politika

Rusko nevylučuje opakování „karibské krize“

Rusko nevylučuje, že se „karibská krize“ může opakovat, řekl náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Poznamenal, že je ještě čas se na pevném základě dohodnout na nerozšiřování NATO.

MOSKVA, 9. prosince. / TASS /. 

Vztahy se Spojenými státy se mohou dostat do situace podobné kubánské raketové krizi v roce 1962, ale stále je čas dohodnout se na nerozšiřování NATO na pevných základech. Novinářům to ve čtvrtek oznámil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

“Víte, může to dojít až sem,” odpověděl na otázku.

“Možná na to dojde. Plně. Pokud – jak se říká – to soudruzi z druhé strany nepochopí a vše bude pokračovat jak to jde, můžeme se podle logiky vývoje událostí dost dobře probudit a uvidět se v něčem podobném. Bude to úplné selhání diplomacie, selhání zahraniční politiky, ale stále je čas pokusit se dosáhnout dohody na zdravém základě,“ citovala diplomata RIA Novosti.

Rusko se podle Rjabkova stalo pro řadu západních zemí nepříjemným faktorem, protože chrání své vlastní zájmy.

„Existuje skupina zemí, které se z důvodů – které si v současnosti nezaslouží samostatnou analýzu – domnívají, že si Rusko „dovoluje příliš mnoho. Ale Rusko si „dovoluje“ jen to, že spolehlivě chrání své zájmy, dělá to komplexně, věří ve svou sílu a tím se stává takovým otravným faktorem, protože dříve byl zvyk na západní straně jiný – o tom, co je Rusko, jak se chová,“ řekl.

Jak diplomat poznamenal, v tomto ohledu hledají západní země záminky a důvody, které slouží ke zvýšení tlaku na Rusko.

“V souboru nástrojů americké zahraniční politiky s ohledem na Rusko nezůstalo nic kromě vydírání, hrozeb a sankcí. Ale to není ten jazyk, který vnímáme,” zdůraznil Rjabkov.

“Musíme být pevní, to se děje právě teď. Pokud u někoho blízkost Ruska – daleko od Ruska působí nějaký zmatek nebo třes, je to možná jen důsledek jejich aktuálně falešně vnímané situace v Evropě a role, kterou Rusko hraje.”

Záruky bezpečnosti

Rjabkov řekl, že dokument lze vypracovat různými způsoby, měl by se však stát závazným.

“Myslím, že tady není předem dané, že něco nepodepíší. Situace, která se v současnosti vyvinula, je situace hluboké krize v euroatlantickém prostoru a potenciálního konfliktu, lidé si uvědomují, že takto to dál nejde.” – řekl náměstek. – Nabízíme rozumnou alternativu k tomu, co se děje. Právní záruky mohou být formalizovány různými způsoby, ale musí to být záruky smluvního typu. Ne sliby, ne nějaká slova, ne nějaké politické dokumenty – tím vším jsme prošli již mnohokrát. Dnes je kvalitativně nová situace, a proto by se měla posuzovat a řešit jiným způsobem.”

Vysvětlil, že Ruská federace považuje za svůj úkol přesunout hrozbu od svých hranic.

“To znamená především nedopustit vojenské aktivity různých aspektů v blízkosti našich hranic, zabránění vojenskému, vojensko-technickému rozvoji odpovídajících území a vodních ploch našimi odpůrci, což zaznamenáváme stále více a více,” řekl Rjabkov.

Neutrální status

Rjabkov řekl, že Moskva nenabízí NATO v rámci dohody o bezpečnostních zárukách, aby některým zemím zajistila trvalý neutrální status, aby se zabránilo expanzi aliance na východ.

“Ne, nevznášíme otázku proto, abychom zajistili status nějakého území v určitém dokumentu. Vznášíme požadavek k tomu, že my v Rusku potřebujeme právní záruky naší bezpečnosti v globálním smyslu,” řekl v odpovědi na otázku, zda Ruská federace a NATO mohou zvážit zavedení neutrálního statusu pro řadu území po vzoru Rakouska, které se v roce 1955 rozhodlo zachovat trvalou neutralitu.

“My, Rusko, potřebujeme právní záruky pro naši bezpečnost – bezpečnost v globálním smyslu, ne v nějakém konkrétním segmentu, v sektoru ostřelování, ale obecně v celku, vycházíme z toho, že pro nás se situace opravdu zhoršila,” dodal Rjabkov.

Moskva nikomu nevyhrožuje, ale varuje Západ před důsledky jejich nepřátelských kroků, řekl náměstek ministra zahraničí.

Ruský prezident Vladimir Putin dříve vyzval NATO, aby zahájilo podstatná jednání s cílem poskytnout Rusku „spolehlivé a dlouhodobé bezpečnostní záruky“. Moskva bude v dialogu s Washingtonem a jeho spojenci trvat na „vypracování konkrétních dohod“ s vyloučením jakéhokoli dalšího postupu NATO a rozmístění zbraňových systémů ohrožujících Rusko v bezprostřední blízkosti jeho území, zdůraznil. 

Putin objasnil, že Rusko „potřebuje přesně právní záruky, protože naši západní kolegové nesplnili své příslušné ústní závazky“.

7. prosince Putin a americký prezident Joe Biden vedli rozhovory prostřednictvím video. Prezidenti se dohodli, že pověří své zástupce, aby zahájili „věcné konzultace o citlivých otázkách“.

https: //tass.ru/politika/13159 …
https://bit.ly/3yaLdbv

sdílet na

4 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaroslav
10. 12. 2021 00:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Bohužel západ neustále podvádí a lže.Stačí si např jen vzpomenout,co hlásaly USA ,jak svatosvatě,ale prolhaně tvrdili,že pokud se zruší Varšavská smlouva,oni-USA a NATO se nebude dále rozšiřovat na Východ! Stále jen sliby a lhaní,pořád dokola. A dost! Hyeny,co už všude zničily a rozkradly co mohly,nemohou takto dále postupovat a ničit celou planetu tímto hyenismem.Neexistující virové rány,ale jejich pandemie strachu,chaosu a válek. A dost !

Jaroslav
10. 12. 2021 01:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Naprosto každý může neustále něco dělat proti uzurpátorské zvůli.Přestat poslouchat např.propagandu nadnárodních pseudoelitářů v TV,kde to jede denně 24 hod a kde opak je pravdou.Jsme svobodní lidé,ne otroci a už vůbec ne Bioroboti pro malou hrstku otrokářů,jejichž drzá zvrácenost nadělat z lidí-ovcí stroje-roboty.Bioroboty. Žít v souladu s Přírodou,vlastním Rozumem,probouzet božskou intuici,napojovat se na Vesmír svých Předků Světla,sdružovat se do skupin,navzájem si pomáhat.Takto konat. Jen tyto Kony nám pomohou přežít v těchto časech,kdy se vše hroutí a hyeny se snaží ještě sežrat a poničit,co mohou.Nebát se zastrašování a šikaně vlád řízených elithyenami otrockého Nového svět.řádu,kultu pán a otrok-biorobot-Nečlověk. Lékaři Probuďte se a taky konečně Konejte a přidejte se k Právníkům,kteří mají Svědomí a konají ! A lékaři ! Kde jste Vy nechali své svědomí ? Konejte konečně taky.

ZMann
10. 12. 2021 08:33
Odpovědět  Jaroslav

Na portálu svobodnenoviny.eu je pěkný článek pod názvem dynastie Rotschildů je hlavou bestie MWO. Je to zajímavé čtení, které se týká vašeho příspěvku.

Pavel
10. 12. 2021 10:54
Odpovědět  Jaroslav

Ano, jsme svobodní a každý jednotlivec svým způsobem jedinec s příslušnými vlohami. Nikdo nemůže nikoho nutit žádnými prostředky aby pracoval na svém sebezniční. Žádná vládnoucí moc k tomu nemá žádné oprávnění. Doba šlechty a kléru, doba tmářství a poddanství, kdy tito výše jmenovaní vlastnili svoje zboží i s otroky je pryč, i když dnešní globalistická mocenská klika i se svými nohsledy a slouhy by se ráda vrátila do těchto dob. Všichni ti, kteří tak činí se musí zodpovídat před soudní spravedlností. Jsme svobodní lidé a nikomu nedovolme, aby nás jakkoliv zneužíval. Buďme pevní a zásadoví. Nechť naší vlastí je důstojnost, vládou chlapství a naše země nechť se jmenuje svoboda.