politika

Lavrov uvedl, že Spojené státy utajují fakta kolosálního významu v případě havárie MH17

Washington v případě havárie Boeingu na Ukrajině utajuje nesmírně důležitá fakta a odmítá poskytnout satelitní snímky z července 2014. 

Ve středu to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na fóru “Примаковские чтения”.

„Stále tvrdohlavě, kategoricky odmítají poskytnout satelitní snímky pořízené v červenci 2014, kdy došlo k havárii malajsijského Boeingu. Nizozemský soud výslovně oznámil, že již neexistuje žádná naděje, že Američané tyto snímky poskytnou, pro soud je otázka uzavřena,“ uvedl Lavrov.

„To znamená, že jsou skryta fakta kolosálního významu,“ zdůraznil ministr.

Osobní letadlo společnosti Malaysian Airlines Boeing-777 letící MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru havarovalo 17. července 2014 v Doněcké oblasti na Ukrajině a zahynulo 298 lidí – občanů deseti zemí. 
Pro trestní vyšetřování tragédie byla vytvořena Společná vyšetřovací skupina (JIT), která v červnu 2019 oznámila, že identifikovala skupinu čtyř osob podezřelých z účasti na incidentu. Jedná se o bývalého šéfa milice Doněcké lidové republiky Igora Girkina (Strelkov) a jeho podřízené Sergeje Dubinského, Olega Pulatova a Leonida Charčenka. Soud s nimi začal v Nizozemsku 9. března 2020, jsou obviněni z údajného dodání zařízení “Buk” na Ukrajinu z území Ruské federace.

Ruští oficiální představitelé opakovaně vyjádřili nedůvěru v práci SVT, poukázali na neopodstatněnost argumentů obžaloby a neochotu použít zjištění Moskvy v průběhu vyšetřování.

Podrobnosti TASS

Spojené státy nemají v úmyslu předložit soudu satelitní snímky, které by mohly osvětlit katastrofu s MH17, protože by to odhalilo jejich kriminální speciální operaci. 

Tento názor vyjádřil v rozhovoru pro “PolitRussia” technický expert Jurij Antipov .  

Technický odborník Jurij Antipov si je jistý, že Spojené státy opravdu mají co skrývat. 

Jurij Antipov, který dlouho studoval a analyzoval leteckou nehodu, která otřásla celým světem, si je jistý, že havárie letadla byla výsledkem speciální operace organizované Spojenými státy. 

A dokazují to satelitní snímky, o kterých Washington hovoří, ale neukazuje.

“Spojené státy byly první, kdo oznámil, že má satelitní snímky,” poznamenal Antipov.

Technický expert si je zároveň jistý: Washington neblafuje, fotografie nejsou fikce, mají je v USA.

“Jsem přesvědčen, že tam jsou tyto snímky. Proč? … Letadlo letělo ve výšce 10 kilometrů, nad mraky. Ze satelitu byl jeho let jako na dlani. Byla to speciální operace a jako každá speciální operace musela být kontrolována,“ vysvětlil Jurij Antipov.

Satelitní snímky však nejsou jen fotoreportáží speciálních služeb o této operaci. Je to také vážný kompromitující materiál, který Washington rafinovaně používá při vyšetřování tragické události.

“S pomocí natáčení byly shromážděny kompromitující důkazy – koneckonců, pokud se něco stane, případ lze otočit jedním nebo druhým směrem,” říká Jurij Antipov.

Jinými slovy, Spojené státy mají dva důvody, proč skrývat satelitní snímky. Zaprvé proto, že dokazují účast Washingtonu na havárii malajského boeingu. 

Zadruhé, je to trumf Spojených států pro případ, že by se něco pokazilo.

“Zpočátku bylo oznámeno: existují snímky, může za to Rusko. Nyní, pokud z nějakého důvodu Ukrajina najednou nebude poslouchat, Spojené státy řeknou: „Lidi, máme fotografie a víme, jak to bylo s letadlem, jste účastníky této operace, takže klidně seďte a poslouchejte,” vysvětlil Antipov.

Kdo se tedy opravdu může dostat do obtížné situace, je Kyjev.

“Ukrajina ztrácí trumf, na kterém se točí sedm let. Ukrajinci řekli: tady mají Američané snímky, které ukazují Buk. A teď se ukázalo, že tyto obrázky nikdo neukázal a ani neukáže, a tento trumf se ztrácí v nedohlednu,“ vysvětlil Jurij Antipov.

Pokud jde o Washington, příběh satelitních snímků vrhá stín i na něj.

“Odmítnutí poskytnout snímky je porušením lidských práv, – je si jistý expert. – USA jednoduše pošlapaly právo lidí, příbuzných zabitých při leteckém neštěstí, aby věděli pravdu. Tady to je, demokracie v americkém stylu.“

https://bit.ly/3iCqJCy

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Editor
11. 6. 2021 15:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo ví, jak fungují PLŘS, jedno jakého typu ví, že malůvky a animace Bellingcatu jsou zcela nesmyslné. Raketa bouchá na té straně letadla, ze které byla vystřelena. V případě pomalu letícího cíle, který navrch prudce nemanévruje (při velikosti a zejména hmotnosti dopravního letadla to ani nejde) to jinak není možné. Matematika (geometrie) a fyzika jinou možnost nepřipouští. Ani přes zbožné přání Bellingcatu. Nálož nebouchá tak, jak to naanimovali, aby jim to hrálo do malůvky. Pokud by tak bouchala, nikdy by nešlo sestřelit cíl na odletu, tedy když se vzdaluje.