politika

Péter Szijjártó: Maďarsko podepisuje s Gazpromem smlouvu na 15 let a zahajuje výrobu “Sputniku V”

Spolupráce mezi Moskvou a Budapeští umožnila Maďarsku uspořádat nejúspěšnější očkovací kampaň v Evropské unii. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó to řekl po setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem na tiskové konferenci v Budapešti, uvádí korespondent PolitNavigator.

“Bez vakcíny “Sputnik V” bychom nebyli schopni provést nejúspěšnější očkovací kampaň v Evropské unii, takže bychom chtěli poděkovat ruské vládě a zejména ministru zahraničí za pomoc.

Na území Maďarska bude postaven podnik na výrobu vakcíny „Sputnik V“. Do konce roku 2021 budeme moci přenést technologii, takže od konce roku 2022 už bude možné vyrábět vakcínu podle ruské licence,“ řekl Szijjártó .

Kromě toho poznamenal, že Maďarsko a Rusko jsou ve finální fázi podpisu nové smlouvy na dodávky plynu na 15 let.

“Chtěl bych také poznamenat, že naše dlouhodobá dohoda o dodávkách plynu brzy skončí a jsme připraveni uzavřít novou dohodu s Gazpromem. V tuto chvíli jsme ve finálním procesu podpisu této smlouvy. V pondělí budeme v Petrohradě s panem Millerem diskutovat o nejnovějších podrobnostech této dohody. Myslím si, že letos na podzim budeme schopni uzavřít novou patnáctiletou dohodu s dobrými podmínkami, abychom zajistili energetickou bezpečnost země,“ uvedl maďarský ministr.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov naopak zdůraznil, že Moskva a Budapešť mají společný názor na nepřípustnost politizace tématu výroby a používání vakcín.

“Považujeme naši spolupráci v oblasti boje proti koronavirové infekci za velmi významnou a důležitou.  Maďarsko bylo prvním členem EU, který k imunizaci populace úspěšně použil ruskou vakcínu Sputnik V

Nyní diskutujeme o praktických plánech na zahájení výroby vakcín v Maďarsku. Máme společný názor o tom, že nelze dopustit politizaci této otázky (výroby a používání vakcín), protože jakákoli politizace zasáhne hlavní cíl – vítězství nad Covid -19 v celosvětovém měřítku,“ řekl Lavrov.

https://bit.ly/3DJSYYo

sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Tartus
3. 9. 2021 10:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Takže zmluvy na plyn ešte len bude, nič sa zatiaľ nepodepisuje. ešte ani nie je dojednaná.
Výroba “vakcíny” je super pre toho čo má patentové právo. prachy za nič. Našťastie je RF súčasťou tejto schémy zotročenia plebsu, takže si plebs môže vybrať či chce covid totalitu západu alebo covid totalitu východu.
Ale uznávam, že na čínu zatiaľ nemá nikto.

Pavla
3. 9. 2021 11:58
Ohodnotit příspěvek :
     

koukám, že třeba se povznést nejen nad česko-ruskými, ale i nad slovensko-maďarskými spory,
ale je fakt, že ty vakcíny jsou cesta do pekel obecně

Milan
3. 9. 2021 18:39
Odpovědět  Pavla

Ono by stačilo používat starej dobrej rozum.