politika

Finsko odolává: Biden se pokusil přesvědčit Niinistö, aby vstoupil do NATO

Americký prezident Joe Biden v úterý telefonicky diskutoval se svým finským protějškem Sauli Niinistö o situaci kolem Ukrajiny a také o důležitosti úzkého obranného partnerství Finska s USA a NATO. 

Informovala o tom tisková služba Bílého domu, uvádí TASS.

“Vůdci diskutovali o společných obavách z nepřiměřeného hromadění vojenských sil Ruska v blízkosti hranic Ukrajiny. Diskutovali také o důležitosti úzkého obranného partnerství Finska se Spojenými státy a NATO pro zajištění bezpečnosti v severní Evropě. Prezident Biden zdůraznil, že Finsko a ostatní země v Evropě mají právo zvolit si bezpečnostní mechanismy,“ stojí v prohlášení.

Kromě toho strany jednaly o Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) „jako o důležité platformě pro dialog za účelem snížení napětí a řešení problémů evropské bezpečnosti“.

Již dříve finský prezident Sauli Niinistö upozornil, že pozice jeho země v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky zůstává stabilní, to platí i pro zachování možnosti ucházet se o vstup do NATO, což zdůrazňuje i politický program finské vlády. 

Finský prezident ve svém novoročním projevu poznamenal, že požadavky na bezpečnostní záruky, které Rusko v prosinci předložilo Spojeným státům a NATO, „je v rozporu s evropským bezpečnostním řádem“. Zdůraznil také, že Finsko si „zachovává možnost požádat o členství v NATO, pokud se tak rozhodne“. Jak informoval list Ilta-sanomat, finský ministr zahraničí Pekka Haavisto minulý týden řekl, že Finsko v současné době nejedná o vstupu do NATO s NATO.

V poslední době se v západních zemích, stejně jako v Kyjevě, objevují prohlášení o možné ruské invazi na Ukrajinu. Tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov označil takovou informaci za prázdnou a nepodloženou eskalaci napětí. Zdůraznil, že Rusko pro nikoho nepředstavuje žádnou hrozbu. Peskov zároveň nevyloučil možnost provokací k ospravedlnění takových výroků a varoval, že pokusy o použití síly k vyřešení krize na jihovýchodě Ukrajiny budou mít ty nejvážnější důsledky.

https://bit.ly/3Amzqb9

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
20. 1. 2022 10:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Když mají hodně finančních prostředků ke krmení hydry, tak ať tam vlezou, když jim neutralita vadí, pak ať se ale nediví, že i oni budou jedni z prvních na ráně. NATO potřebuje dotovat, takže bere každého kdo se namane. Všichni budou platit a amíci rozhodovat koho na světě poučit o své vyjímečnosti, samozřejmě vojenskými prostředky. Tito jejich poskoci a nádeníci jsou pouhými stážisty tohoto vojensko- průmyslového komplexu amíků. Jak nebudou tito nádeníci poslouchat své vůdce z USA, tak tito s nimi zatočí. Nu, prostě agresivní pakt se nezapře, koneckonců také zastupuje tu největší smetánku západní Evropy. Oni mají již své kryty dobře připravené pro případ ohrožení a chudina ať se jde bodnout. Kupříkladu u nás každou první středu v poledne si houknou sirény, ale aby se člověk zachránil, tak by asi musel vyskočit z okna, vždyť žádný evakuační plán asi nemají. Alespoň nám o něm nikdo nedal vědět.

zdena
20. 1. 2022 10:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Že je to ještě baví, pořád předstírat, že NATO je k něčemu praktickému a hmatatelnému dobré…. členství v něm akorát otevírá brány američanům k opruzování jejich neoblíbenců, ale k ochraně jejich oblíbenců rozhodně neslouží.