politika

US Space Service: Čína a Rusko „den za dnem“ útočí na americké satelity

První zástupce náčelníka americké služby pro vesmírné operace David Thompson v rozhovoru pro The Washington Post řekl, že Rusko a Čína údajně „den za dnem“ útočí na americké satelity pomocí laserů, radiofrekvenčního rušení a kybernetických útoků.

Zároveň, jak poznamenává autor článku, generál dříve opakovaně odmítl sdělit, zda ČLR nebo Ruská federace provedly útoky na vojenský satelit Spojených států tak, aby mu způsobily kolosální škody. Thompson poukázal na skutečnost, že pokud by k takovému útoku došlo, informace o něm by byly utajeny.

„Číňané jsou ve skutečnosti daleko před [Rukem]. Nasazují operační systémy neuvěřitelnou rychlostí,“ uvedl s tím, že jak Rusové, tak Číňané vytvářejí satelity, které mohou útočit na jiné satelity.

Thompson řekl, že v roce 2019 Rusko údajně nainstalovalo malý satelit tak blízko amerického „satelitu národní bezpečnosti“, že Bílý dům nevěděl, zda útočí nebo ne. Ruská družice se poté posunula o nějakou vzdálenost a zbraň prý otestovala tak, že vypustila malý cíl a následně na něj vystřelila projektil.

“Je jasné, že nám tím Rusové poslali signál,” řekl Thompson.

Dodal také, že Čína v současné době vyvíjí model globálních družicových navigačních systémů, v době kdy „pár stovek“ čínských zpravodajských, monitorovacích a zaměřovacích satelitů bylo vypuštěno do vesmíru, aby pozorovaly jakoukoli část Země.

„Stále jsme nejlepší na světě, samozřejmě, z hlediska potenciálu. Ale rychle nás dohánějí. A pokud se nepřizpůsobíme, do konce tohoto desetiletí budeme mít důvod k obavám,“ uzavřel David Thompson.

https://bit.ly/3olVeiX

sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Milan
4. 12. 2021 01:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak ten optimismus se mi líbí. Obavy, co by se mohlo stát, kdyby je napadlo nějaké kurevstvo, by měli mít už nejméně dva roky a ne až koncem desetiletí.

Anonymní jméno komentáře
4. 12. 2021 08:54
Odpovědět  Milan

Rusko ich aj s Čínou dávno predbehli, len tliachajú do vetra…sú technicky dávno v zadnici…

BB Rad
4. 12. 2021 11:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Zloděj ( Hvězdná pěchota ) řve , chyťte zloděje a přitom mají ruce špinavé od tajných příprav ( a nejen příprav ) na válku ve vesmíru – minimálně od 70-80-ých let
Další z mnoha – Goebbels propaganda News – story.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$