politika

Lavrov vyzval Blinkena a jeho evropské poskoky, aby nešířili lži a spekulace o “ruské agresi”

Z iniciativy americké strany se uskutečnil telefonický rozhovor mezi ministrem zahraničních věcí RF Sergejem Lavrovem a ministrem zahraničí USA Anthonym Blinkenem. Strany pokračovaly ve výměně názorů s přihlédnutím k výsledkům jednání meziresortních delegací Ruska a USA v Ženevě, jakož i diskusím v rámci NATO v Bruselu a na půdě OBSE ve Vídni. Píše web srspol.sk.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během telefonického rozhovoru s ministrem Anthonym Blinkenem vyzval svého amerického kolegu, aby nešířil spekulace o údajně hrozící „ruské agresi“ proti Kyjevu.

“V souvislosti se situací na jihovýchodě Ukrajiny ministr vyzval svého amerického kolegu, aby nešířil spekulace o údajně hrozící ‚ruské agresi’, ale přinutil úřady v Kyjevě v plném rozsahu dodržovat minské dohody,” uvádí se ve zprávě ruského ministerstva.

Washington se musí vyjádřit závazně

Ruský ministr zahraničí během rozhovoru také zdůraznil, že je nezbytné, aby Washington co nejdříve poskytl “na papíře” připomínky k návrhům Moskvy o bezpečnostních zárukách, oznámili na ruském ministerstvu.

„Lavrov v návrzích bilaterální smlouvy se Spojenými státy a dohody s NATO, které jsme již dříve předložili, znovu vyzdvihl zásadní body, které stanoví právní záruky pro zajištění bezpečnosti Ruska v rámci principu nedělitelnosti bezpečnosti, schváleného všemi euroatlantickými zeměmi. Z naší strany byla potvrzena naléhavost, že Washington by měl co nejdříve poskytnout ,na papíře’ konkrétní komentáře k uvedeným dokumentům, článek po článku,“ zdůraznilo ruské ministerstvo zahraničí.

Diskuse o možných kontaktech

“Lavrov a Blinken diskutovali o možnosti pokračování kontaktů v blízké budoucnosti,” uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení na základě výsledků rozhovoru.

Podle ruského deníku Kommersant se diplomaté dohodli na schůzce v pátek 21. ledna v Ženevě. 

Informuje web srspol.sk 
https://bit.ly/3nJh2Ef

sdílet na

5 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
20. 1. 2022 10:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Chápu, že se Rusové snaží stále domluvit, ale to je skutečně zbytečné a dle mne již asi kontraproduktivní, protože amíci zatím využijí situace k zostření vztahů. Myslím, že by již měli provést kroky ke své ochraně, protože se současnými dobrodruhy se západu se nedomluví.

Michal47
20. 1. 2022 17:01
Odpovědět  Pavel

Pavle já to počínání Ruska také už přestávám chápat, máte pravdu, Rusové jsou mírumilovný národ, sami nikdy žádnou válku nezačali, ale vždy jí žel za strašných obětí úspěšně ukončili. Oni mají ono velké trauma z Velké Vlastenecké války ještě v dobré paměti a chtějí za každou cenu zabránit jeho opakování v ještě hrůznější (nukleární!) formě. Jenže takto udělají tutéž chybu, jakou udělal J. V. Stalin v r. 1941, když se snažil oddálit válku za každou cenu a tím toho gaunera a zločince hitlera jen utvrdil o “slabosti” SSSR?!? Teď už je jejich lavírování zcestné, teď musí těm anglosaským gaunerům dát takovou lekci, aby se jim strachy stáhl svěrač na “tloušťku ohoblovaného vlasu….

Michal47
20. 1. 2022 17:03
Odpovědět  Michal47

….a pŕešla je jakákoliv chuť na nerostné bohatství Sibiře formou agrese proti Svazovému státu RF/RB. Howgh!!

zdena
20. 1. 2022 10:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Na co jsou všechny ty dohody, když se neustále nejen porušují, ale přímo ignorují ? K čemu vymáhat něco, co stejně nemá za stávající situace šanci ? S Američany v zádech bude vedení Ukrajiny stále prudit a nasazovat vlastní lidí do hloupých akcí… Sama Ukrajina už se Rusům pošklebuje, že váhají a tak směle vykřijují cosi o “děduška Moroz” kontra ruská technika….. Tohle asi nebude smysluplná cesta …. to je nějaká hra…. anebo jsem mimo mísu…. fakt už nevím….

Markýza
20. 1. 2022 20:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Nezapomínejte, že Putin je špičkový judista…..