!! Protože se nikdy neštítily ani vražd kohokoliv, kdo se jim nelíbil. Za jejich hegemonii zaplatilo životy miliony naprosto nevinných lidí, národy hynuly.
“Ami go home”, a vlastně do ři.i s celkou Amerikou, Anglií a celým Západem..

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
27. 4. 2024 22:32
Odpovědět  Peter 008

Já tedy politologova slova nevnímám nijak pesimisticky – naopak.
Rusko na Ukrajině zvítězí.
Prohra Ukrajiny bude znamenat oslabení důvěry v NATO a také ve Spojené státy.
To jsou zprávy snad víc než optimistické.

Ani “…kdyby Evropané byli schopní vyvinout dostatečný tlak na USA, k takovým potížím by nedošlo” – není vyloženě pesimistické, to je prostě realita.
A pokud by Evropa dostala prostor, aby sama konečně doklopýtala k samostatnosti, bylo by to jen dobře.

František
27. 4. 2024 22:53
Odpovědět  Albi

Když vznikla EU, vyděsili se amíci, že stará, technicky daleko vyspělejší, silnější než tehdejší USA, vytlačí ze hry USA, a stane se hegemonem. Proto se rozhodli EU zničit. Dolary zaúřadovaly, a EU se vrhla do vlastní zkázy s nadšením. Padne USA a EU taky. Putin to zařídí.

Jaris
28. 4. 2024 06:57
Odpovědět  František

Myslim si, ze Putinovi na Evrope jako obchodnimu partnerovi zalezi. Nema zajem ji znicit. Evropa si sve problemy musi vyresit sama. Pokud i Macron vypustil neuveritelnou vetu, ze Evropa neni vazalem US, je tu jiskra nadeje, ze Evropa prijde jednou k rozumu.

Pavel z Moravy.
28. 4. 2024 09:42
Odpovědět  František

Myslím si, že je naivní si myslet, že USA pochopí, že jejich role hegemona končí. Takhle ten národ vychovávaný není. Mezi jednotlivci také není možné dosáhnout shody, že jsou si všichni rovni, vždy tady bude skupina lidí co si bude myslet, že je něco více. A to stejné je s národy. Anglosasové a vůbec celý západ se považuje za kvetoucí zahradu a ten zbytek považuje tato banda zdegenerovanců za plevel. A toto v nich výchovou a prostředím roste do nadoblačných výšin. Neočekávejte, že by něco mohli pochopit. To pochopí pouze pár jedinců, kteří na chod společenství nemají zásadní význam. V jednom pravdu má, amíci i evropané zažijí obrovský pád na dno. Nic jiného ale tuto společnost jinak nezachrání. Možná, že to bude znít zle, ale musím to říci – socialismus lidem smrděl, musí ochutnat vůni života i z pekáče kapitalismu. Už se blíží stoleté výročí Velké hospodářské krize a stačí vidět pár filmů zobrazujících tuto dobu. Pak se lehce pochopí co je kapitalismus zač a k jakým koncům jeho řízení vede. Tohle je ale již záležitost omladiny, buď pochopí nebo ne.

Tupý hulvát
28. 4. 2024 09:09
Odpovědět  Albi

Tentokrát tleskám,ten člověk mluví podobně desítky let, měli bychom se mu klanět za odvahu !

Tupý hulvát
28. 4. 2024 09:05
Odpovědět  Peter 008

Zdravím,nechci polemizovat za každou cenu,ale.V každé válce se kromě zabíjení,řekněme běžného,objevují různá zvěrstva.Odpovědí na otázku proč to někteří dělají je PROTOŽE MOHOU.
Myslím,že podobně je to i se státy a dalo by se diskutovat o tom,co by v postavení USA dělala velmoc jiná.Nevím ,naturel,tradice,náboženství,geny,výběr osadníků-emigrantů……

pedro
28. 4. 2024 22:30
Odpovědět  Peter 008

Jednička a sto hvězdiček.

Martin23
27. 4. 2024 19:24
Ohodnotit příspěvek :
     

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“Tak přesně tohle jsem napsal do nějakého příspěvku minulý víkend v reakci na schůzku našeho premiéra a ředitele našich tajných služeb v centrále CIA.
Jakmile padnou zdroje na Ukrajině, tak do role Ukrajiny bude postavena Evropa se všemi důsledky.

Pijack
27. 4. 2024 19:36
Odpovědět  Martin23

Já jsem to samé říkal a psal již v roce 2014, když se vyvolal v Kyjevě majdan.

ijn
27. 4. 2024 22:16
Odpovědět  Pijack

nehádejte kdo dřív co psal,…..ale nevolit nikoho z PSP a EU vyžírků i do EU voleb!!!

TO JE DŮLEŽITÝ SIGNÁL DO VŠECH DALŠÍCH VOLEB V ČR!!!!!!!!!!!!!!!!!!

katango
28. 4. 2024 10:15
Odpovědět  Pijack

Já jsem o tom hovořila už před válkou s naším okresním nejtmanem!

Pravdomluvny
28. 4. 2024 11:16
Odpovědět  katango

Dobře Vy👍😉

Boomer
28. 4. 2024 17:49
Odpovědět  katango

.. ó ano, vzpomínám si, že se tehdy o vás pan hejtman pochvalně zmiňoval… ;o))))

Naposledy upraveno$ s uživatelem$