politika

Zacharova odsoudila NATO za oklamání mezinárodního společenství

Vojensko-politický blok NATO oklamal země světa, které doufaly v začátek nové etapy vývoje planety – bez bloků a konfrontačních systémů.

NATO podvedlo světové společenství, které doufalo ve svět bez konfrontačních bloků. Oficiální zástupce ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova o tom napsala ve svém telegramovém účtu. 

„NATO oklamalo celé mezinárodní společenství, které doufalo v začátek nové etapy vývoje planety – bez bloků, konfrontačních systémů a hrozeb, že se budou navzájem ničit,“ připomněla. 

Vedoucí představitelé členských států NATO opakovaně prohlásili, že neplánují zvyšovat svůj vliv na východě.

Diplomatka také citovala výňatek z telegramu amerického velvyslanectví v Bonnu ministru zahraničí Spojených států Jamesovi Bakerovi na začátku roku 1990 o projevu německého ministra zahraničí Hanse-Dietricha Genschera.

„Publikované materiály jasně ukazují hrubé porušení skutečné „džentlmenské dohody“ se SSSR o respektování jeho bezpečnostních zájmů a jejich závazků nerozšíření NATO na východ. Otázka je tedy pouze v tom – a byli mezi západními kolegy, kteří uzavřeli „džentlmenskou dohodu”, džentlmeni“? Zeptala se Zacharova.

Zacharova komentovala otázku novináře NBC ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi o slibech NATO nerozšiřovat se na východ. 

https://bit.ly/3gpIPpY

sdílet na