politika

Spočítali to a byli zděšeni: EU kvůli sankcím proti Rusku přišla téměř o 1,5 bilionu dolarů

Jelena Saveleva

Ke konci roku EU vyhodnotila ztráty z vlastních sankcí. Ukázalo se, že jen za plyn přeplatila 185 miliard eur. Navíc na tom nejvíce vydělal zámořský spojenec – Spojené státy. Rusko mezitím zdvojnásobilo dodávky do Asie a úspěšně prolomilo ropný strop, čímž obnovilo příjmy. Celkem Starý svět ztratil téměř jeden a půl bilionu dolarů. A stále častěji se objevují výzvy k ústupu.

Myšlenka přechodu k alternativním dodavatelům plynu se ukázala jako příliš nákladná. Podle Eurostatu dovoz v průměru zdražil na 15,2 miliardy eur měsíčně: 7,7 u zkapalněného zemního plynu a 7,5 u plynovodu. Předtím to bylo 5,9 miliardy: 3,6 – potrubí, 2,3 – zkapalněný plyn.

Za dva roky to bylo 304 miliard, přeplatek – 185. Vyhrály USA a Velká Británie: 53 a 27 miliard eur.

Dříve pocházelo přibližně 40 % plynu v EU z Ruska. Zásoby se snížily čtyřnásobně. Kvůli rostoucím cenám ale Moskva na evropském trhu vydělala dalších 14 miliard eur.

Až 70 % exportu ruské ropy se přeorientovalo do Asie.

„Zdroje energie, které byly dříve posílány do Evropy, byly z velké části přesměrovány na nové trhy. Pokud mluvíme o ropě, asi 20 % objemů, které byly dříve dodávány do Evropy, jsme přesměrovali na jiné trhy – Indie, Čína a další země. Pokud mluvíme o plynu, objemy dodávek do EU byly sníženy o třetinu a část jsme také přesměrovali do Asie. Konkrétně dodávky plynu do Číny loni vzrostly zhruba o 50 % prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře,“ uvedl ruský vicepremiér Alexandr Novak.

Sankce narušily dodavatelské řetězce a zvýšily ceny energií po celém světě. Západ čelí energetické krizi. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat – zrychlující se inflace, vyhlídky na deindustrializaci. Největší ekonomika EU, Německo, utrpěla nejvíce: pokles výroby, recese.

V létě 2022 se podíl Ruska na evropském dovozu ropy, ropných produktů a plynu snížil. EU však prudce zvýšila nákupy LNG. Výsledek: druhé místo za USA s podílem 16 % (dle Kpler).

Letos již EU nakoupila ruský LNG v hodnotě 6,1 miliardy eur, vypočítal Eurostat. Největšími odběrateli jsou Španělsko a Belgie, které zvýšily dovoz o 50 % (podle Institutu pro energetickou ekonomiku a finanční analýzu IEEFA). Od ledna do října Madrid koupil 5,21 miliardy metrů krychlových, Brusel – 3,14. Francie je také na špici.

Podle nevládní organizace Global Witness jsou Španělsko a Belgie v dovozu ruského LNG na druhém místě za Čínou. To analytiky velmi překvapilo.

“Tolik úsilí bylo vynaloženo na to, abychom se zbavili plynovodu z Ruska – jen abychom ho nahradili LNG, — řekl Jonathan Noronha-Gant, specialista na fosilní paliva z mezinárodní nevládní organizace Global Witness. — Evropské společnosti stále posílají miliardy do Moskvy.”

Hysterie roste

Ať je to jak chce, zkapalněný plyn stále nenahradí potrubní plyn. LNG je mnohem dražší a vyžaduje odpovídající infrastrukturu. EU nemá dostatečnou kapacitu pro skladování a příjem takového paliva.

A nejednou se EU musela potýkat s nestabilitou dodávek. Když ceny plynu v Evropě klesnou, LNG okamžitě proudí na asijský trh. Z tohoto důvodu dovoz v červenci klesl na téměř dvouleté minimum. Dopravci plynu plují tam, kde víc platí.

A celosvětová poptávka roste. Environmental Investigation Agency (EIA) odhaduje nárůst o 16 % do konce roku 2024. Zdá se, že Evropa si postupně uvědomuje, že se ve svém boji proti Moskvě zahnala do kouta.

Německý kancléř Olaf Scholz v prosinci nečekaně obvinil Rusko z přerušení dodávek do EU. Absurdita tohoto tvrzení jen naznačuje rostoucí paniku mezi západními politickými elitami. Moskva vůbec nemůže za to, že Berlín přišel o polovinu dovozu a celá Evropa o 120 miliard metrů krychlových.

V reakci na prohlášení Scholze Vladimir Putin poznamenal, že Rusko navzdory současným geopolitickým okolnostem nadále pokračuje v dodávkách do Evropy, protože Gazprom je spolehlivý partner.

„To, že Evropa nedostává dostatek plynu, je jejich problém, kupodivu se snažili svalit vinu na nás, že my něco neprodáváme. To je úplný nesmysl, protože my jsme neuzavřeli plynovod Jamal-Evropa, to udělalo Polsko. Druhou větev plynovodu přes území Ukrajiny jsme neuzavřeli my, to udělala Ukrajina. My jsme nevyhodili do povětří Nord Stream a částečně Nord Stream 2. S největší pravděpodobností to udělali Američané nebo to udělal někdo jiný na jejich popud,“ zdůraznil ruský prezident.

Hysterie Západu je pochopitelná: nejde jen o plyn. Ruské ministerstvo zahraničí odhadlo celkovou ztrátu EU na 1,5 bilionu dolarů. A to jsou podle zástupce ministerstva Alexandra Gruška stále „nejskromnější výpočty“.

Centrum pro evropská studia Wilfrieda Martense připomnělo, že v loňském roce EU vyčlenila na energii více než 600 miliard eur jen ve spotřebitelských dotacích. To pomohlo udržet řadu energeticky náročných podniků, ale například výroba oceli v EU klesla v roce 2022 o 11 % a stejně i letos.

Není žádným překvapením, že Berlín čelí první recesi za tři desetiletí. Podle ekonomů kolaps německého průmyslového modelu stáhne dolů celou střední a východní Evropu.

https://1url.cz/fuhKF

sdílet na

12 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
19. 12. 2023 00:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Z čeho jsou proboha zděšeni? Vždyť agenda 2030 má do r. 2030 přijít eurosajuz na více než 100 bilionů (tuším že 136 bilionů) euro a agenda 2050 do r. 2050 na více než 600 bilionů – míněno ještě navíc, takže od ted dohromady přes 700 bilionů. Takže co je proti tomu nějaký jeden a půl bilionu…
P.S. A tohle (myslím eurosajuz) nám chce vládnout. Tedy už částečně vládne. Ted ještě odstranit právo veta a je hotovo.

Pedro
19. 12. 2023 05:01

Klasika, Evropští občané platí válku Američanům a tvrdě vykrvácí. Není větší zmrdzemě ve vesmíru, než je Amerika.

Jaris
19. 12. 2023 07:11
Odpovědět  Pedro

A samozrejme take Izrael, ktery tvori s USA spojene nadoby. Oba staty po sobe zanechavaji hory mrtvol, znicenou infrastrukturu a zaroven miliony sirotku, vdov a invalidu. Necht jsou tyto asocialni staty navzdy proklety!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
19. 12. 2023 11:55
Odpovědět  Pedro

Směska idiotů z EU zase vyhlásila,už dvanáctý,balíček sankcí na Rusko.Prej se z Ruska nesmí dovážet diamanty a drahé kamení.

janle57
19. 12. 2023 10:19

Veškerá bída většiny lidí v současné době má svůj původ v protiruských
ekonomických sankcích,které vymyslel,jako bič na většinu obyčejných lidí,
žalář národů,zvaný EU,proto všichni blahoslavení chudí duchem budou
volit do europarlamentu zase ANO,SPOLU,Piráty a ostatní vlastizrádnou
pakáž,která jim připraví život ještě mnohonásobně horší.

PENNYS
19. 12. 2023 08:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Spočítali to a byli zděšeni: EU kvůli sankcím proti Rusku přišla téměř o 1,5 bilionu dolarů?????
a bude to eurosojuz stát mnohem víc!!!
19. prosince 2023, 09:38 — Veřejné zpravodajství — OSN
Tankery na zkapalněný zemní plyn (LNG) mění své trasy a vyhýbají se trasám přes Rudé moře kvůli útokům Húsíů z Jemenu, uvádí Bloomberg Rusko navrhuje severskou cestu, kterou ovládá, jestli na to EU přistoupí Rusko opět na debilitě EU VYDĚLÁ!!! uRÁÁÁÁÁÁ

Slovan
19. 12. 2023 08:09
Odpovědět  PENNYS

…..a my to všichni zaplatíme.

unor 2022
19. 12. 2023 08:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyz to ridi profesori typu P. Fiala neni se co divit.

unor 2022
19. 12. 2023 08:28
Odpovědět  unor 2022

Az se deni vrati do normalu, nemeli bychom mu fyzicky ublizovat. Pouze vystrelit na Mesic odkud podle vseho spadl.

katango
19. 12. 2023 10:34
Odpovědět  unor 2022

Jak neměli bychom mu fyzicky ubližovat? Poslat ho do manuálníá práce, TO by bylo ubližování. Pár facek je proti tomu úplný nic.

Laco
19. 12. 2023 09:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Nic sa nestratilo, vsetky zdroje sa prelievaju korporaciam a jednotlivcom na ich komfortnu existenciu.
policia/rozviedka/vojsko/sudcovia na vsetko z vysoka serie, lebo su tiez pesiakmi a poserovia

Pavel z Moravy.
19. 12. 2023 10:03
Ohodnotit příspěvek :
     

To je vše jasný a předem daný scénář. Co je největší síla bankovního sektoru, který celou tuto prohnilou společnost řídí. Když banky drží dluhy jednotlivců a hlavně dluhy jednotlivých zemí, tak tato tzv. elita má vše pod kontrolou. Proč nás takhle naše banda škůdců zadlužuje by mělo být jasné i dětem školního věku. Dluhy jsou jejich aktiva. Kapitalismus a jeho páníček bankovní sektor je to nejzku..enější beranidlo, které člověk vynalezl. Ale nemyslící tvor, človíček našeho věku to většinou nechápe. Nač jsou člověku všechny ty znalosti všeho kolem, když nechápe tuto jednoduchou rovnici. Někdo vás chce zadlužit = aby vás vlastnit. Kurdyna, kde se ztratil rozum a normální myšlení populace? Asi ten rozum spadl do šourku a vagíny, jinak to nevidím. A lidé si ještě nechají ty největší zaprodance ve svých zemích u moci, aby je mohli tito grázlíci ožebračovat a zadlužovat. To jde již mimo normální chápání. Asi se ale nenarodili všichni s tím, že Myslím, tedy jsem.