bloghistorie

Nad předáním Svatovítského pokladu visí stále otazníky

   Již šest týdnů, od 15. března, je k vidění v Drážďanech část Svatovítského pokladu, včetně korunovačního kříže.   Načasování  termínu jeho  „předání“ vyvolalo v naší společnosti silnou kritiku, vznikla petice za jeho navrácení, vyvolalo vlnu  negativních reakcí z řad občanů.

      V této souvislosti  jsem  dne 5. dubna  elektronicky  zaslal   v souladu se  zákonem  o svobodném přístupu k  informacím  č.106/1999 Sb.  šesti různým subjektům dotazy  následujícího znění:  

  1. Na  jakém základě byl  vyzvednut  Svatovítský  poklad  a předán do Německa.
  2. Která  konkrétní  osoba  Svatovítský poklad  vyzvedla.
  3. Která  konkrétní  osoba  předala  Svatovítský  poklad   do Německa. 

  První odpověď jsem obdržel dne 8.dubna od  děkana kapituly Ondřeje Pávka,  sdělující, že „ Metropolitní kapitula u sv.Víta v Praze není povinným subjektem ve smyslu zákona č.106/1999 Sb. Informace proto poskytovat nebude“.

Další odpověď přišla z Kanceláře prezidenta republiky, kde na konci odpovědi bylo doporučení obrátit se právě na  Metropolitní kapitulu u sv. Víta.  Celá odpověď  zaslaná  KPR zní:   „KPR, jakožto povinný subjekt ve smyslu § 2 odst. 1 InfZ, rozhodla, že žádost podle § 14 odst. 5 písm. c) InfZ odkládá, a to z těchto důvodů:

Odůvodnění Podle § 2 odst. 1 zákona InfZ jsou povinné subjekty povinny poskytovat informace vztahující se k jejich působnosti. Podle § 2 odst 1 zákona č. 114/1993 Sb., o Kanceláři prezidenta republiky, KPR zajišťuje obstarávání věcí spojených jednak s výkonem pravomocí prezidenta republiky stanovených Ústavou České republiky, ústavními zákony a zákony a jednak s protokolárními povinnostmi a veřejnou činností prezidenta republiky.

Žadatel žádá informace ke skutečnostem týkajícím se Svatovítského pokladu.

Svatovítský poklad není ve vlastnictví České republiky – KPR, a KPR tak nemá žádné oprávnění se součástmi Svatovítského pokladu jakkoli disponovat a o nakládání se Svatovítským pokladem jakkoli rozhodovat.

KPR tak požadovanými informacemi nedisponuje a z podstaty věci ani disponovat nemůže.

Vlastníkem Svatovítského pokladu je Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze, k tomu vizte i veřejně přístupné informace pod uvedeným odkazem https://cs.wikipedia.org/wiki/Metropolitn%C3%AD_kapitula_u_sv._V%C3%ADta_v_Praze, zejména pak část: „Pražská metropolitní kapitula je vlastníkem vnitřního vybavení katedrály svatého Víta, včetně obrazů, soch, oltářů i náhrobků, a je i majitelem nesmírně cenného svatovítského pokladu. Velmi vzácná je i knihovna pražské metropolitní kapituly, která patří k nejstarším historickým knihovnám v Česku“.

Žadateli se tedy doporučuje obrátit se se svým dotazem na Metropolitní kapitulu u sv. Víta v Praze“.

   V podobném tónu se nesla i další obdržená odpověď, tentokrát od Magistrátu hl.m..Prahy,ve znění:„Povinný subjekt Vám sděluje, že předmět Vaší žádosti se nevztahuje k působnosti Magistrátu hl. m. Prahy, ale spadá do působnosti Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze.

Magistrát hl. města Prahy Vámi požadovanými informacemi nedisponuje a ze zákona ani disponovat nemusí. Podle ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) InfZ platí, že v případě, že se požadované informace nevztahují k působnosti povinného subjektu, tento žádost odloží. Z výše uvedeného důvodu Vás informujeme o odložení Vaší žádosti“.

       Více informací jsem neobdržel ani ve dvoustránkovém rozhodnutí Úřadu vlády ČR ve kterém je  m.j. uvedeno „Předmětná problematika v otázkách č. 2 a 3 žádosti nespadá do působnosti Úřadu vlády, ale primárně se  týká Metropolitní  kapituly u sv. Víta v Praze, jež je vlastníkem Svatovítského pokladu“.

       Žádné odpovědi,  byť zákon  O svobodném přístupu k  informacím  č.106/1999 Sb. termín vyřízení stanovuje,  jsem se nedočkal od předsedy Senátu Miloše Vystrčila a od předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, což mne nakonec , vzhledem k aroganci uvedených osob ani nepřekvapilo.

       Snaha získat základní informace v souladu se zákonem v „mafiánském prostředí“  našeho státu  skončilo  bez úspěchu.  Obdobně jako například v otázce české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu. Zatímco sdělení konkrétní výše finanční pomoci je v Německu záležitostí zcela transparentní, našim daňovým poplatníkům je tento údaj  zastíněn z bezpečnostních důvodů mlhavým oparem. Poněkud zarážející je striktní sdělení Metropolitní kapituly  u sv.Víta v Praze, že  požadované informace poskytovat nebude. V době, kdy senioři jsou  rozhodnutím  Ústavního soudu trvale okrádání  důsledkem  snížení valorizace důchodů, ale církvím  běží náhrady dle původně schváleného zákona.

     Vraťme se na závěr ještě k datu zapůjčení Svatovítského pokladu. Dle kurátora

výstavy Jiřího Fajta  „v jednání bylo  termínů několik, tento se ale z mnoha hledisek jevil jako nejvhodnější“.  Pro mnohé naše občany je ale  spíše  načasování  „předání“ Svatovítského  pokladu   dalším  potvrzením  koloniálního postavení ČR vůči Německu. Podřízenosti Západu, kdy naše země se stala dojnou krávou v odlivu dividend do zahraničí  „napomáhající „  tak dalšímu zadlužování ČR.

   Miroslav Kavij

sdílet na

36 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
27. 4. 2024 12:07
Ohodnotit příspěvek :
     

dnes už nejde o kříž, ale o přežití Slovanů, o jejich mírumilovný přístup k životu, o budoucnost bílé civilizace na planetě Zemi,……pokud válečné zrůdy ženou válku proti RF do systému ze zbrojovek rovnou na bojiště jak skončí střední Čechy Pardubice Vlašim Mošnov a další aglomerace,

počkáme až vojenští “jestřáby” obou stran konfliktu “semelou Hradčany” i s jejich loutkami, budeme čekat až dojdou suroviny, až zbydou v muničácích pouze jaderné zbraně???????????

cool
27. 4. 2024 13:07
Odpovědět  ijn
Pavla
27. 4. 2024 15:57
Odpovědět  ijn

Ono o ten kříž vlastně jde: https://www.youtube.com/watch?v=YU4dBEYd4q4
Rozhovor Hana Blochová – co vlastně kříž pro tuto zemi představuje

zuzana
27. 4. 2024 12:44
Ohodnotit příspěvek :
     

USA zvažují vyslání dalšího vojenského personálu na Ukrajinu

https://aktax.cz/usa-zvazuji-vyslani-dalsiho-vojenskeho-personalu-na-ukrajinu/

Pravdomluvny
27. 4. 2024 12:58
Odpovědět  zuzana

Deset,sto milionů mrtvých nacistů odkudkoliv na čtyři….. MÁLO!!!!!!

Pijack
27. 4. 2024 13:38
Odpovědět  Pravdomluvny

Jsem stejného názoru. Jen ať posílají své občany do masomlejnku. Mrtvý Anglosas dobrý Anglosas 🙂 Přeji Rusům, aby z nich nadělali karbanátky 🙂

Albi
27. 4. 2024 17:07
Odpovědět  Pijack

A ani nebudeme pátrat, je-li takový Anglosas “chcimírek” nebo “chciválečník”.

Pozor – “jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá” Aby se pak třeba z Ruska neozvalo – co Čech, to dodavatel zbraní Zelenskému.

Toncek
28. 4. 2024 09:57
Odpovědět  Albi

..a víte,že je to pravda?,protože berou ze společného, i když bez našeho souhlasu..to máme trest,že tu smečku zločinců tady tolerujeme,..vypadá to,že si vystačíme zcela bez jakýchkoliv soudů,postačí znalost”ententyky”nebo počtů do pěti..zde mi není jasné odkud oplývá takovými znalostmi majster školství,že je proti maturitě z matematiky,ba naopak už není ani potřeba aby nastávající maturanti uměli počítat více než do pěti..

Pravdomluvny
27. 4. 2024 12:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak proč místo planého pindání pseudoprávníci Rajchl a Dostál nezpracují ŽALOBU?!!!!

Jura S
27. 4. 2024 15:21
Odpovědět  Pravdomluvny

Reichovi se sekla kamerka, možná i tiskárna….:-))

Pravdomluvny
28. 4. 2024 06:53
Odpovědět  Jura S

Hlavně držka 😂

Jura S
27. 4. 2024 13:04
Ohodnotit příspěvek :
     

A kdo vlastní “Svatováclavskou korunu” Karla IV ? Diecéze Dolní Řeporyje například ? nebo kdo?… Kterej Posseltův suděták ji vodveze na “bírvest” ?

Pravdomluvny
27. 4. 2024 14:32
Odpovědět  Jura S

Pravé korunovační klenoty jsou dávno fuč díky udavači Havlovi na Hradě českých králů 🤮

Bety
27. 4. 2024 17:40
Odpovědět  Pravdomluvny

Je to možné. Všimla jsem si, že když chytili zloděje (myslím člena ochranky) který kradl
v Havlově vile, v novinách stálo, že mezi jiným byl ukraden starožitný koberec evidovaný jako majetek Pražského hradu. Kdo ví, co se ještě z majetku Pražského hradu kamsi přestěhovalo? Nehledě na to, že tehdy probíhal spor o Svatovítskou katedrálu protože
ji chtěli přesunout z majetku státu komu jinému než církvi. No církev vyhrála, a jak tehdy
zmínil hlavní obránce katedrály, vše co vlastní katolická církev automaticky přechází do vlastnictví Vatikánu. Takže jestli to sedí, tak nám ty korunovační klenoty vlastně už hezky dlouho nepatří.

Markýza
27. 4. 2024 13:16
Ohodnotit příspěvek :
     

„v jednání bylo termínů několik, tento se ale z mnoha hledisek jevil jako nejvhodnější“

Hm….mně by tedy zajímala ta hlediska. Velice by mě zajímala. a proč se jevil 15. březen jako nejvhodnější – a komu se tak jevil.

Jura S
27. 4. 2024 13:19
Odpovědět  Markýza

tak Dofovy narozky…. to se musí oslavit že… někde za “grencema”..

Markýza
27. 4. 2024 17:05
Odpovědět  Jura S

Dolfa měl narozky až 20.

Autor
27. 4. 2024 13:25
Odpovědět  Markýza

Zrádcům. Sudeťákům. Protože oni považují Karla IV. za svého! A my jsme JEN KACÍŘI!
Ovšem zapomněli na to, jak dopadají ti, kdo si neprávem přisvojí nejen klíče, ale i samotné klenoty. Je to vyjádřením toho, čemu se říká prostě a jednoduše revanšismus.
Ani bych s emoc nedivil, ldyby udělali kopii a nesnažili se ji podstrčit.

Jura S
27. 4. 2024 13:33
Odpovědět  Peter 008

Pravej už NIKDY NEDOSTANEME !!!!

Pravdomluvny
27. 4. 2024 14:34
Odpovědět  Jura S

Ten díky udavači Havlovi dávno není!

Pravdomluvny
27. 4. 2024 14:34
Odpovědět  Peter 008

A kde dneska najdeš sedm statečných……
Gabčík, Valčík, Opálka, Švarc, Hrubý, Kubiš , Bublík…..????

Gales
27. 4. 2024 19:32
Odpovědět  Pravdomluvny

Žižka by se s nima nes*al.Ten by si pro to došel ke germánům sám.

Albi
27. 4. 2024 20:04
Odpovědět  Gales

A co je zajímavé – když se to hodí, najednou jsou Češi jen stateční. Už ne kolaboranti a udavači.
Kde asi dnes nechal toho osmého – Čurdu, pozdějším jménem Jerhot?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pravdomluvny
28. 4. 2024 06:54
Odpovědět  Gales

👍👍👍

Markýza
27. 4. 2024 17:07
Odpovědět  Peter 008

Tak či tak, divný to je. A je pravda, že prý nabízeli restauraci kříže, jenže to neklaplo, byl restaturován nedávno. Ale divný to bylo. A pevně doufám, že kletba dopadne rychle a stručně, kdyby měli nějaké zámysle.

Albi
27. 4. 2024 19:58
Odpovědět  Markýza

To jako je vážně položená otázka??? Tebou i Jurou S?
15. března 1939 obsadila německá vojska ČSR!
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/15-brezna-1939-zacalo-nejtemnejsi-obdobi-ceske-historie-119489

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
27. 4. 2024 13:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Vylízaný lampasák sloužil vždycky cizí mocnosti. Jednou zradil, vždycky zradí. Tentokrát pracuje pro někoho, kdo proti nám vede arbitráž. V takovém případě se majetek státu zabaví. Pávek to musí vědět, takže je prokazatelný sluha nějakých gaunerů, kteří si neustále myslí, že nás mohou okrádat do nekonečna. Tuším, že jeho voliči skřípají zuby, ale ještě si pravdu o tomto křivákovi nechtějí přiznat.

Tupý hulvát
27. 4. 2024 14:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Když léta tolerujeme,že korunovační klenoty a další cennosti včetně toho křížku o kterém jsem nikdy neslyšel vlastní parta jakýchsi kněží a to pravděpodobně jen jednoho vyznání,NIC JINÉHO NEŽ ŽE SE NÁM VYSMĚJÍ do ksichtu SI NEZASLOUŽÍME.

Pijack
27. 4. 2024 14:40
Odpovědět  Tupý hulvát

Na ten krucifix taky nejsem zvědavý, ale jde o tu symboliku poddanosti Německé říši. Za kousek železa je mi čuráák Pávek ukraden, ale dobrovolně a oddaně židům a náckům podlézá jako největší krysa bez svědomí. Tento servilní barový seladon je snad symbolem České zrádnosti.

Jura S
27. 4. 2024 15:15
Odpovědět  Pijack

Možná ho posedl ĎÁBEL … pak je třeba využít Boblikovu metodu “Malleus maleficarum” a ohněm zjistiti, kde se v něm ďábel usadil….
Rovněž taky u kněží kapituly…. smilstvo s ministranty je drží v ďáblových rukou a ten je ponoukl předat svaté klenoty českého národa satanům z LGBTgryndýlu, kteří bezpochyby te´d nad nimi páchají bezbožné orgie…

Tupý hulvát
27. 4. 2024 17:08
Odpovědět  Pijack

Psal jsem,že VLASTNÍ i korunovační klenoty!!!

Albi
27. 4. 2024 16:59
Ohodnotit příspěvek :
     

V jednání bylo termínů několik, tento se ale z mnoha hledisek jevil jako nejvhodnější“. Pro mnohé naše občany je ale spíše načasování „předání“ Svatovítského pokladu  dalším potvrzením koloniálního postavení ČR vůči Německu”.

To nepocxhybně je, a nejen pro mnohé občany, ale potvrzovat takový stav občanům za tím rozhodně být nemohl. Ti to vědí i bez laskavého sdělení vlády. Byl to nejspíš důležitý vzkaz.

Svět si neposílá zprávy jen při osobním setkání, telefonem, mailem, dopisy,etc., etc.
Svět je plný signálů (ne těch směšných, premiérských) a náznaků, kterým “zasvěcení” rozumějí a plebsu nepřísluší je znát. Plebs to má považovat a taky považuje za nesmysl, přitom přesně tak to má vnímat – směšná dětská hra..

Takže ta nejdůležitější otázka, která by měla být řešena a vyřešena je:
Kdo rozhodl právě o tomto termínu. Kdo ten termín schválil.
A hlavně – co tím termínem ten “někdo” vzkazoval a komu?

(Pak nebude až tak důležité, kdo ho předal a kdo ho přijal. Ti byli stejně jen dobře prověřenými zástupci bez jakýchkoliv jiných pravomocí.)

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
zuzana
27. 4. 2024 17:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Americké tajné služby: Putin smrt Alexeje Navalného nenařídil

https://aktax.cz/americke-tajne-sluzby-putin-smrt-alexeje-navalneho-nenaridil/

Pravdomluvny
28. 4. 2024 13:18
Odpovědět  zuzana

To jsou novinky 😅😅😅😅

Drak
27. 4. 2024 20:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Odkazovat se na Wikiedii je prostě nehorázné. Podle jakého právního dokumentu se stala církev majetkem národa, který si nárokuje?
Pokud je známo, církev a stát se dohodli, o společné správě Svatovítské katedrály, ne o privatizaci národního majetku.
Svatovítský poklad nikdy nebyl církevní, círvi jej nikdo nedal, ani ho nikde nekoupila , pouze jej spravovala. A když něco spravujete, neznamená to, že ho vlasníte.. Na Wikipedii si může napsat kdokoliv, cokoliv, i “církev svatá”.

Toncek
28. 4. 2024 08:40
Ohodnotit příspěvek :
     

..ano,..podle toho byl náš prezident pasován do funkce Tajného nejvyššího svatého cirkevního hodnostáře v naší zemi..to ale občané naší země nevědí..Cirkev svatá tedy musí podat vysvětlení,jinak se sama znevěruhodňuje,protože se jedná o velmi závažný historický dějinný počin..