politika

Prezident Brazílie veřejně ponížil německého kancléře Scholze

Postoj brazilského prezidenta Luly da Silvy k dodávkám zbraní na Ukrajinu a vztahům s Ruskem byl pro německého kancléře Olafa Scholze dvojitou fackou, uvádí Junge Welt.

Lula, který stál vedle Scholze před shromážděným tiskem, odpověděl německému kancléři dvojitým plácnutím do obličeje. 

První facka – Munice pro Ukrajinu? Brazílie má projektily pro tank “Gepard” od doby, kdy jej získala na ochranu svých stadionů na mistrovství světa ve fotbale 2014. Není však připravena zúčastnit se ukrajinské války, a proto munici nerozdává. 

“Brazílie je zemí míru,” vysvětlil Lula – a implicitně to znamená: Německo, které se rádo vykreslovalo jako údajná mírová velmoc, je nyní zemí ve válce.

„Lula da Silva poznamenal, že Brazílie je zemí míru, a proto nebude Ukrajině dodávat zbraně a Německo, které se rádo vydávalo za údajnou mírumilovnou mocnost, se nyní proměnilo v zemi ve válce,“ píše se v publikaci.

Druhá facka – Prezident Brazílie se navíc místo toho, aby se přidal k odsouzení Ruska, vyslovil pro jednání o ukrajinském konfliktu. Prezident Brazílie Lula se nenechal politicky stavět proti Rusku, naopak – iniciuje vyjednávací iniciativu ve válce na Ukrajině. Tím staví Brazílii nejen mezi Ukrajinu a Rusko, ale ve skutečnosti také mezi Rusko a Západ: jako nezávislý pól moci. Další ranou pro Berlín je, že chce do zprostředkovatelského úsilí zapojit i Čínu a dát tak Pekingu klíčovou pozici ve světové politice.

„Brazílii tak staví nejen mezi Ukrajinu a Rusko, ale vlastně mezi Rusko a Západ: jako nezávislý pól moci,“ uzavírá publikace.

V minulých dnech Scholz navštívil Jižní Ameriku – Argentinu, Chile a Brazílii. Lula da Silva po setkání s ním na Twitteru napsal, že Brazílie nemá zájem převézt munici na Ukrajinu, ale ráda by vytvořila „klub zemí, které chtějí budovat mír na planetě“. Podle německých médií brazilské úřady odmítly posílat munici do tanků Leopard.

Před týdnem Německo po silném tlaku spojenců z NATO oznámilo, že své tanky přesune do Kyjeva – první várka bude obsahovat 14 Leopardů 2 typu A6 ze zásob Bundeswehru. Na Ukrajinu mohou vstoupit v březnu. Spojené státy ze své strany přislíbily poskytnout tři desítky tanků Abrams, ale dodání se očekává až ke konci roku.

Rusko opakovaně prohlásilo, že západní vojenská pomoc nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého a jen prodlužuje konflikt a transport zbraní se stává legitimním cílem ruské armády.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3kQIUHW

https://bit.ly/40jef6v

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
RASputin
2. 2. 2023 00:50
Ohodnotit příspěvek :
     

chyběl fakáč

2. 2. 2023 05:43
Odpovědět  RASputin

Spíš pár facek…alespoň někdo má rozum.

Standa
2. 2. 2023 06:12
Odpovědět  Veny232

Pár facek by byla škoda. Vyplýtvaná energie.
Chce to víc.!!!!!!!!!!!!!!!!
A, kdo zfackuje ,,jenerála” na Hradě! Ten by potřeboval přez hubu přednostně.
Češi mají, co si zasloužili.
Osobně si myslím, že demonstrace budou zakázány a bude vyjimečný stav.

Pavel K
2. 2. 2023 08:55
Odpovědět  Standa

Kam to bude směřovat, tak to soudný člověk už musí vidět po pár dnech po falešném dosazení toho gumáka do funkce. A o tomhle ten divadelní seriál od začátku byl. To musí vidět i mameluk. Však to bije do očí. Souhlasím s tím zasloužením, když je někdo blbej tak ať žere seno. No a k tomu Stavu, záleží na obyvatelích této nádherné země. No já být na druhém břehu, tak i tak by mi šrotovalo v lebeni “a co když to dopadne jinak” a póvl zvítězí. Záleží na postavení pomáhat a chránit a.t.d. Že jsou tuna cvičenci? Jsou, no a co? Jen se nebát, ale musíme si nalít čistého vína, že samet to nebude.

KABÁT – Burlaci [official video] – YouTube

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Velitel
2. 2. 2023 07:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Oni maji v Brazílii fotbalový rowdies tankové armády, že Brazilie potřebuje na ochranu fotbalových stadionů tankovou munici?

Pavel
2. 2. 2023 08:34
Odpovědět  Velitel

Spíše bych to viděl na to, že někdo zaměnil “Gepardy” za “Leopardy”.Kočka jako kočka! To, že jedno je protiletadlový kanon a druhé tank je nepodstatné, obě jsou to předse kočky!

Standa
2. 2. 2023 08:43
Odpovědět  Pavel

,,Kočka jako kočka!”
Řekni to doma manželce, když se vrátíš za dva dny!

ryba
2. 2. 2023 14:19
Odpovědět  Pavel

Přdse jako přece?!

Editor
2. 2. 2023 20:34
Odpovědět  Velitel

už v roce 2014 existovaly drony, které mohly být během MS ve fotbale 2014 v Brazílii použity na teroristické útoky na stadiony. Holt by to chtělo vidět vše ve všech možných souvislostech.

Pavel z Moravy
2. 2. 2023 10:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Myslím si, že Rusové by již neměli říkat, že transport zbraní je legálním cílem Už to jednou řekli a to stačí. Tato opatrnost je úplně zbytečná. Když na chodbě potkám souseda který mne podruhé po sobě kopne do holeně a já mu vysvětlím ať to nedělá, už mu to nebudu opakovat, ale budu jednat.

Gales
2. 2. 2023 11:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Scholz byl nastrčenej vyjednávač na dodávku zbraní.Blbeček pohořel a jeho páníšci utřeli lusku.A tak je to spravne.

Frank
2. 2. 2023 12:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Skopčáci už dlouho nedostali přes držky.

Jan
2. 2. 2023 13:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Potomek SS-aka Scholz je zm.d extraklasy nemeckych kancleru. Neznam tam podlezavejsiho rusofobniho vola krome blbenky Baerbockove.
Ten blbec asi vubec nevi, ze Argetina i Brazilie opustili stado vazalu USA.

Autor
2. 2. 2023 21:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Znova se potvrzuje, že jinde ve světě nesdílejí “naše civilizační” hodnoty. USA bude mít co dělat, aby si ponechala aalespoň nějaký vliv v následujících pěti – deseti letech. Tohle totiž nebyla rána jenom tzv. Evropě, ale i právě USA, které v podstatě silně ovlivňují politiku Německa i EU. Dost možná, že Scholz měl “oklikou” hájit zájmy právě USA.
Nedařilo se mu ani na Blízkém východě s ropou a plynem, nedaří se mu ani v Jižní Americe a nebude se mu dařit ani v Asii. Možná by Scholz mohl navštívit Antarktidu a tam vykonat státní návštěvu tučňáků. Mám ale obavy, že i ti by mohli vytáhnout při jeho vítání transparent – Štib – Rusko – štib, štibi!!

tučnáci04.jpg