politika

Řetězová reakce? Po Maďarsku požádalo Bulharsko o dlouhodobou smlouvu s Gazpromem

V pondělí 4. října podepsala maďarská vláda rozsáhlou smlouvu s ruským koncernem Gazprom na dodávku zemního plynu. Palivo obejde ukrajinské území potrubím Turecký proud. Podle smlouvy Maďarsko dostane ročně 4,5 miliardy metrů krychlových plynu. Dohoda je dlouhodobá a uzavřená do konce roku 2036.

To je hlavní rys. 

Země Evropské unie ve vztazích s Gazpromem v posledních letech přešly od dlouhodobých smluv k nákupu ruského plynu za spotové ceny na burze.

Gazprom varoval EU, že zaměření na burzu je spojeno s finančními riziky, a nabídl uzavření dlouhodobých smluv, podle nichž jsou fixní náklady na „modré palivo“ vázány na světové ceny ropy. 

V tomto případě existuje méně rizik a stabilita trhu je silnější.

Letos vypukla energetická krize a Evropané dochází k přesvědčení, že Gazprom má pravdu. Spotové ceny ruského plynu v Evropě začátkem října dosáhly prahové hodnoty 1 200 dolarů za tisíc metrů krychlových.

Pro informaci: v roce 2000 stál plyn 100 USD, v roce 2008 – 500 USD. Na jaře 2020 v důsledku kolapsu cen energií způsobených pandemií klesly náklady na plyn na rekordní minima – v květnu 2020 za 1 tis. metrů krychlových to bylo jen 34 USD.

Analytici EU si mysleli, že to tak bude vždy, a odmítli dlouhodobé smlouvy s Gazpromem v naději, že na burze bude levný plyn. Jak vidíme, šlo o strategický přešlap, za který nyní následuje přísný trest v předvečer kruté, jak říkají předpovědi meteorologů, evropské zimy.

A Maďarsko se stalo první zemí EU, která za těchto podmínek podepsala novou dlouhodobou smlouvu. Na výkřiky Ukrajiny o „zradě“ reagoval premiér Viktor Orban připomínkou suverenity Maďarska a doporučil kyjevským „nezávislým“ projednat své problémy s plynem s Kremlem.

Sofia dnes následovala Budapešť.

Nikolaj Pavlov, výkonný ředitel státní společnosti Bulgargaz, uvedl, že Bulharsko připravuje plán a strategii pro jednání s Gazprom Export o nové dlouhodobé dohodě. 

To je velmi aktuální, protože současná smlouva končí 31. prosince 2022.

“Chceme mít bezpečnost a spolehlivost dodávek, Gazprom je spolehlivý dodavatel,” komentuje rozhodnutí Bulgargazu Nikolaj Pavlov.

Kdo by o tom pochyboval, kromě hloupých evropských byrokratů? 

Energetická krize před tuhou zimou jim však ochladila hlavy. Lze předpokládat, že jsme svědky řetězové reakce, kdy budou ke Gazpromu přitahovány další státy EU k uzavření dlouhodobých smluv.

Konstantin Dvinskij
https://bit.ly/3oFweDA

sdílet na