politika

“Nemáme tušení, jak to udělali.” Čína zaskočila USA novou hypersonickou raketou

Čína testovala hypersonickou raketu schopnou nést jadernou hlavici, která obletěla zeměkouli, než se vydala k cíli.

Test čínské hypersonické rakety, schopné nést jadernou nálož, „zaskočil“ americké zpravodajské služby, píše Financial Times s odvoláním na zdroje. Střela během utajovaného startu nedokázala dosáhnout svého cíle, ale prokázala „úžasný pokrok ve vývoji hypersonických zbraní“, píše FT, Kommersant.

Testy podle listu proběhly v srpnu. Zdroje uvedly, že raketa nedosáhla svého zamýšleného cíle, minula svůj cíl asi o dvě desítky mil, ale ukazuje se, že Čína prokázala „pokročilé vesmírné schopnosti“, udělala „úžasný pokrok ve vývoji hypersonických zbraní“ a pokročila mnohem dále, než Američané věřili.

“Nemáme tušení, jak to udělali,” řekl zdroj FT. Zdroje publikace uvedly, že teoreticky by raketa mohla letět přes jižní pól. To by mohlo představovat problém pro americký systém protiraketové obrany zaměřený na severní polární směr.

Pentagon odmítl informace o testech komentovat, vyjádřil však znepokojení nad čínskou vojenskou aktivitou obecně. Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby uvedl, že vojenské schopnosti ČLR „zvyšují napětí v regionu i mimo něj“.

Liu Pengyu, zástupce čínského velvyslanectví ve Spojených státech, poznamenal, že čínská vojenská politika má obranný charakter.  Peking podle jeho slov „nemá globální strategii a plány pro vojenské operace jako Spojené státy“. Věří, že USA v posledních letech „vymyslely mýtus“ o čínské hrozbě, aby ospravedlnily vývoj hypersonických zbraní.

https://bit.ly/3jdoB3I

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
KarelDar
18. 10. 2021 13:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to docela sranda. Co se skrývá ve větě “pokročila mnohem dále, než Američané věřili” pod slovem věřili? Ta čeština je už úplně v prdeli. Tomu snad porozumí každý.