politika

Spleť podivných událostí kolem Číny a Ruska

Historické náprstky

Přejdeme dnes ke konspiračním teoriím? Vidím, že souhlasíte, takže nejprve začněme seskupováním faktů a událostí. Je to velmi obsáhlý a důkladný „materiál“ analytiků a dobrých lidí celého světa. Mluvíme o Číně a jejím atypickém způsobu vedení současné politiky. Vždy neuspěchaná a opatrná Podnebeská říše začala v posledních několika měsících dělat podivné věci, které zmátly mnoho odborníků. Jako by někam spěchala…

Soljanka

Začněme těmi nejvíce rezonantními událostmi posledních týdnů. 

Západní tisk napůl v mrákotách se snaží uvést do souladu následující:

  • demonstrativní nepřítomnost Kormidelníka Si na schůzce G-20 (kde Spojené státy, Indie a Arabové torpédovali projekt „Jeden pás, jedna cesta“ vytvořením nového dopravního koridoru do Evropy);
  • Si Ťin-pchingovo neméně demonstrativní pohrdání „týdnem vysoké politiky“ Valného shromáždění v New Yorku;
  • Čínský ministr zahraničí Wang Yi také ignoroval Valné shromáždění OSN, zrovna v den zahájení přiletěl na neplánovanou návštěvu do Ruska a uspořádal několik jednání o vojensko-politické spolupráci (a na jednání o „regionální bezpečnosti“ s Nikolajem Patruševem nezapomněl “přivést” předsedu Národní rady bezpečnosti Mongolska Enkhbayara). A aby potvrdil přijatá rozhodnutí, změnil plán návštěvy a spěchal do Petrohradu na setkání s Putinem;
  • Předtím šéf čínské zahraniční politiky Wang Yi strávil 12 hodin intenzivními konzultacemi na Maltě s americkým poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem. Výsledky konzultací o Tchaj-wanu a Ukrajině hodnotí tisk obou zemí diametrálně odlišně a protichůdně;
  • „Ohlušující facka“ – to jsou titulky o slavnostním příjezdu syrského prezidenta Bašára al-Asada do Pekingu s jeho krásnou manželkou na zahájení Asijských her 2023. Aby „nedošlo k nějakému nemilému překvapení“, host z Damašku přiletěl speciálním letem «Air China».  Program návštěvy zahrnuje: návštěvu několika měst Podnebeské říše (shodou okolností průmyslových center čínského vojensko-průmyslového komplexu) a osobní setkání se Si Ťin-pchingem;
  • Byly potvrzeny následující rezignace vysoce postavených představitelů ve vedení ČLR: Ministr zahraničí Qin Gang, který zmizel v červnu, je obviněn z implicitní špionáže a ohrožení národní bezpečnosti kvůli „sexuální historii“ ve Spojených státech, kde byl velvyslancem. Zapletl se tam s „agentem britské rozvědky“ populární hongkongskou televizní moderátorkou Fu Xiaotiana.  Podle zvěstí v čínském segmentu internetu mohl Qin Gang předávat data o raketových silách Národní osvobozenecké armády Číny;
  • Ve stejné době v těchto raketových silách čínské armády (obdoba našich strategických raketových sil) skončila totální čistka; za záhadných okolností „náhle zemřel“ zástupce velitele a jeho přímý nadřízený (generálporučík Li Yuchao) okamžitě zmizel z radaru. Stejně jako ministr národní obrany generálplukovník Wei Fenghe, proti kterému bylo z nejasných důvodů zahájeno řízení.
  • Majitelem „červeného tlačítka“ se stal osobní a oddaný spolubojovník Kormidelníka Si, nový velitel Raketových jednotek generálplukovník Wang Houbin (tentýž, který 2. října 2021 vydal rozkaz zneškodnit jadernou ponorku “Connecticut” Námořnictva Spojených států, tehdy jako zástupce velitele Námořních sil Číny). Jeho zástupcem (politickým komisařem) byl jmenován generálplukovník, člen ústředního výboru Komunistické strany Číny Xu Xisheng, další „jestřáb“ a strážce (opričnik) Si Ťin-pchinga, který v letech 2021-2022 k dokonalosti vyčistil „stranu kompromisu s Amerikou“ v čínské armádě.
  • Zatím na úrovni fám, ale z veřejného prostoru byli „odstraněni“ – šéf vojenské stranické kontroly Zhang Shenmin a náčelník generálního štábu Liu Zhengli. Na akcích, kde měli být podle statutu (přidělení první a další námořní vojenské hodnosti), byli místo nich přítomni: organizátor tchajwanské blokády 2022 politický komisař He Weidong a admirál Miao Hua, hlavní podporovatel tchajwanské vyloďovací operace.
  • Pokud Spojené státy nepřestanou uvalovat sankce a budou pokračovat ve vojenské pomoci Tchaj-wanu, Peking zcela omezí export celé řady kovů vzácných zemin (70-90 % světové produkce). 1. srpna přišlo varování: gallium a germanium, tak důležité při výrobě mikročipů, zůstanou na území Říše středu „z důvodů národní bezpečnosti“.

K čemu to je?

V seznamu lze pokračovat. Stejně jako Čína zpřísňuje policejní a sledovací režim v Hongkongu, stále častěji provádí námořní cvičení kolem Tchaj-wanu s postupným zapojováním nových velkých formací převelených z hlubin země. Znásobuje financování programů stavby lodí a hypersonických komplexů, vydává tvrdá zahraničněpolitická prohlášení a vede jednání, která byla dříve v zásadě nemožná.

A čím více se vlna čistek prohání čínskou armádou a Komunistickou stranou a vyřazuje poslední „mírumilovné Komsomolce“, tím více je jasné: Si Ťin-pching se rozhodl hrát ve velkém.

První zásadní otázka se týká Tchaj-wanu, to je pochopitelné. Volby se tam mají konat 13. ledna 2024, ale konzervativní politická strana Kuomintang, která má všechny šance na vítězství, pochybuje, že jí umožní dostat se k moci. 

Prohlášení oficiální Tchaj-peje nám dovoluje tvrdit: v čele vzbouřeného ostrova nebudou žádné pročínské nálady a politické síly, vládnoucí Demokratická pokroková strana raději provede vojenský převrat, než by přešla do opozice. A co Čína? Kormidelník Si je překvapivě spokojen s oběma scénáři.

Všechny manévry Pekingu kolem Tchaj-wanu naznačují, že aktivní akce (demonstrační nebo ustavení blokády) začnou ihned po volbách. Nebudou namířeny proti tchaj-wanským nacionalistům ani na podporu Kuomintangu, ale stanou se hlavním prvkem… vnitroamerických bakchanálií roku 2024 – voleb tamního prezidenta. 

Siova demonstrativní neochota všimnout si Bidena nebo osobně přijmout někoho z jeho gangu je interpretována jednoznačně, je to signál pro všechny ostatní politické síly ve Spojených státech. Vyměňte vedení Bílého domu a pak se uvidí.

Loutkaři co stojí za Bidenem se také cítí nepříjemně, Yankeeové nejsou ani teoreticky připraveni na totální konflikt v jihovýchodní Asii, nezvládají ani postupnou eskalaci. 

Adekvátně reagovat na drzé útoky Číňanů v Tchajwanském průlivu znamená získat spolu s nevyřešenou ukrajinskou krizí další bolehlav s nejasnými vyhlídkami pro předvolební kampaň. Bezmocně zatřepe senilní pěstí: “Uvidíme se tam!”, ovšem bez skutečných vojenských příprav se stane terčem posměchu, přejde ke skutečné eskalaci… a proč proboha, když stokrát mluvil o podpoře „územní celistvosti“ Jedné Číny.

Poté, co byla komunistická strana (a nyní také Národní osvobozenecká armáda) zcela očištěna od mírumilovných osobností vlivu, lhostejnost zahraniční politiky Si Ťin-pchinga k jakékoli komunikaci s Bidenem říká: pánové republikáni a pane Trumpe osobně, současná administrativa se nedočká žádné ohleduplnosti, nedostane žádnou (ani nepřímou) podporu z Číny. Peking se rekordním tempem zbavuje amerických státních dluhopisů (mínus pro Bidena), zavádí protisankce (další mínus) a bez váhání zavede blokádu Tchaj-wanu (naprosté selhání Bidena).

A aby byly volby v USA zábavnější, Kormidelník Si se demonstrativně spřátelil se všemi „tyrany“ planety. Ať se Biden, aniž by se probral, ospravedlňuje, jak se Rusku a Íránu, KLDR a Sýrii podařilo dostat z brilantní izolace, proč se Arabové smířili s Peršany, v jaké pozici stojí před Velkou zdí NATOvské Turecko. Ať se podíváme jakýmkoli směrem, všechno je proti Bílému domu současného složení, ztratili poslední páky vlivu na Peking. A pokud začne krize s naftou (Čína jako šílená začala skupovat všechny světové zásoby pro rok 2024) nebo s kovy vzácných zemin pro výrobu mikroelektroniky, bude to poslední dědova píseň.

Už byl informován v ranních novinách: šéf čínské diplomacie Wang Yi po schůzce s tajemníkem Rady bezpečnosti Ruské federace Nikolajem Patruševem přímo hovořil «o připravenosti Pekingu nejen podporovat společné projekty s Ruskem, ale i sdílet další zahraničněpolitické názory našeho přítele»,“ konec citátu. 

Specifika takového nového přístupu budou formalizována po říjnovém setkání lídrů obou mocností, Putina a Si Ťin-pchinga, na fóru “Jeden pás – Jedna cesta”. Poté, co hlavní důvěrník Kormidelníka Si pompézně a jednoznačně pronesl tak nebezpečná slova pro Západ, prodloužil svou oficiální návštěvu Ruska o další den kvůli „dalším konzultacím o strategické bezpečnosti“.

Hoďme si mincí

Neurazím se, pokud někdo má nutkání být sarkastický. Možná považovat Čínu za přítele a spojence Ruska v dané situaci je lehkomyslné, proto navrhuji přehodnotit fakta a události před vytvořením konečné konspirační verze Velké hry zahájené Pekingem. 

Takže když se v Saúdské Arábii v Džiddě nedávno sešla nějaká podivná sešlost, aby „diskutovala o míru na Ukrajině“ bez účasti Moskvy, čínští soudruzi s námi uspořádali dlouhé telefonické konzultace na úrovni velvyslanectví a vlády. Jejich výsledkem bylo, že tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace Patrušev pozval šéfa ministerstva zahraničí ČLR do Ruska na „bilaterální konzultace o strategické bezpečnosti“, uvedlo čínské ministerstvo.

Peking odolává silnému informačnímu a diplomatickému útoku, Západ polonáznaky vyhrožuje trestem v případě setkání Putina a Si Ťin-pchinga mimo „izolované Rusko“. Ale Číňané dříve než Moskva klidně hlásí: Návštěva Vladimira Vladimiroviče v Pekingu se s větší pravděpodobností uskuteční, než že selže. 

A poté Wang Yi odjíždí na Maltu a stráví tam přesně půl dne rozhovory s Američany o „strategické bezpečnosti“.  A jakmile pravá ruka Kormidelníka Si opustí zasedací místnost, čínské ministerstvo zahraničí hlásí: “Cesta soudruha Wanga do Ruska je potvrzena.”

Vypadá to, že Rusové dostali jakýsi návrh od poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jakea Sullivana (hlavního šéfa Ukrajiny v administrativě Bílého domu) a čínský posel odjel do Moskvy. 

A jeho zástupce Ma Zhaoxu ve stejnou dobu zahajuje v Pekingu intenzivní konzultace s naším velvyslancem Igorem Morgulovem.  Informace o tom je vágní a zjednodušená, okruh otázek je bezprecedentně široký: od týdenní návštěvy Kim Čong-una na Dálném východě až po spolupráci v oblasti vojenských technologií, které „podporují základní zájmy každé země“.

Ale vraťme se do Moskvy a Petrohradu, kde Wang Yi pracoval jako včelka, aniž by se zabýval Valným shromážděním OSN. Jednou věcí si můžeme být jisti – „strategické partnerství“ Ruska a Číny se točí kolem vypracování konsolidovaného postoje k možnému nevhodnému chování Spojených států v období volebních kampaní jak v Evropě, tak i na Tchaj-wanu. Demokraté dnes vypadají jako krysa zahnaná do kouta a rozkol ve Straně také není tajemstvím. Proto budou bojovat za „svobodu demokracie“ ve světě do posledního domorodce.

Co mohl pomatený Bílý dům a hlavní ukrajinský „jestřáb“ Sullivan nabídnout vyslanci Kormidelníka Si? S největší pravděpodobností … co nejdříve nabídnout Rusku (prostřednictvím Číny) příměří nebo zmrazení maloruského konfliktu. Gang Bidena se opravdu nechce vrhnout do volební kampaně s takovou zátěží na krku, zvláště na pozadí naprostého selhání „protiofenzívy“ a strachu z odvetného úderu ruské armády podle všech zákonů vojenského žánru. Čekat do Nového roku příznivé počasí na stepích Tauridy nelze, volební program se formuje už nyní a osud Ukrajiny je v něm klíčový a velmi toxický.

Zelenskij ve svém zmateném projevu k Valnému shromáždění nervózně nechal uniknout, že si „uvědomuje pokusy uzavřít nějaké stínové dohody v zákulisí“ a vyzval své spojence k jednotě a „otevřeným řešením“. 

No, na pozadí „vřelého přivítání“, které pro něj požehnaná Amerika připravila, je čeho by se měl bát. Máme zde vyšetřování The New York Times o ukrajinských lžích ohledně zabití „mírumilovných civilistů“ v Konstantinovce během návštěvy Blinkena, smutné prognózy vojenských vyhlídek a odmítnutí Kongresu přijmout rozpočet pomoci na rok 2024.

Nejdiskutovanější však byla nepřítomnost Wang Yi a Si Ťin-pchinga na Valném shromáždění, setkání Wang Yi na Maltě se Sullivanovou delegací a následný obrat na Moskvu. 

Na pozadí polské agresivní demarše proti ukrajinskému obilí a uprchlíkům to vypadá jako skutečná konspirační teorie s cílem, jak se zbavit neoholeného lůzra v teplákách a špinavé vojenské mikině. A když včera otevřeně vystoupila Evropská unie na straně Poláků, Slováků a Maďarů… začíná to mít nahnuté.

V zásadě můžeme konspirační teorie odložit a prostě prolistovat hlavní „neoficiální hlásnou troubu“ Komunistické strany Číny – «South China Morning Post», která pečlivě přetiskla oficiální zprávy svého ministerstva zahraničních věcí. 

Dokonce i havran na cimbuří Velké čínské zdi si dělal legraci z absurdity vysvětlení Wang Yiovy návštěvy z pohledu klasické diplomacie Podnebeské říše. Ukazuje se, že naléhavý přílet do Moskvy po setkání na Maltě „byl rutinní a týkal se diskuse o možné návštěvě Vladimira Putina v Pekingu“. Na což čínští anglicky mluvící trollové okamžitě řekli: čtyři dny diskutovat o návštěvě ne prostřednictvím kanálů ministerstva zahraničí, ale se „stínovým kardinálem“ Patruševem je nesmysl. A dokonce společně i s Mongoly…

Druhý aspekt. Návštěva Ruska byla dohodnuta téměř okamžitě po setkání se Sullivanem, což znamená, že se Američané rozhodli nabídnout Rusku v konfliktu určité ústupky. V čínské tradici diplomacie není zvykem být „černým poslem“, ale příliš dlouhý pobyt Wang Yi v našich Bohem chráněných zeměpisných šířkách ukazuje na vypracování konsolidovaného rozhodnutí Ruska a Číny o určitých návrzích Bílého domu nebo kohokoli jiného kdo řídí tamní loutku. Soudě podle usměvavých tváří Wang Yi a Vladimira Vladimiroviče… odpověď Moskvy byla obdržena, jasně probrána na nejvyšší úrovni a odjíždí do Nebeské říše ke schválení soudruhem Si.

V čem je tedy „konspirační teorie“? Je to otázka personálního obsazení. Ne čínského, ale amerického. 

Včera generál Mark Milley rezignoval na funkci předsedy Sboru náčelníků štábů USA. Na jeho místo byl jmenován a Senátem potvrzen afroameričan Charles Brown. Osoba zastávající tuto funkci je považována za nejvyššího amerického vojenského velitele a hlavního vojenského poradce prezidenta.

Charles Brown je vojenský pilot, náčelník štábu amerického letectva. V letech 2018-2020 velel americkým vzdušným silám v Pacifiku. Ostřílený „Tichooceánec“, který má stejný vztah k plánování pozemních operací kontinentálního typu jako zbožný Žid k božské liturgii. 

Podle všeobecného mínění amerických vojenských analytiků toto jmenování znamená, že Spojené státy odcházejí do indicko-pacifického regionu se svými hegemonickými projekty na omezení Číny. 

Co bude dál si sami … domyslete.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/LuELa

sdílet na

16 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Gales
23. 9. 2023 09:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Havran na cimbuří Velké čínské zdi.To je dobré.Je to něco jako Pávek na hradě.

Putinovec
23. 9. 2023 09:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Když je krysa v koutě a čeká jí deratizace , tak nejvíc kouše . Takže můžeme v krátké době očekávat náhradu , za odpískávanou banderovskou ideologii . Něco takového , co telátka po celém světě přinutí ještě více nemyslet .

Pavel z Moravy
23. 9. 2023 10:17
Odpovědět  Putinovec

Telátka se ale za své nemyšlení nestydí a o tom to je.

Slovan
23. 9. 2023 11:19
Odpovědět  Putinovec

……krysy už jsou tady, je jich plno všady……

23. 9. 2023 12:48
Odpovědět  Slovan

Aj u mě nějaké podivné události. Také na tebe pod některými články, když tam napíšeš komentář klineš na přidat komentář, namísto zveřejnění, vyskočí
toto?

69 KOMENTÁŘE

Na webu došlo k závažné chybě.
Další informace o řešení potíží s WordPressem.

Možná se odpověď ani nedozvím. Že až to odkliknu, tak na mě zase vyskočí, že došlo k chybě. Žeby nějaká nová finta? Nebo fakt došlo k chybě? Uvidím.

23. 9. 2023 12:50

Tak se to tu vyplesklo. A u půlky článků “došlo k chybě”. To jsem blázen…

23. 9. 2023 13:13

A právě jsem zjistil, že když udělám kopanec a chci ho opravit a kliknu si na “spravovat komentář” a opravím si to, tak na mě vyjede že duplicitní a nejde to. Tak musím kliknout na zrušit a vypleskne se to i s tou chybou jak to bylo. Taky ti to tak blbne?

ModrýKlokan
24. 9. 2023 01:03

@ Milan

Čau, taky mi to někde dělá…

Pavel z Moravy
23. 9. 2023 13:52

Nu, já mám podivný pocit, že jsou to články, které by asi neměly být komentovány, neb to není to pravé ořechové. Ale budu doufat, že se mýlím a manipulátorům je již odzvoněno. Škůdce zemské musí totiž strašlivě sr.át, že zde v republice je ještě poměrně dost lidí, kteří jim ty prasárny a propagandu nežerou a řídí se svojím myšlením. Na změnu jich zatím sice dost není, ale víš jak to musí ty podpindosy srát, kolik lidí je má u prd.ele.

josef
23. 9. 2023 23:53
Odpovědět  Pavel z Moravy

Něco podobného jsem již řešil. Vytvořil jsem klasický soubr … .txt, kde si editor nevytváří značky a překopíroal. V 99 % se to chytlo. Je to tak troch na dlouhé “lokte”.

Slovan
23. 9. 2023 20:48

Milane vyskakuje to na mě také,myslím už ze včera. Měl jsem nerva. Teď to vypadá OK. To samé mi dělalo na PP před 3-4 dny tóže. Asi martani.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
23. 9. 2023 21:20

.. to je známý postup, DoS nebo DDoS útoky, snadnější než patálie s oficiálním zákazem.

Albi
24. 9. 2023 03:22

Ty podivnosti jsou už od včerejška. Zajímavé na tom je, že ty “chyby” pokračovaly od nových kometářů i směrem zpět!!! – a bralo to všechny články – zkontrolovala jsem tak 2 – 3 dny zpět, pak jsem to vzdala.
A ještě divnější – nový článek,1 – 2 komentáře a konec – došlo k chybě.
A ještě dnes dopoledne některé články pořád hlásily závadnou chybu. Jak teď, nevím, už na tom nezíleží, vracet se nikdo nebude.

konzerva
23. 9. 2023 13:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Na Ukrajině byl zničen tank Leopard 2 i z posádkou od Bundewehru žádní žoldáci. Těžce zraněný řidič tanku než zemřel tak vypověděl, že jsou z armády před velitelem skupiny a lékařem. Jinak ostatní členové posádky zahynuli při zásahu tanku.
https://ria.ru/20230923/tank-1898197755.html

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jsladin
23. 9. 2023 13:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak jak sleduji, tak už si ani na pokecu nepokecáš. Na dřívější články nelze reagovat, co to sem vlezlo za cenzora?

Slovan
23. 9. 2023 20:53
Odpovědět  jsladin

Za to může ta rakušanovo kampááááňň. 🤣🤣🤣🤣