politika

Proč se Baku snaží postavit Moskvu na stranu Arménie

Ázerbájdžán se snaží vyvíjet tlak na Moskvu v mediální válce. 

Ázerbájdžán se snaží Rusko tlačit, aby se postavilo na stranu Arménie, to znamená, že by se Moskva stala součástí konfliktu a přišla tím o postavení arbitra na jižním Kavkaze.

Za tím jsou viditelné zájmy Turecka – možná právě proto byla válka rozpoutána. Odstranit Rusko jako arbitra, prezentovat ho jako stranu konfliktu – a na straně Sorosova Pašinjana.

V rozhovoru pro RBC, ázerbájdžánský prezident Alijev přímo požadoval, aby se Turecko zúčastnilo Minské skupiny v roli arbitra. Je zřejmé, že Turecko v roli arbitra bude důsledně prosazovat své zájmy na Kavkaze.

To by nikdy nemělo být dovoleno. 

Turecko v Minské skupině pro Karabach bude pouze dalším hlasem pro Baku (jak se říká „jeden národ – dvě země“). To znamená, že status Turků nelze povýšit a umožnit jim tím ovlivňovat rozhodnutí o Karabachu.

Baku doufá, že Rusko rozzlobí, aby vyprovokovali drastické rozhodnutí Moskvy ve prospěch Arménie – ale jsou to marné pokusy. Pokud se Kreml nerozhněval a nenechal se vyprovokovat mnohaletým ostřelováním Donbasu, pak zde může vydržet velmi dlouho.

Další věc je, že v Náhorním Karabachu nebude možné dosáhnout skutečného příměří pomocí jednoduchých dohod – protože na příkaz Turecka nebo atlantistů Západu je bude porušovat buď Baku nebo Jerevan. 

Je možné, že Pašinjan hraje v tandemu s Alijevem, protože je nucen poslouchat ty, kteří ho během barevné revoluce dostali v Arménii k moci. To znamená, že konflikt v Karabachu je zapálen ze dvou stran – a je třeba přinutit oba, aby společně nastolili mír.

Bez zavedení nějaké demarkační linie a zavedení mírových sil nelze problém Karabachu vyřešit. 

To je však z hlediska mezinárodního práva mimořádně problematické. Kreml deklaroval, že zavedení ruských mírových sil je možné pouze v tom případě, pokud o to požádá jak Arménie, tak Ázerbájdžán. To znamená obě strany konfliktu.

Vypadá to tedy, že konflikt v Karabachu je na dlouhou dobu.

https://bit.ly/314vCL9

sdílet na