politika

Navzdory tlaku Západu Řecko nehodlá uznat Kosovo

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis během setkání se srbským ministrem vnitra Alexandrem Vulinem řekl, že Athény svůj postoj ke Kosovu nezmění.

Informovala o tom RTS, korespondent PolitNavigator.

“Řecko neuznává Kosovo, Řecko zůstane v pozici mezinárodního práva a bude pevně podporovat Republiku Srbsko,” komentoval setkání s Mitsotakisem Vulin. 

“Jsem vděčný premiérovi Mitsotakisovi za tento postoj a jsem vděčný za to, že řecká politika bude pokračovat směrem k nejlepším možným vztahům se Srbskem.”

Vulin, který v roce 2017 byl vedoucím srbské části smíšeného výboru s Řeckou republikou, poznamenal, že pomoc při hašení požárů ve formě vrtulníků ministerstva vnitra Srbska, které prezident Republiky Srbsko Aleksandr Vučič poslal jménem srbského lidu bratrskému řeckému lidu, vyvolala obrovské a upřímné díky Athén.

“Pomoc Srbska je zde vítána a předseda vlády Mitsotakis opět vyjádřil svou hlubokou vděčnost jménem řeckého lidu a řecké vlády, ale také řekl, že vždy očekávají pomoc od Srbů, protože ji vždy očekávají od těch, kteří jsou jim nejbližší, se kterými sdílejí nejen náboženství a geografický prostor, ale také stejné hodnoty,“ uvedl vedoucí srbského ministerstva vnitra.

Mitsotakis také vyjádřil své přání uskutečnit oficiální návštěvu Srbska v nadcházející zimě.

https://bit.ly/3AqyEIW

sdílet na