politika

Ve Finsku vyvolalo Putinovo rozhodnutí rozruch

Putin tvrdě požaduje dekriminalizaci lesnického komplexu. Mezi pokyny ruského prezidenta patří – úplný zákaz vývozu surového nebo nezpracovaného dřeva jehličnatých a cenných listnatých druhů.

Podle ruského vůdce „pokračuje praxe vývozu jednoduchých surovin a produktů nízké hodnoty“.

“Navíc to všechno často prochází nejrůznějšími “šedými” nebo otevřeně kriminálními režimy pro vývoz produktů. Jednoduše řečeno – jak se tomu říká? – řídí se pašováním,“ řekl ruský prezident.

Požadoval, aby celý řetězec od těžby dřeva po výrobu hotových výrobků byl extrémně transparentní, aby se „zbavil kriminální složky lesního podnikání a navíc usnadnil práci společností a podniků“.

Hlava ruského státu rovněž uvedla, že systém účtování dřeva a transakcí s ním spojeným by měl začít fungovat v pilotním režimu od 1. ledna 2021 a od 1. července by měl být povinný.

Ve Finsku bylo rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina o zákazu vývozu dřeva označeno za „nepříjemné“, akcie největších finských dřevařských gigantů ve středu na burze cenných papírů Nasdaq v Helsinkách klesají.

Putin uspořádal setkání o rozvoji a dekriminalizaci lesnického komplexu. 

Mezi pokyny prezidenta po jednání patří – úplný zákaz vývozu surového nebo nezpracovaného dřeva jehličnatých a cenných listnatých druhů od 1. ledna 2022, rozvoj podnikání a stimulace spotřeby lesnických produktů ruskou ekonomikou, posílení zaměstnanců.

„Jedná se o nepříjemné rozhodnutí, které vytváří velkou nejistotu pro pracovní prostředí, které ovlivňuje všechny ostatní činnosti,“ řekl agentuře RIA Novosti mluvčí finského sdružení lesního průmyslu Juha Palokangas.

Podle Institutu přírodních zdrojů Finska Luke zvýšilo Finsko v prvních pěti měsících roku 2020 dovoz dřeva o 10% na 5,07 milionu metrů krychlových. Podle údajů za první čtyři měsíce roku je Rusko tradičně hlavním dodavatelem dřeva – 75% všech dodávek. V roce 2019 činil dovoz ruského dřeva 74%.

K 16.45 moskevského času akcie největších finských dřevozpracujících společností klesly na burze v Helsinkách po zprávách z Ruska – Stora Enso poklesla o 1,36%, UPM o 0,15%, Metsä o 0,57%.

https://bit.ly/3ijwYHG

sdílet na