politika

Rusko radikálně mění taktiku v OBSE

Moskva již nemá v úmyslu podporovat kandidáty západních zemí na pozice ve vedení OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě).

Toto prohlášení učinil Alexander Lukaševič, stálý zástupce Ruské federace v organizaci.

Rozhodnutí o změně taktiky bylo přijato ruským vedením kvůli probíhajícím sporům mezi členskými státy a zákulisním hrám, které stálo posty bývalé šéfy všech klíčových struktur OBSE, včetně generálního tajemníka. Podle Lukaševiče organizace čelí krizi kvůli skutečnosti, že některé státy odmítly přijmout argumenty ostatních účastníků.

Rusko se již v roce 2017 pokusilo vyřešit patovou situaci. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tehdy oznámil, že Moskva je připravena souhlasit se čtyřmi zástupci západního tábora ve vedení organizace. Západ však odmítl jednat podobným způsobem, zjevně se domníval, že OBSE, stejně jako EU nebo NATO, mu zcela patří….

“Avšak i východní země mají právo počítat s jmenováním v této organizaci. A po celou dobu existence OBSE nebyl v čele jejích výkonných struktur jediný zástupce!“ – řekl Lukaševič.

Ruské úřady takovou diskriminaci nebudou více tolerovat. Je docela možné, že Moskva nebude nominovat své kandidáty přímo, ale bude podporovat kolektivní kandidáty ze SNS.

Zároveň má Rusko v úmyslu bojovat proti „balíčkovým řešením“. Jinými slovy, každý kandidát obdrží osobní mandát a všichni kandidáti na pozice budou muset být posuzováni samostatně.

Na ústupky z ruské strany by se Západ v žádném případě neměl spoléhat.

https://bit.ly/3fxyR2e

sdílet na