blogKrize UKRAJINApolitika

Sankce fungují! jásá Lipavský. Ale z Ukrajiny jde jiný hlas

České ministerstvo zahraničí prohlašuje, jak těžce dopadají ekonomické sankce na Rusko. „Kreml o dopadech sankcí lže, jelikož na ruskou ekonomiku dopadají tvrdě. Cílem sankcí je zastavit Putinovu agresi,“ uvádí Lipavského ministerstvo. Jak to se sankcemi je? Už v červnu Vladimir Putin řekl, že sankce problémy způsobují, nicméně má za to, že kvůli nim bude Rusko samostatnější a nezávislejší. A podle posledních zpráv sice Rusové rozebírají letadla na součástky, ale turecké banky se připojily k ruskému platebnímu systému a i dle poradce prezidenta Volodymyra Zelenského jsou západní sankce na Rusko nedostatečné a v současné podobě jde z fosilních paliv Kremlu víc peněz než kdy jindy.

Včera ministerstvo zahraničí vedené Janem Lipavským vydalo silné prohlášení, že sankce vůči Rusku fungují a že Kreml lže, když tvrdí, že se ho sankce nedotýkají. „Sankce proti Rusku fungují! Poté, co Putin zahájil nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu, uvalila EU na Rusko řadu nových sankcí. Kreml o dopadech sankcí lže, jelikož na ruskou ekonomiku dopadají tvrdě. Cílem sankcí je zastavit Putinovu agresi,“ uvádí ministerstvo, spolu s tvrzením Světové banky, že ekonomika Ruska se v roce 2022 propadne nejvíce od zhroucení Sovětského svazu.

Ruský prezident západní sankce komentoval již v polovině června a prohlásil, že západní sankce selhaly v tom, co měly způsobit, totiž destrukci ruské ekonomiky. Ruský ministr hospodářského rozvoje ovšem podotkl, že hrubý domácí produkt tento rok poklesne o 7,8 % vzhledem k tomu, kolik firem se z Ruska stahuje a skeptický pohled na vývoj ruského hospodářství měla i předsedkyně Ruské centrální banky.

Putin ovšem podotkl, že sankce především poškozují ty, kdo je schválili, zvláště Evropská unie tím podle něho spáchala „ekonomickou sebevraždu“ omezením dovozu plynu a ropy, na které podstatná část EU závisí. Také uznal, že západní sankce představují pro Rusko problém, nicméně je toho názoru, že z dlouhodobého hlediska bude Rusko silnější. „Co je pro nás důležitější? Být nezávislí, samostatní a zajistit svůj budoucí rozvoj? Nebo mít dnes kartonové obaly?“ řekl ruský prezident (jednalo se o narážku na nedostatek papíru a kartonu).

Pokud jde o další dopady sankcí, agentura Reuters včera informovala, že Rusové rozebírají některá svá civilní letadla na součástky. A to včetně největšího a nejstaršího ruského dopravce Aeroflotu. Dle čtyř zdrojů ze sektoru leteckého průmyslu v souladu s doporučeními ruské vlády použijí ruské aerolinky součástky z jiných strojů na udržení ostatních v chodu. Nové součástky nemohou kvůli sankcím nakoupit a ze stejného důvodu ani nechat provést na letadlech údržbu.

Dle těchto zdrojů Rusové rozebrali alespoň jeden Suchoj Superjet 100 a jeden Airbus A350, oba z flotily Aeroflotu. Airbus byl prý skoro nový. Většina ruských civilních přepravních letadel je západní provenience. Vybavení pak Rusové přesouvali i z některých Boeingů 737 a Airbusů A320. I Suchoj Superjet je dost závislý na součástkách vyráběných v zahraničí a v jednom případě už došlo k náhradě motoru z jiného stroje. Dle západních expertů je jen otázkou času, než budou ruská letadla zkanibalizována na součástky a do roka prý bude problém udržet je v chodu, i přes vysoké schopnosti ruských mechaniků.

Celkem 80 % flotily Aeroflotu dle Reuters tvoří Boeingy a Airbusy, tedy 134 Boeingů, 146 Airbusů a k tomu 80 Suchojů. Dle výpočtů agentury 50 letadel od konce července vůbec nevzlétlo. Tři ze sedmi Airbusů A350 Aeroflotu pak prý nevzlétly už tři měsíce. Jak ovšem jeden ze zdrojů agentury poznamenal, západní sankce také znamenají, že ruské aerolinky létají mnohem méně, a tudíž mají více strojů, které nepotřebují a mohou je nechat rozebrat na součástky.

Ruská vláda pak počítá s tím, že rozebrání letadel na součástky by mělo udržet dvě třetiny letadel západní provenience funkční do konce roku 2025. Hlavní překážkou pak bude údržba motorů a elektroniky. A podle zdrojů Reuters nepomohou ani země, které na Rusko sankce neuvalily, protože se tamní firmy bojí, že by na ně dopadly sekundární sankce západních vlád.

„Každá součástka má své číslo, a pokud bude jako koncový zákazník uvedena ruská aerolinka, pak by si je nikdo nedovolil dodat, ani Dubaj nebo Čína,“ uvedl zdroj Reuters a dodal, že každá součástka musí být Boeingu a Airbusu nahlášena než je dodána konečnému uživateli.

Nicméně, pokud jde o finanční sankce, pak snaha omezit ruské možnosti platby se pro Západ nevyvíjí dobře. Jak informoval server Business Insider, pět tureckých bank se připojilo do ruského platebního systému Mir, což ruským turistům umožní platit platebními kartami v Turecku. Turecko je nejoblíbenější zemí pro ruskou dovolenou, v roce 2019 jich Turecko navštívilo sedm milionů.

Kromě toho Turecko pod vedením prezidenta Erdogana bude za zemní plyn z Ruska platit v rublech. Tyto zprávy přicházejí poté, co se turecký prezident setkal s Vladimirem Putinem v Soči. Dle Financial Times tento vývoj dělá západním představitelům starosti kvůli možnosti obcházení sankcí, nicméně žádné oficiální důsledky vyvozeny nebyly.

A podle ekonomického poradce Volodymyra Zelenského Olega Ustenka jsou dokonce sankce Západu, co se týče ropy a zemního plynu, pouhým přeludem, fantómem, protože Kreml inkasuje za jejich prodej rekordní částky, během války se jeho obrat zdvojnásobil.

Již před válkou bylo Rusko největší vývozce fosilních paliv a nyní mohou dle Ustenka stále prodávat své suroviny napřímo do všech zemí s výjimkou USA. A těm Rusko dodávalo velice málo již předtím. Například ropy po moři Rusové dodávají více než před válkou, dle poradce proto, protože do konce prosince je to v EU i ve Velké Británii stále legální a obchodníci se předzásobují, což vyvolalo „nákupní horečku“.

Ani v USA se motoristé ruské ropě nevyhnou vzhledem k tomu, že ta putuje do cizích rafinérií a je pak přeprodávána, což Ustenko nazval „praním špinavé ropy“. A také Velká Británie i v novém roce bude stále dovážet ruskou ropu, protože ta bude díky platným pravidlům namixována s kazašskou a dopravena ropovodem na dně Kaspického moře. „Selhání v uvalení skutečného embarga na ruskou ropu a plyn naplňuje Putinovu kasu a financuje válečné zločiny na Ukrajině,“ stěžuje si poradce Zelenského.

Navíc prý vysoké ceny odrážejí očekávání obchodníků, že přijdou vážnější restrikce. Nicméně ceny stoupaly už před válkou. Ceny ropy naopak od června klesají, spolu s tím, jak klesl i vývoz ruské ropy. Dle Ustenka to tedy znamená, že současné ceny nejsou způsobené minimálními restrikcemi západních vlád, naopak na vině jsou prý velké ropné společnosti.

Poradce ukrajinského prezidenta si stěžuje, že britští a unijní představitelé zmírnili již tak mírné sankce a nedali jim šanci zafungovat, což „posiluje Putina“. A Západ si prý musí vybrat. Kdo chce vážně podpořit Ukrajinu, musí kompletně přestat sponzorovat Putinův režim. „Nejefektivnější řešení musí obsahovat kompletní a okamžité embargo na ruská fosilní paliva v Evropě a urychlené zavedení návrhu G7 na globální limit ceny ruské ropy,“ tvrdí Oleg Ustenko. (Ukrajina dle ruské společnosti Transněfť přerušila tranzit ruské ropy přes jižní část ropovodu Družba – pozn.red.)
https://bit.ly/3dmOpKY

sdílet na

50 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
sizok
9. 8. 2022 15:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Sankce fungují! Ano, fungují. Ale u nás. Právě nám ukrajinci vypnuli ropovod Družba.
Děkujeme, ukrajinští přátelé.
Poslední slova Slánského před popravou byla: “Mám, co jsem si zasloužil.”

Máme, co jsme si zasloužili, přátelé.

Cafik
9. 8. 2022 17:13
Odpovědět  sizok

Za dobrotu na žobrotu…

Lev Prch
9. 8. 2022 17:15
Odpovědět  Cafik

Omyl,za blbost se platí…..a Češi to zaplatí za celou Evropu 🤮😡

Pavel K
9. 8. 2022 18:12
Odpovědět  Lev Prch

Však ná třicet let testovali, kam až mohou zajít a že jsme si nechali na sobě štípat dřevo není pochyb. Tak poslušný ovčí stádo je radost pohledat. Nekup to. 🙏😲😲🙄💩💩

Pavel K
9. 8. 2022 17:55
Odpovědět  sizok

Naprosto přesně řečeno, čekáme jeden na druhého kdo se zvedne a začne to hrnout. To se ale načekáme, protože čekáme až zahřmí a vono je kkurwa zrovna sucho jak sswyňa.
Jdu si radši načepovat a budu se snažit co nejméně se vytáčet, když tady sleduji ty maloměštácké šmejdy okolo sebe, jak si každý hraje na svém písečku, tak mi za to nestojí. A ještě se mi tlemí co jsem to za kreténa, že volím SPDé. Co s takovým materiálem?!!! S kompostovat.

Pavel K
9. 8. 2022 18:08
Odpovědět  Pavel K

Hovořím o šmejdech v místě bydliště, které mám tu čest poznat osobně. jen pro pořádek.

Lev Prch
9. 8. 2022 19:55
Odpovědět  Pavel K

O kurvu nezavadíš,kdyby sis hnáty uběhal.

Pavel K
9. 8. 2022 20:40
Odpovědět  Lev Prch

Voni se mi teď posmívají bo se jim prozatím ještě daří, ale ta štěstěna sswyně jedna je vrtkavá. Jim tu dávam kopr a to oni neradi, ale do očí mi to nepoví, vše za zády a pak to jedinci s radostí ke mě donesou. Boží mlýny melou a melou.

Ratus
10. 8. 2022 11:59
Odpovědět  Pavel K

Upřímně prozradím,že já už to vzdal.Snažil jsem se lidi přesvědčit,aby si alesponˇ
přečetli nějaké články na alternativě např Protiproud,Aeronet atd.Jediné odpovědi
co se mi dostalo bylo,že to jsou konspirační weby.Na otázku a jak to víte,ře jsou
konspirační,když jste je nikdy nečetli-odpovědˇ.No přece to řekli v televizi.
Jeto marný,je to marný,je to marný.Máme co si zasložíme.

Pavel K
10. 8. 2022 20:35
Odpovědět  Ratus

Ratus i já se přiznám že melu z posledního. Ale kuurwwaa musíme vydržet!!!!🍀🍀🙋‍♂️

Ratus
10. 8. 2022 11:32
Odpovědět  sizok

Také jsem to četl.Mám plnou nádž LPG a půl benzinu.Mám v plánu jet na týden do Slovinska
na hory.Po přečtení se mi najednou nějak nechce.

miro
9. 8. 2022 15:19
Ohodnotit příspěvek :
     

To je ale debil !

Radek
9. 8. 2022 15:35
Odpovědět  miro

Urážíte debila 🙂

Lev Prch
9. 8. 2022 16:01
Odpovědět  miro

Je jako Hašek, má F22 a A52😀

Josef
9. 8. 2022 18:57
Odpovědět  miro

Ten je tak hloupej, že tomu co říká i věří.

Lev Prch
9. 8. 2022 18:59
Odpovědět  Josef

Je jak špendlík, hlavička není v jeho případě to nejdůležitější 😁😁😁

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Fanny
10. 8. 2022 09:36
Odpovědět  miro

Nevím,jestli někdo z vás zná písničku od D.Landy “Andílek”jestli ne,tak si ji poslechněte,sedí přesně na tohoto divného tvora.To je fakt materiál 😂

Lev Prch
9. 8. 2022 15:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Kokotus Maximus!!!!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pavel K
9. 8. 2022 18:14
Odpovědět  Lev Prch

……a nechucus pracus, arbaitus nychtus. 😋😋👎💩💩

Lev Prch
9. 8. 2022 19:00
Odpovědět  Pavel K

Richtig 👍🥳🥳🥳

Ratus
10. 8. 2022 11:51
Odpovědět  Lev Prch

Právě proto ho dosadili do funkce.Potřebují mamrda,který sám nic nevymýšlí
a jen papouškuje co mu řeknou.

Helena
10. 8. 2022 13:14
Odpovědět  Ratus

Přesně, a tak je s celou “vládou”.

Zmatený
9. 8. 2022 15:32
Ohodnotit příspěvek :
     

A teď “Jasánku” tu o červené Karkulce :o)).

9. 8. 2022 15:56
Odpovědět  Zmatený

Rozkaz!
“…až došla do lesa. A jde a jde, a v tom proti ní vlk!
“Nazdar krávo, kam jdeš takhle po ránu?”
“Já nejsem kráva, já jsem Červená Karkulka!”
“Jóóó? A kdepa máš máš košíček?”
“Ježíííš! Já kráva ho nechala doma!””

Lev Prch
9. 8. 2022 16:07

Kéž by se vyplnilo pro fyjalovou nazipětikolku a celou havlolejnolahvárenskou stoku…….
Na břehu Nilu,v hlubokém toku myl si slon prdel víc, než sto roků.A JÁ VÁM PŘEJU TAK DLOUHOU BASU,KOLIK MĚL ONEN SLON NA MYTÍ ČASU!!!!!!!!😁

Albi
9. 8. 2022 16:21

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Hezkýýýýý! To jsi vymyslel sám?

Lev Prch
9. 8. 2022 16:24
Odpovědět  Albi

Tak napůl 😁

9. 8. 2022 18:51
Odpovědět  Albi

Kdepá! To mám z převýchovy. Cikánský od jednoho Cikána a o zvířátkách od jednoho kominíka. Podobnej případ jako já. Taky kvůli původu nemožnost studovat co by rád, tak se naštaval a šel na kominíka, že bude aspoň venku a že měl jako koníčka horolezectví. Po hadráku si založil firmu na práci ve výškách a docela slušně mu to sypalo. Možná ještě sype, pak jsme se nějak odkontaktovali. Z čehož je vidět, že ne každý podnikatel je ksindl. Byly to poctivý prachy za poctivou práci a i ke klukům byl fér a měli opravdu slušnej peníz. Kominík s průměrnou známkou, když vycházel, pod 2,5 (přesně si to už nepamatuju). I to komáři dokázali. Měli historickou šanci a posr-ali to. Bohužel.

9. 8. 2022 15:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Popisek: To jsou ti mocní, kteříž z dávna byli, muži na slovo vzatí.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Lev Prch
9. 8. 2022 16:08

Vzatý jsou,ale haldou ami💩💩💩💩

BB Rad
9. 8. 2022 15:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak a naše *bublina * vyžraná přílišným blahem nám předkládá největší lež bez mrknutí oka a ještě s úsměvem . Ten chlap je asi – ne asi ,ale určitě psychický postižený jedinec ,který se ztrácí v realitě dnešní doby . Blbové si nemohou pamatovat věci starší 10min.
Kdyby ano tak by nepotil cyp.viny na Entou . Celý život jej vozili zadarmo,výplach mozku také zadarmo,takže nelze očekávat zázraky v politice stejně,jako v životě . Je to jeden z těch lidí o kterých hovořil prezident BENEŠ . Po dobu kdy budou tyto figurky bez vlastního svědomí u moci — JSME V HÁJI (ale temném)

Autor
9. 8. 2022 17:02
Odpovědět  BB Rad

Je jenom důkazem, že se “kdosi” velice snaží po celém “západu”, aby všude vládli dokonalé loutky, které si toho ani nejsou vědomy! Chová se podobně jako panovačná, rozmazlená žena, která si myslí, že když něco řekne, tak to platí a bude.
Mladí politici bývali i předtím, ale ti se ve své většině něčemu věnovali a něco umívali, tenhle “tlouštíček” neumí nic. Je to dobře vidět a “slyšet”.
Já bych přirovnal situaci k tomu, když začala II. sv. válka. Už před ní se např. Stalin a Molotov dohadovali o tom, kam až bude muset Rudá armáda ustoupit, než se situace pro SSSR změní (vzpomínání Molotova a situace s přezbrojením RA).

Autor
9. 8. 2022 17:09
Odpovědět  Peter

Nevešlo se do příspěvku: Již před válkou bylo jasné, že RA bude muset ustupovat, šlo “jen” o to až kam. Jako mezní hranice byl dokonce až Ural! A proto byly zdánlivě nesmyslně již s předstihem připravovány prostory pro evakuované podniky především z Ukrajiny právě na území, které mělo být již “zajištěno” “v každém případě”! To zajišťoval s předstihem Berija s NKVD. To jen historici, především “u nás”, to nechtějí “vědět”.

Vaclav
9. 8. 2022 20:02
Odpovědět  BB Rad

Pozor, toje jen atrapa chlapa, se na to podívej přežrané hloupučké děcko. A takového chuja máme za MZV:

Unter
9. 8. 2022 15:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Jestli ten tweet dokázal sestavit sám, bez poradců, tak má na srpen vyděláno.

Lev Prch
9. 8. 2022 16:09
Odpovědět  Unter

Ten má zadělanou….. držku od lízání amianálu 🤮🤮🤮

Albi
9. 8. 2022 16:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Mimochodem – za tím, že Rusové musejí kvůli chybějícím součástkám demontovat letadla ZÁPADNÍ provenience je taky ruská 5. kolona – konkrétně Medvěděv – nyní převlečený za velkého vlastence.

“….vyrobili jsme S-300 určené k prodeji Íránu a Medvěděv řekl: „Ne, to půjde do ztrát.
Že zkrachují naši výrobci? A co, to se mám ještě starat o výrobce?
Přímo z Washingtonu mi řekli, že Íránci nesmějí dostat S-300.“
Chtěli od nás Íránci koupit letadla? Chtěl Putin obnovit výrobu civilních dopravních letadel?
„Co si to dovoluje?“
A odletěl do Washingtonu: „My nebudeme obnovovat náš letecký průmysl. Koupíme si vaše Boeingy, ó veliký pane! Tady máte peníze a letadla nám dodáte, až sami budete chtít. To je na vás.“
Dal jim Putinem našetřené peníze na obnovu civilního leteckého průmyslu!”

https://pjakin.blogspot.com/2022/08/otazka-odpoved-v-v-pjakina-ze-dne.html

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Autor
9. 8. 2022 17:17
Odpovědět  Albi

Nechci urážet, či cokoliv jiného, ale i Pjakina je nutno prověřovat a nebrat všechno, co řekne za svatou relikvii. Poslouchal jsem jej, ale jen kvůli informacím, názor si, doufám, dokážu udělat sám.
Nejlepší je vždy mít více zdrojů a to pro porovnání pohledů. Z jeho práce jsou nejlepší jeho knihy.
Mám takovou otázku, kdo zvýšil platy vojákům, kdo poprvé dokázal ukázat sílu Ruské armády, za vedení koho?
Pro více informací a názorů si můžete česky třeba přečíst na Outsidermedia sérii článků: Jak Rusko oklamalo „Západ“ a zvedlo se z kolen.Minimálně proto, aby bylo možno porovnávat. Já zastávám ten názor, že důležitá je realita, čili činy a ne slova, těch každý z nás řekl a napsal …

9. 8. 2022 18:59
Odpovědět  Peter

To jo, já mu říkám politruk a jak začne s lízáním zadků, nebo když začne Stalinovi bleskat svatozář, vyloženě trpím, ale info o současné vnitřní politice RF celkem sedí. Ono je nutné každého filtrovat – čest velmi vzácným výjimkám.

Albi
9. 8. 2022 20:12

Pravda je, že už není to, co kdysi býval. Aspoň se mi tak zdá. Už dlouhou dobu je dost rozvláčný a podobně jako s tím “lízáním zadků” je možná přímo závislý na stálém opakování – vysvětlování ruské vlajky “dnes a kdysi”.

Albi
9. 8. 2022 20:06
Odpovědět  Peter

Ty články jsem četla a souhlasím s Valem, že je nutné každého filtrovat, jenže i k Medvěděvovi se Vinopalník vyjadřuje v podobném duchu jako Pjakin. Takže bych Medvěděva zrovna nehodnotila jako někoho, kdo pracuje v zájmu Ruska.

10. 8. 2022 11:41
Odpovědět  Albi

Ono je to jednoduché – všechno ověřovat. To máš jako s Velkou Tartárií, prastarým, a to je důležité, státním útvarem, co jí i Putin dělá propagaci a slavnostně otevřel muzeum Velké Tartárie. Chápu proč, chápu že je třeba posílit sebevědomí ruského národa které bylo sražené na kolena, to ale neznamená, že si nedohledám co se dá a nepoužiji k utvoření názoru vlastní hlavu. Mohu Putina jakkoli respektovat, jakkoli fandit jeho úsilí vytvořit vyvážený, lidsky přívětivý svět, ale ani od něj se nenechám tahat za fusekli. Kéž by to byl jen Medveděv a Peskov! Ruská pátá kolona však čítá cca dva miliony podvraťáků. Víš proč lidi Putina nechápou? Protože uvažuje v dlouhodobém horizontu.

Gales
9. 8. 2022 18:13
Odpovědět  Albi

Jo,jo.Bojuje proti vnitřnímu nepříteli a my nemáme dost informací na to,aby jsme posoudili pravdu.

Aleš
9. 8. 2022 16:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak to vypadá kdyz idiot dělá ministra.
Kdy začne hajlovat.
A kdo je tu agresor je dost diskutabilní. Já tvrdím, že USA a nacistická Ukrajina. 8 let vraždění Rusů je co ?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Ladislav
9. 8. 2022 18:06
Odpovědět  Aleš

♎💤Ta smečka vypatlaných černých fašistických udavačů zasluhuje vykopat z parlamentu ze všech zašíváren v ČR!

Gales
9. 8. 2022 18:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Sankce fungují tak, her Lipavský,že už z nich máme holou pr-del.

Vacátko
9. 8. 2022 21:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusové nedodají na Západ hliník, titan, neon a další prvky potřebné k výrobě civilních a vojenských letadel.

Karel
9. 8. 2022 22:27
Ohodnotit příspěvek :
     

To je mamlas. Snobská sebranka si nevidí na špičku nosu.

Petr
11. 8. 2022 08:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Tenhle obtloustlej mamánek je tupej stejně jako výraz jeho ksichtu !

Ber La
16. 8. 2022 22:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud takovýto člověk může u nás být ministrem zahraničí, tak to svědčí o HLUBOKÉM ÚPADKU našeho národa.