politika

„Lidi, pojďme spolu žít!“ (c) Putin

Prezident Ruské federace Vladimir Putin včera vystoupil na jubilejním Valném shromáždění OSN.
Projev Vladimíra Putina byl nejvýznamnější událostí 75. Valného shromáždění OSN.

Hlava ruského státu oslovila posluchače konkrétními návrhy klíčových otázek dneška. Mírové soužití, odzbrojení, boj proti koronaviru, ochota sdílet ruskou vakcínu – to jsou hlavní body projevu ruského prezidenta.

Ruský vůdce se dotkl jednoho ze svých hlavních témat – výsledků druhé světové války, které by neměly být revidovány. Těch 5 vítězných mocností, které mají právo veta v Radě bezpečnosti OSN, je dnes garantem udržení stabilního řádu na planetě. Podle Vladimíra Putina je OSN důležitým a nenahraditelným mechanismem interakce a spolupráce mezi státy a národy.

Nové výzvy, kterým čelí planeta a – po pandemii koronaviru, vyžadují nekonvenční ekonomická řešení. 
Rusko je připraveno ke spolupráci, ale pouze režim volného partnerství, který není vázán sankcemi a omezeními, může zajistit jeho maximální účinnost. 

„Dláždit cestu obchodu, spravedlivé hospodářské soutěži“ – to jsou podle ruského prezidenta způsoby, jak překonat vážnou hospodářskou krizi způsobenou pandemií.

Úžasnou, absolutně nečekanou pasáží Putinova projevu (myslím, že neexistují žádné analogie) je lítost vyjádřená prezidentem ohledně „laskavosti v mezistátních vztazích“. 
Lidské vlastnosti v mezistátních kontaktech jsou v politice nové slovo.

Putinův projev byl v ostrém kontrastu s projevem jeho amerického protějšku. 

Donald Trump protkal svou řeč výhrůžkami a obviněními. 

Dva zcela odlišné projevy, stačí je publikovat společně, abychom pochopili, jak odlišné jsou motivace a cíle vůdců Ruska a USA. 

Zveřejněte je vedle sebe a „komentáře budou zbytečné“.

Je třeba si prostudovat, za jakých mezinárodních podmínek byl přednesen projev Vladimira Putina a co ve stejný den řekli vůdci jiných zemí.

V tuto chvíli jsou okolnosti následující:

– Rusko je obviněno (bez sebemenších důkazů a při zapojení do případu agentky britských zpravodajských služeb Pevčich) z otravy Navalného;

– v Bělorusku se za účasti Polska a Litvy pokoušejí provést prozápadní (a protiruský) státní převrat;

– Turecko a Řecko vedou územní spor na pokraji války o oblast Středomoří bohatou na ropu;

– obchodní válka mezi USA a Čínou, která za dva roky nevedla k žádné dohodě o usmíření;

– obrovské pouliční nepokoje ve Spojených státech a ve Francii;

– nadcházející prezidentské volby v USA na pozadí bezprecedentní konfrontace mezi dvěma hlavními stranami;

– probíhající vojenské konflikty v Sýrii, Libyi, Jemenu a řadě středoafrických zemí.

Pokud jde o projevy vůdců:

– Trump opět ohlásil konfrontaci s Čínou;

– Si Ťin-pching uvedl, že Číňané jsou mírumilovný národ, který nechce s nikým bojovat – nepřeje si ani válku studenou, ani válku horkou;

– Macron požadoval „vysvětlení v případě otravy opozičníka“.

A na pozadí toho všeho přichází Putin a říká: … „Lidi, pojďme spolu žít!“

Samozřejmě ne doslova, ale obecný význam jeho poselství byl právě takový. 

Počínaje důrazem na pozitivní úlohu OSN při mírovém urovnávání různých konfliktů (otevřeně jim lichotil, efektivnost OSN v tomto ohledu je bohužel extrémně nízká). 

A konče prohlášením o připravenosti prodloužit smlouvu START-3 a moratoria na nešíření raket krátkého a středního doletu – v případě, že je nebudou rozmisťovat ani USA.

Poslední připomínka je nesmírně důležitá, protože Spojené státy to zjevně nehodlají udělat.

Vladimir Putin tomu velmi dobře rozumí. A právě o nich zazněla jeho slova o „podlosti a zločinu před předky“. Zločinem je zničení toho míru, kterého bylo dosaženo v roce 1945 … za tak vysokou cenu.

Musíme však uznat, že Američané se nestydí. I jejich předkové plánovali provést operaci “Nemyslitelné” … (Jednalo se o plán překvapivého útoku na SSSR hned v létě roku 1945, plán byl vypracovaný spojenci. Třetí světová válka měla začít v červenci 1945 překvapivým útokem spojených sil Anglosasů na sovětská vojska) … a pouze bleskově rychlá porážka japonské skupiny Kwantung sovětskými vojsky a následný Kurčatovský projekt zajistily, že SSSR/Rusko nebylo bombardováno jadernými bombami.

Není třeba si dělat žádné iluze – nebýt hrozby zaručeného vzájemného zničení, Američané by už dávno bombardovali Rusko, zabili desítky milionů lidí a přeměnili významnou část území na radioaktivní pustiny.

A žádné úvahy o humanismu (který vůbec neznají) by je nezastavily.

Putin však musel jednoduše dodržet rituální část. 

Výrok „rozumíte vůbec tomu, co jste udělali?“ je již tradiční v jeho komunikaci se západními vůdci, zaslepené západním centrismem a touhou po drancování.

Pracovníkům OSN dokonce nabídl bezplatné očkování (což nevyhnutelně způsobí další hysterii mezi rusofoby).

Všechno je správně. Rusko vždy dává možnost věci řešit mírovým urovnáním. 

A když Západ (také tradičně) nevyužije této příležitosti, Rusko bude mít morální bezúhonnost a víru ve svou spravedlnost (bez které nemůže vyhrát).

Rusko války nezačíná. Rusko války končí.

https://bit.ly/366AX8a
https://bit.ly/3cvEaPR

sdílet na